fbpx

Ko se fizična vez med mamo in otročičkom prekine

Novice

Ko se fizična vez med mamo in otročičkom prekine, je potrebna posebna nega in skrb.

novoje potrebna posebna nega in skrb. Z veseljem sporočamo, da Tosama predstavlja novost, ki bo razveselila patronažno osebje in mamice. Sterilni Set za nego popka to.to.

komplet-nega-popkaPopkovnica je fizična vez med mamo in otročičkom, ki pa z rojstvom postane nepotrebna. Med nosečnostjo po njej plod prejema vse hranilne snovi za svoj razvoj. Popkovino zdravnik ali partner ob rojstvu prereže, novorojenčku jo spnejo s plastično sponko ali prevezo. Že po prvih dneh se ostanek začne sušiti, otrdi in potemni ter približno v desetih dneh skupaj s sponko tudi odpade.

Nega popka pri novorojenčku

V času bivanja mamice in novorojenčka v porodnišnici za popek skrbi zdravstveno osebje, po prihodu domov pa je potrebno prevzeti skrb za čist dojenčkov popek. V porodnišnici vosebje pokaže, kako čistiti okolico popka in popkovnega krna, da se ta ne okuži s sečem. Negi popka moramo posvetiti posebno pozornost, saj je zelo izpostavljeno mesto za okužbo. Popkovno rano na začetku čistimo pogosteje, ob vsakem previjanju, kasneje pa po potrebi, in sledimo celjenju popka. Pri sodobni negi popka je predel okoli njega odprt, da se popkovina hitreje posuši in odpade. Pri negi je pomembno, da uporabite sterilni komplet za nego popka.

Večini dojenčkov se popek zaceli v desetih dneh po porodu. V tem obdobju je zelo pomembna pravilna nega popka. Mesto, iz katerega izhaja popkovni krn, mora biti vedno čisto in suho. Dokler se popek popolnoma ne zaceli, se dojenčka ne sme kopati. Popek je potrebno očistiti vsaj trikrat dnevno ali pa še boljše ob vsakem previjanju.

Dokler popkovni krn ne odpade, je potrebno področje popka z vlažnim sterilnim zložencem ali tamponom očistiti in pustiti da se dobro posuši. S čim naj se navlaži zloženec ali tampon, bo svetovala patronažna sestra. Vsakič je potrebno uporabiti svež sterilni zloženec. Če je potrebno, in to svetuje patronažna sestra, se popek prekrije z večjim zložencem.

Tudi ko je popek zaceljen je pomembno, da je suh, zato ga je potrebno po vsakem kopanju dobro osušiti. Pri tem si lahko pomagate z vatiranimi palčkami z varovalno oblikovano konico.

Novo: sterilni Set za nego popka to.to

Pri negi popka bo mamici v veliko pomoč sterilni Set za nego popka to.to. Vanj so v Tosami vključili izdelke potrebne za pravilno nego popka. Vsi izdelki so sterilni in zaradi tega primerni za direkten stik s popkom, dokler se ta ne zaceli.

Set vsebuje naslednje izdelke:

– Vivanet – zloženec iz netkanega materiala 5×5 cm, 2 kos, steril
– Vivanet – zloženec iz netkanega materiala 7,5×7,5 cm, 2 kos, steril
– Tampon iz netkanega materiala, 3 kos, steril
– Vatirana palčka z varovalno oblikovano konico, 5 kos, steril
nega-popka

Oglasno sporočilo


Sledite nam