fbpx

Ko otrok dobi pametni telefon

Zasvojenosti

Čeprav lahko pametni telefon služi kot orodje za učenje na daljavo, ne pozabite, da je to še vedno predvsem zabaven prenosni računalnik z na dotik občutljivim zaslonom. To pa otroka hitro prevzame.

Če vas skrbi, da bi vaš otrok preveč časa zapravil z igranjem mobilnih iger, gledanjem video posnetkov z Youtuba ali pa da bi telefon izgubil, preverite nasvete Marjana Kodelje iz Tehnozvezdja, kako lahko tveganja s pravilnim pristopom dodobra omejite.

Kateri pametni telefon naj dobi otrok?

Vprašanje je retorično, ker je Applov pametni telefon predrag, da bi postal otrokova prva naprava, razen če mu namenite starega. Ni namreč smiselno kupovati pregrešno dragega, ko mu bo enako dobro služil cenovno dostopen pameten telefon. Ker Apple v nižjem cenovnem razredu nima izdelkov, imate na voljo naprave s sistemom Android.

Ne glede na to, kaj izberete, imata sistema iOs in Android podobne funkcije starševskega nadzora, pri čemer morate upoštevati naslednje. Otroci se radi igrajo, kar ni narobe, če jim postavite omejitve. Internet je kot ocean, vabljiv in tudi nevaren. In ravno tako pomembno. Vsi imajo pravico do zasebnosti. Otroci niso izjema. Morate jim pustiti nekaj zasebnosti in hkrati zaščititi njegovo zasebnost na spletu.

Bolje je, da ima otrok svoj telefon, kot da mu občasno dovolite igrati se z vašim, ker vam zaradi obsega in pomena storitev na njem lahko po nesreči povzroči škodo.

Otroku odprite lasten račun

Odločitev, ali boste otroku odprli Googlov (ali Applov) račun, je vaša, saj po pravilih svoj račun lahko ustvari le oseba starejša od 13 let. Pametni telefon s sistemom Android sicer lahko aktivirate brez računa, a potem otrok in vi ne boste imeli dostopa do nekaterih storitev. Na začetku je prav tako bolje, da otrok gesla ne pozna.

V nobenem primeru ne vpisujte podatkov plačilne kartice, saj vaš otrok verjetno še ne razume pomena denarja in lahko da bo zapravljal brez omejitev.

Ko se z otrokom dogovorite, da mu boste kupili igro ali dodatke v igri, šele takrat vpišite plačilno kartico, plačajte in nato podatke izbrišite z otrokove naprave.

Plačevanje je preprostejše, če Googlove račune povežete v družino, saj bodo lahko otroci z vašim privoljenjem nakupe opravili sami, s kartico, ki je vpisana v vašem računu.

Storitev Googlove družine, ki poveže uporabniške račune v “družino” je mogoča le, če vsi uporabljajo naprave s sistemom Android.

Ko boste otroku urejali račun, ne pozabiti vpisati vašega poštenega naslova, saj boste imeli tako poln nadzor nad njim. Obvezno vključite še dvostopenjsko avtorizacijo – pošiljanje enkratne kode na poštni naslov ali vašo telefonsko številko pri dejanjih, ki lahko vplivajo na varnost otrokove naprave.

Nadaljujte z branem in preverite še ostale aplikacije in nasvete, ki vam lahko pomagajo čim bolj omejiti digitalna tveganja, s katerimi se lahko srečajo otroci.


Sledite nam