fbpx

Kje shraniti matične celice svojega otroka?

Novice

Vaš rok poroda se bliža in verjamemo, da že pripravljate vse potrebno za prihod novega družinskega člana. Izbrali ste posteljico, lupinico in tudi oblačilca že visijo v omari …

Vaš rok poroda se bliža in verjamemo, da že pripravljate vse potrebno za prihod novega družinskega člana. Izbrali ste posteljico, lupinico in tudi oblačilca že visijo v omari. V 9-ih mesecih nosečnosti morate kot bodoči starši sprejeti kar nekaj odločitev, in ena izmed njih je tudi shranitev matičnih celic vašega novorojenčka, o čemer ste prav gotovo že marsikaj prebrali.  Bodoči starši se največkrat srečujejo z dilemo kam shraniti matične celice, zato vam predstavljamo obe možnosti.

 mama-hcerka

Poznamo dve vrsti bank za shranjevanje matičnih celic iz popkovnične krvi: javne in zasebne banke.

Javna banka shrani darovano popkovnično kri in je na voljo vsem, ki bi jo lahko potrebovali. Shranjevanje je brezplačno, vendar je potrebno  vzeti v obzir, da vam darovana popkovnična kri tudi ob morebitnem pojavu bolezni vašega otroka, ne pripada več. Boste pa lahko morda z darovanjem matičnih celic vašega otroka rešili življenje nekoga drugega.

V kolikokor se starši odločijo za brezplačno shranjevanje, torej darovanje matičnih celic novorojenčka, popkovnična kri za nadaljnjo uporabo pripada javni banki. Tipiziran vzorec se nahaja v registru, kjer je na voljo celotni javnosti in izvajalcem zdravstvenega varstva, ki bodo v registru iskali podatke o darovalcih. Starši morajo biti pri darovanju matičnih celic iz popkovnične krvi v javno banko pozorni predvsem na to, da vzorec morda ne bo na voljo za uporabo v primeru bolezni otroka oziroma bližnjih članov. Ker javna banka ne shranjuje vzorcev za namen  lastne uporabe, je zahtevana količina zbrane krvi, ki je kriterij za shranitev, veliko višja, zato približno 70 % darovanih vzorcev ni primernih za shranitev oz. se dejansko shrani le okrog 30% darovanih vzorcev.

Zasebne banke, katerih storitev hrambe matičnih celic je plačljiva pa po drugi strani zagotavljajo ekskluzivnost in hranijo matične celice, ki so rezervirane posebej za vas in vašo družino ter jih ne more uporabiti nihče drug. V kolikor bi tako prišlo do bolezenskega stanja, ki bi ga bilo potrebno in smotrno zdraviti s shranjenimi matičnimi celicami vašega otroka, se zgolj obrnete na zasebno banko, kjer ste celice shranili, ta pa jih vam oziroma lečečemu zdravniku v najkrajšem možnem času tudi dostavi.

Družba Neocelica za vsa morebitna vprašanja, ki se porajajo okrog odvzema in shranjevanja matičnih celic, redno pripravlja Neo-posvetovalnico. Enourni predstavitvi vsakokrat prisostvuje tudi mag. Stanko Pušenjak,  ginekolog in porodničar, ki je spremljal veliko število nosečnosti in prisostvoval pri mnogih porodih ter se zaveda pomembnosti odvzema in shranjevanja matičnih celic Naslednja Neo-posvetovalnica že 25. septembra 2014.

Oglasno sporočilo


Sledite nam