fbpx

Kislinsko bazno ravnotežje

Novice

Stalen pribitek kislin v telesu lahko vodi do pomanjkanja nekaterih mineralov, kronične utrujenosti, motenj spanja.

Kaj je to ?

Kisline in baze prejema organizem s hrano, nastajajo pa tudi pri celični presnovi. Kisline so dajalci, baze pa prejemniki protonov. Koncentracijo protonov v krvi  izražamo s pH, ki pomembno vpliva na potek celične presnove. pH vrednost, znaša od 1 do 14, kjer je 1 najmočnejša kislina in 14 najmočnejša baza. Organizem sam skrbi za pravilen pH telesnih tekočin. Acidoza je stanje padca, alkaloza pa porasta krvnega pH.

Zakisanost organizma

Raziskave pa so pokazale, da je narušeno kislinsko bazno ravnotežje dandanes najpogosteje posledica obremenitve organizma s predelano, »prazno« hrano, živalskimi beljakovinami in koncentriranimi ogljikovimi hidrati. Taka prehrana povzroča povečano tvorbo kislin v telesu v količinah, ki jih telo samo ni več sposobno nevtralizirati in izločiti.

Posledice zakisanosti

Stalen pribitek kislin v telesu lahko vodi do pomanjkanja nekaterih mineralov, kronične utrujenosti (»burn-out sindrom«), motenj spanja, koncentracije,  glavobolov, nervoz in drugih nevšečnosti. S kronično zakisanostjo je povezan tudi nastanek nekaterih obolenj od osteoporoze, nekaterih vrst ledvičnih kamnov, bolezni srca in ožilja, vnetno-degenerativnih sprememb gibalnega aparata, putike, diabetesa tip 2, alergij, poškodb dentina (zobje) in mnoge druge.

Vloga hidrogenkarbonata

BF88F8CC-6DAB-11E1-93BC-D43D65B94067

Pri vzdrževanju kislinsko – baznega ravnotežja igra v telesu pomembno vlogo natrijev hidrogenkarbonat. Je močna bazična snov, pomembna za nevtralizacijo odvečnih kislin in za nastanek vseh prebavnih sokov t.i. bazofilnih organov, jeter, žolčnega mehurja, žleze slinavke in prebavnih žlez tankega in debelega črevesja.

Donat Mg vsebuje večkratno prekoračene terapevtke količine hidrogenkarbonata in bazičnega minerala magnezija, zato učinkovito pomaga uravnavati kislinsko bazno ravnotežje in ustvarja znaten bazičen pribitek.

Oglasno sporočilo


Sledite nam