fbpx

Kirurško preoblikovanje telesa po masivnem hujšanju

Lepota, Zdravje

Zaradi obilnega hujšanja se lahko na telesu pojavi odvečna in povešena koža. Z operacijami lahko telesu povrnejo pravilno obliko. Gre za dokaj zahtevne operacije, ki jih mora opraviti izkušen plastični kirurg. Kakšne so operacije in kaj od njih lahko pričakujete, v članku pojasnjuje Miloš Milošević, dr. med., specialist plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije.

hujšanje in preoblikovanje telesa

Velika izguba odvečne telesne teže, ki sledi bariatrični operaciji, je za vsakega posameznika nedvomno velik dosežek, saj omogoča normalno in bolj zdravo življenje. Kirurško preoblikovanje telesa je včasih zaradi obilnega hujšanja, ko se na telesu pojavi odvečna in povešena koža, neizogibno.

Odvečne kožne gube velikokrat povsem zabrišejo telesne obline. Motijo tudi pri oblačenju, telesnih aktivnostih, v njih pa se nemalokrat pojavljajo tudi kožna vnetja. Kljub temu, da izguba odvečne teže posamezniku povrne samozavest, se pogosto zgodi, da je zaradi razobličenja telesa samopodoba močno okrnjena.

Z določenimi operacijami, ki jih izvajamo plastični kirurgi, lahko odstranimo viseče kožne gube in telesu povrnemo pravilno obliko. Gre za dokaj zahtevne operacije, ki jih mora opraviti izkušen plastični kirurg.

Operacije je primerno opraviti šele tedaj, ko je telesna teža stabilna vsaj leto dni. Želimo si, da bi bil indeks telesne mase pred posegom čim bližje normalnemu, saj so estetski rezultati operacij tedaj najboljši. Kadar je indeks telesne mase višji od 28, obstajajo večja tveganja za perioperativne zaplete, zato posege v takem primeru opravimo le izjemoma.

Operacije prav tako niso primerne za kadilce in uporabnike drugih nikotinskih preparatov, saj nikotin dokazano negativno vpliva na celjenje ran in tudi nastanek drugih zapletov. Kajenje odsvetujemo vsaj dva meseca pred posegom in mesec dni po posegu. Pomembno je, da so kandidati za poseg zdravi, so tudi psihično stabilni ter imajo realna pričakovanja.

Korekcijo trebuha je pametno opraviti šele po končani rodni dobi, saj lahko kasnejša nosečnost povsem izniči estetske rezultate. Posegi na prsih, ki preoblikujejo žlezno tkivo lahko otežijo ali celo onemogočijo kasnejše dojenje.

Vrste operacij za preoblikovanje telesa po masivnem hujšanju

Obraz in vrat

Kadar je po obilnem hujšanju prisoten estetsko moteč upad tkiv obraza in vratu, lahko to korigiramo s sledečimi operacijami:

  • povrnitev obraznega volumna (z maščobo ali s tkivnimi polnili),
  • dvig kože obraza, oz. face-lift,
  • dvig kože vratu, oz. neck-lift,
  • korekcija vek, oz. blefaroplastika.

Nadlahti in pazduha

Pri korekciji nadlahti in pazhude z liposukcijo najprej odstranimo odvečno podkožno maščevje, nato pa napravimo izrez odvečne kože. Poseg se opravi v splošni anesteziji in traja približno 2 – 3 ure. Brazgotine se nahajajo na zadnjem delu nadlahti in v področju pazduh. Okrevanje po posegu ni zahtevno, bolečina ob rednem jemanju analgetikov je blaga, približno 14 dni po posegu pa je potreben zmeren počitek z zgornjimi okončinami.

Zgornji del trupa

Ponavadi so dojke po obilnem hujšanju izrazito volumsko izpraznjene in spuščene. Volumski primanjkljaj je pogosto tako velik, da si ženske poleg dviga želijo tudi dodatne povečave prsi. Ker so tkiva prsi zaradi predhodne debelosti praviloma raztegnjena in neelastična, klasičen dvig in povečanje prsi z vsadki največkrat ne pride v poštev.

Tkiva dojk se pod težo vsadkov dodatno raztegnejo in se že kmalu po posegu spustijo tako, da prsi ne obdržijo želene oblike. Dvig in blago povečanje prsi lahko opravimo s posebno operacijo, pri kateri za povečanje volumna prsi uporabimo kožno podkožno tkivo pod pazduho, dojki pa trajno fiksiramo na prsni koš. Kadar je volumen prsi v nedrčku primeren, svetujemo le dvig prsi, kadar pa so prsi prevelike in moteče, pa lahko opravimo operacijo pomanjšanja prsi.

Operacijo dviga prsi lahko opravimo tudi v kombinaciji s korekcijo kožnih gub na hrbtu, nadlahteh in v pazduhah. Tej operaciji rečemo dvig zgornjega dela trupa, oz. zgornji body-lift. Gre za dolgotrajno in obsežno operacijo, ki terja tudi dokaj zahtevno okrevanje v bolnišničnem okolju.

Spodnji del trupa

Največji estetski problem po masivnem hujšanju ponavadi predstavlja odvečna in ohlapna koža trebuha, ki tvori gube nad in pod popkom. Kožne gube pod popkom lahko prekrijejo celotno osramje in onemogočijo ustrezno higieno, povzročajo težave pri oblačenju hlač, pod kožnimi gubami pa se, zlasti v poletnih mesecih, pojavljajo trdovratna kožna vnetja.

Kadar gre za izolirano deformacijo trebušne stene, korekcijo napravimo z abdominoplastiko. Pri posegu odstranimo odvečno kožo in podkožno maščevje trebuha in po potrebi približamo preme trebušne mišice. Poseg se opravi v splošni anesteziji in traja približno tri ure.

Kadar je po obilnem hujšanju spuščena tudi zadnjica, se za korekcijo trebušne stene odločimo v kombinaciji z dvigom zadnjice in dvigom zunanjih delov stegen. Poseg imenujemo cirkumferentna lipektomija pasu ali dvig spodnjega dela telesa, oz. spodnji body-lift. Gre za obsežno operacijo, ki traja več ur in terja dokaj zahtevno okrevanje. Brazgotina poteka okoli spodnjega dela trupa in je ponavadi skrita v bikini predelu. Po posegu je potrebna približno enotedenska hospitalizacija.

Stegna

Pri nekaterih ostane po obilnem hujšanju izrazita ohlapnost kože na stegnih, zlasti na notranjem delu, kjer se kožne gube nabirajo lahko vse do kolen. Ohlapnost kože notranjih delov stegen predstavlja težave pri nošenju oblačil, zlasti spodnjic, kopalk in kratkih hlač, saj se kožne gube ob hoji med seboj trejo in povzročajo bolečine ter vnetja.

Korekcijo zunanjih delov stegen ponavadi napravimo v sklopu spodnjega body-lifta, korekcijo notranjega dela stegen pa ponavadi napravimo kot ločen poseg, nekaj mesecev po spodnjem body-liftu. Izrez odvečne kože na notranjem delu stegen lahko opravimo na različne načine, vsaka tehnika pa ima svoje prednosti in slabosti in jo kirurg izbere glede na deformacijo in želje posameznika. Okrevanje po posegu praviloma ni zahtevno, bolečine pa so ob uporabi predpisanih analgetikov le blage.

Več o operacijah preoblikovanja telesa po masivnem hujšanju lahko preberete v rubriki preoblikovanje telesa na Estetika Milošević.

Avtor:

Miloš Milošević
dr. med., specialist plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije
Miloš Milošević, dr. med., specialist plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Miloš Milošević, dr. med., je bil rojen leta 1977, v Ljubljani. Po končani gimnaziji se je vpisal na Medicinsko fakulteto Univerze v Ljubljani in po zaključenem študiju in opravljenem strokovnem izpitu opravil sekundarijat ter pridobil licenco zdravnika splošne medicine.

Po tem je uspešno opravil 6-letno specializacijo plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije in jo je leta 2011 zaključil z opravljenim nacionalnim specialističnim izpitom.

Danes ima veljavno licenco za delo na področju plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije ter je član Slovenskega združenja plastičnih kirurgov. Prav tako pa ima opravljen tudi evropski specialistični izpit in je član evropske zbornice plastičnih, rekonstrukcijskih in estetskih kirurgov EBOPRAS.

Redno se udeležuje strokovnih srečanj, simpozijev, kongresov in delavnic, na katerih pridobiva dodatna znanja, ki jih potrebuje pri svojem vsakdanjem delu.

“Delo s pacienti mi je v veselje. Trudim se, da bi s prijaznim in strokovnim delom ljudem pomagal, hkrati pa si želim, da bi ambulantni center Estetika Milošević postal ustanova strokovnih in prijaznih ljudi, kamor bi se pacienti z veseljem vračali,”

pove Miloš Milošević, ki deluje v Estetiki Milošević.

Obiščite forum Rekreacija, oblikovanje telesa in zdrava prehrana in vprašajte strokovnjaka za nasvet.


Sledite nam