fbpx

Kdor dobro prebavlja, zlo ne misli!

Človeško telo, Novice, Zanimivo, Življenjski slog

Črevesje je po krivem najbolj prezrt našega telesa. Ne samo zato, ker je naš največji organ …

Črevesje je po krivem najbolj prezrt našega telesa. Ne samo zato, ker je naš največji organ – če bi vse njegove gube, resice in izrastke na resicah izgladili, bi bilo dolgo približno 7 kilometrov.  Ne samo zato, ker živi v njem več »prebivalcev«, kot je ljudi na zemlji, ampak predvsem zato, ker kot največje čutilo našega telesa zelo sodeluje z možgani in je vse precej odvisno prav od njega.

Vsa zadeva je še bolj osupljiva, kot si mislite. Raziskovanje vpliva črevesa na zdravje in dobro počutje je ena najprodornejših znanstvenih smeri našega časa! Ugledni ameriški biokemik Rob Knight je v reviji Nature zapisal, da je »najmanj tako obetavno kakor raziskovanje matičnih celic«.

Recite NE črevesni vojni z antibiotiki!      

recite-ne-antibiotikom

Škodljivemu vplivu antibiotikov na delovanje črevesja se lahko izogibamo tudi z izbiro mesa iz ekološke pridelave. V nekaterih državah zunaj Evropske unije tako rekoč sploh ni nadzora nad tem, koliko antibiotikov dobijo klavne živali. EU pa je šele leta 2006 prepovedala dodajanje antibiotikov v živinsko krmo, da živali v prenapolnjenih in nesnažnih hlevih ne bi poginjale od okužb. »Živali z ekoloških kmetij lahko dobivajo zelo omejene količine antibiotikov –  če je ta meja presežena, se blago prodaja kot ›normalno meso‹, brez biocertifikata.«*

Ste lačni ali depresivni?

Znanstveni svet danes že priznava, da imajo ljudje z določenimi prebavnimi težavami pogosto tudi nevrološke motnje v črevesju. Ali ste vedeli, da so lahko napadi volčje lakote tudi posledica intolerance za fruktozo in da dolgotrajna prikrita intoleranca lahko povzroča tudi depresivno razpoloženje. Če pojemo približno pet hrušk ali osem banan ali šest jabolk na dan, to pomeni preobremenjenost črevesja za več kot polovico ljudi. Tudi številni solatni prelivi, kupljeni v supermarketih ali restavracijah s hitro prehrano, danes vsebujejo fruktozno-glukozni sirup, kar vse pomeni, da je treba nujno razmišljati tudi o količinah določene hrane oziroma živil.

kako-se-prehranjevati-brez-mesaKako se prehranjevati brez mesa? 

Kako se prehranjevati brez mesa, hkrati pa vnesti v telo vse, kar potrebuje? Rastline namreč izdelujejo druge beljakovine kot živali in nekatere aminokisline pogosto uporabljajo v tako majhnih količinah, da imenujemo njihove beljakovine ›nepopolne‹. Pa vendar, rešitev obstaja. Hrano je treba le pametno kombinirati. Nekatere rastline pa že same vsebujejo zadostne količine vseh potrebnih aminokislin: take so npr. soja, kvinoja pa tudi amarant (ščir), spirulina (iz morske alge), ajda in semena oljne kadulje (chia) …

Sedite pravilno na školjki?

sedenje-na-skoljkiEna od novejših raziskav je prinesla tudi spoznanje, da kraljevsko sedenje na straniščni deski ni naraven (pravilen) položaj za kakanje. Zdravniki domnevajo, da tak položaj občutno povečuje tveganje za hemoroide, krčne žile, možgansko kap ali omedlevico pri iztrebljanju.
Zato vsi, ki vam velika potreba ne gre »od rok«oziroma od r…, stopite na školjko ali uporabite pručko ter se prepustite trenutku sprostitve.

Bodite očarani nad črevesjem in preberite knjigo Čarobno črevesje!

naslovnica

Avtorica sijajnega priročnika znanstveno, a razumljivo in duhovito predstavlja potovanje slastne tortice na vilicah do kupčka v stranišču. Na vmesnih postajah predela vse od spahovanja do prdenja. Pojasnjuje, kako stanje črevesne flore vpliva tudi na naša čustva – ter nasmeje do solz! Vsi podatki in citati v članku so namreč iz te, večkrat nagrajene znanstvene, a zabavno in sočno pisane knjige, ki navdušuje bralce in kritike po vsem svetu. Pol leta je bila na prvem mestu lestvice New York Timesa, leta 2014 pa po izboru nemških bralcev zmagala v svoji kategoriji.
VEČ o knjigi si lahko preberete TUKAJ.

Oglasno sporočilo


Sledite nam