fbpx

Kdo je v resnici »otrok v avtu«?

Novice, Odnosi v družini, Zanimivo

Ali z otrokom v avtu vozimo in se vedemo drugače, kot kadar smo sami? Kako otroku razložimo cestno-prometne predpise?

Ali z otrokom v avtu vozimo in se vedemo drugače, kot kadar smo sami? Kako otroku, ki nima znanja o cestno-prometnih predpisih in vozniških izkušenj razložimo, zakaj v prometu ravnamo, kot ravnamo, se v članku v nadaljevanju sprašuje oče in voznik Andraž Zorko.

Preden začnem, bi rad pojasnil, da v zapisu pod izrazom »voznik« mislim voznike, ki vozijo bolj ali manj skladno s pravili vožnje. Pri tem priznam, da si domišljam, da sem sam odličen voznik. Tak, ki na primer vedno ustavi, ko pred prehodom za pešce zagleda predstavnika slednjih v obupanem poskusu priti čez cesto, ne da bi mu kdo zaradi tega potrobil ali nemara celo požugal.

Če bi rekli, da z otrokom v avtu vozimo bolj previdno, ali pač bolj vljudno do ostalih udeležencev v prometu, bi to pomenilo, da sicer ne vozimo po pravilih. Redkokateri voznik bi to priznal. Še manj se nas najbrž sploh ne zaveda, kako se v resnici vedemo v avtu kot udeleženci v prometu.

Poudarek: Če nas torej šele vožnja z otrokom v avtu spomni na to, kako vozimo, to pomeni, da smo nekaj do tedaj počeli napak. In se tega najbrž nismo niti zavedali.

Na tem mestu si že lahko priznamo, da nihče med nami ne vozi čisto in prav natanko tako, kot smo se naučili v avtošoli. Pa ne govorim o slogu vožnje, temveč o spoštovanju omejitev hitrosti, upoštevanju prednosti, ustavljanju ob prehodu za pešce ali reakciji ob prižigu rumene luči na semaforju. Še posebej pa o vedenju za volanom. O hupanju drugim udeležencem v prometu, na primer. In komentarjih, ki navadno temu sledijo.

Ko me je prvič doletelo vprašanje »Oči, zakaj si potrobil?« sem se znašel v zadregi. Zares, zakaj? In kako naj zdaj to razložim otroku, ki nima niti osnovnega izpita iz CPP, kaj šele vsega mojega znanja in izkušenj iz vožnje!

Ker nas  taka in podobna vprašanja silijo v spraševanje, kakšen voznik sem, ali lahko vozim bolje in bolj varno, so otroci v avtu po besedah Andraža Zorka dragocena izkušnja. Z branjem članka nadaljujte na portalu Vse bo v redu.


Sledite nam