fbpx

Kdo je pred 30 leti umoril petnajstletno Nolo?

Dom & prosti čas, Zanimivo

Neodložljiv evropski triler, ki je z vrhov evropskih lestvic je izrinil Inferno Dana Browna in Petdeset odtenkov sive.

Neodložljiv evropski triler, ki je z vrhov evropskih lestvic je izrinil Inferno Dana Browna in Petdeset odtenkov sive. Na dušek ga je prebralo več kot dva milijona bralcev v več kot 40 jezikih. Prislužil si je dve literarni nagradi.

Resnica-o-aferi-Harry-Quebert-medoverZgodba, ki se v celoti dogaja v ZDA, se vrti okoli nepojasnjenega izginotja petnajstletne Nole Kellergan, katere posmrtne ostanke čez nekaj desetletij po naključju izkopljejo na vrtu pisatelja Harryja Queberta. Zadeva se dodatno zaplete, ko se izkaže, da sta bila najstnica in pisatelj ljubimca. Quebert je edini osumljenec, primer se zdi rešen. A to je šele začetek ….
Ne trudite se uganiti konca. Nič ni, kot se zdi.

Mladi švicarski pisatelj Joël Dicker (1985) je s svojim izvrstnim, neodložljivim literarnim trilerjem najprej prepričal več francoskih žirij potem pa je filmična zgodba s številnimi preobrati uročila še na milijone bralcev in zasedla vrhove lestvic po vsej Evropi.

Kaj je skrivnost velikih knjižnih uspešnic?

Literarna vrednost, napeta zgodba, veliko marketinga? V resnici ne vemo. Knjiga Joëla Dickerja sodi med tiste redke knjige, ki očitno vsebujejo skrivnostno formulo za uspeh. Začetek sicer ni bil obetaven: neznani avtor, dobrih 600 strani dolg roman, ki je izšel pri majhni francoski založbi, v kakršnih je strast pogosto večja od marketinško-prodajnih izkušenj in zmožnosti. Kljub temu je roman postal najuspešnejša knjiga jeseni 2012 v Franciji. Pisatelj je prejel več pomembnih književnih nagrad, a skrivnost njenega uspeha po mnenju tujih založnikov tiči predvsem v zgodbi sami.

preberi odlomek PR medover

»Resnica o aferi Harry Quebert  je ambiciozno žanrsko delo mladega švicarskega pisatelja, postavljeno v Ameriko, ki se po eni strani ukvarja z naravo literarnega ustvarjanja, po drugi pa se preko kriminalnega zapleta zaradi izginule mladenke Nole spogleduje s kultno televizijsko serijo Twin Peaks, ob čemer hkrati mežika Loliti Vladimirja Nabokova in izzivalno odgovarja na trilogijo Millenium Stiega Larssona. «
Samo Rugelj

Oglasno sporočilo


Sledite nam