Kdaj zdravimo glivično okužbo nohtov z zdravilnim lakom

Bolezni, Zanimivo

Glivična okužba nohtov je najpogostejša bolezen, ki prizadene nohte. Lahko se pojavi prav pri vsakomur, pogostejša pa je pri starejših ljudeh, športnikih, tistih s sladkorno boleznijo ali slabšo prekrvavitvijo nog.

Okužbe z glivicami

Do okužbe z glivicami največkrat pride v javnih prostorih, kjer hodimo bosi, na primer v bazenih, savnah, toplicah, telovadnicah, garderobah in skupinskih kopalnicah. V veliko primerih se najprej okuži koža med prsti in na podplatu in sčasoma se glivice razširijo tudi na nohte. Ponavadi je prvi okužen noht enega od palcev stopal, nato pa počasi tudi drugi nohti. Začetek je skoraj nezaznaven. Na končnem in stranskem delu, kjer glivice vstopijo, se noht rumenkasto obarva, odstopi od podlage in se sčasoma zadebeli.

Zdravljenje

Na spontano ozdravitev ne moremo računati, ker je izredno redka. Praviloma se z napredovanjem okužbe površina spremenjenega dela nohta povečuje in napreduje proti njegovemu začetnemu delu. Dlje kot odlašamo z zdravljenjem, večja je verjetnost, da bomo neuspešni. Ker je glivična okužba zelo trdovratna in glivice v nohtu in pod njim zelo dobro uspevajo, včasih niti z najučinkovitejšimi sistemskimi zdravili, kot so protiglivične tablete in kapsule, ne uspemo pozdraviti prav vseh okužb.

Velja pravilo, da smo pri zdravljenju uspešnejši, če je površina obolelega nohta majhna, zato moramo z njim pričeti čim prej, že ob prvih znakih okužbe.

Prednost lokalnega zdravljenja

Prednost lokalnega zdravljenja glivično okuženih nohtov je njegova varnost. Neželeni učinki se pojavijo zelo redko in le na mestu nanosa. Zdravilni lak za nohte je primeren za zdravljenje blage do zmerne glivične okužbe nohtov, kadar je prizadeta majhna površina nohta, ne večja od 75 odstotkov in okužba še ni napredovala do nohtne lunice. Edino lokalno zdravilo za zdravljenje nohtov v Sloveniji je lak s protiglivično učinkovino ciklopiroks. Na voljo je v lekarnah brez recepta. Ciklopiroks ubija glivice in zavira njihovo razmnoževanje, sestava laka pa omogoča, da je stik z nohtom dolgotrajen in se v njegovi notranjosti nakopiči v zadostni koncentraciji.

Nohti rastejo zelo počasi. To še posebej velja za nohte na stopalih, zato je zdravljenje z zdravilnim lakom dolgotrajno. Vztrajati je treba, dokler zdrav noht povsem ne izpodrine bolnega. Zdravljenje mora postati večerna rutina.

Kadar z lokalnim zdravljenjem nismo uspešni ali če je prizadeta velika površina nohta, moramo obiskati zdravnika, ki lahko predpiše kombinacijo sistemskega in lokalnega zdravljenja ali sistemsko zdravilo.

 

RSS Ustavi se!

 • Vonj oceana, nežen vetrič in mir – 5-minutni odklop
  V mnogih literaturah je stresni odgovor zložen v predalčke – stopnja ena, dva, tri itd. Vendar to je le teoretična interpretacija stresnih reakcij, ki pa se od posameznika do posameznika razlikuje.
 • C4
  Takratna izguba službe in nenadna smrt očeta so me pretresli do temeljev. V vrtincu zame že tako prehitrega življenjskega tempa, ki me je pogoltnil, in dodatnega šoka nisem mogla več dihati ...
 • Potlačen strah nezavedno prenašamo na potomce
  Zavedanje širšega družinskega konteksta vzorca potlačenja strahu nam daje možnost notranje biološke in psihološke osvoboditve ter omogoča, da potlačenega strahu ne prenašamo na naslednje potomce.
 • Kako preko strahov do samozavesti?
  Občasno me kontaktira kdo, ki bi želel imeti boljšo samozavest in pričakuje razrešitev svoje situacije v enem samem kratkem srečanju. Seveda je to mogoče. Toda čudeži se ne zgodijo vsak dan.
 • Moja prva ljubezen
  Klečanje na zemlji me približa tej Materi kot nič drugega. Bolj jo duham, bolj jo čutim, globlje zakopljem roke v prst, bolj se ji poklonim.