fbpx

Kdaj je idealen čas za odvajanje od plenic?

Družina, Otroški svet, Zanimivo

Nekateri otroci so za to nalogo pripravljeni že pri letu in pol, medtem ko so drugi pripravljeni šele po dopolnjenem …

Idealen čas za odvajanje otroka od plenic je, ko otrok nosi najmanj oblačil, torej predvsem v poletnem času, ko so temperature dovolj visoke. Pri kateri starosti je najbolje, da otroka začnete odvajati od plenic, pa je odvisno od otroka do otroka. Starši so tisti, ki morajo znati oceniti, kdaj je otrok pripravljen za ta veliki korak.

Nekateri otroci so za to nalogo pripravljeni že pri letu in pol, medtem ko so drugi pripravljeni šele po dopolnjenem drugem letu ali še kasneje. Nikoli ne silite otroka! Če otrok še ni pripravljen, boste to storili, ko bo starejši in verjetno tudi pripravljen na ta podvig.trok kasneje, ko bo to leto starejši in verjetno lažje. Prav tako ne skrbite, če so otroci vaših prijateljev že brez plenic pri nižji starosti. To ni pomembno! Kot je značilno za posamezne stopnje razvoja, jih nekateri otroci osvojijo prej nekateri kasneje. To je popolnoma normalno, saj je vsak otrok individum zase.

plenice

Eden od najpomembnejših znakov, da je otrok pripravljen za ta veliki korak, da se otrok zaveda, da je opravil potrebo. Če opazite, da otrok sploh ne opazi, da ste mu odstranili plenico, tudi kadar je zelo moker in se ne želi preobleči, kaj šele, da bi ga posadili na kahlico ali stranišče, potem vsekakor še ni pripravljen. Če pa se otrok zaveda svojih potreb, mu plenico odstranite in začnite z učenjem korak za korakom. Od samega začetka pa postopajte z veliko mero potrpežljivosti. Ne obupajte tudi v trenutku, ko se vam zazdi, da ste že skoraj na koncu poti, potem pa se v nekem trenutku zgodi »nesreča«. Naj vas potolažimo, da je to popolnoma normalno, v takem trenutku otroku samo povejte, kaj je prav.

Med procesom umika otroka nikoli ne kaznujte. Imejte veliko razumevanja in potrpljenja, zadeve pa mu razložite na pravilen način.

Za vsako uspešno opravljeno »nalogo«, otroka nagradite z veseljem in aplavzom, tako da otrok dobi voljo in se čuti posebnega. Če bo kakšen del tega podviga malce težji, naj bo tudi nagrada malo večja, nekaj kar ima otrok zelo rad. Seveda z nagradami v obliki daril ne gre pretiravati. Nagrada naj bo le na začetku in samo takrat, ko ocenite, da je to potrebno.

Kot smo že omenili, imejte veliko potrpljenja, dobre volje in seveda rezervnih oblačil. Priporočljivo je, da zaščitite tudi posteljo.

Ko se odpravite od doma, vedno vzemite rezervna oblačila. V času odvajanja od plenic bodite vztrajni in otroka ne vrnite v plenice, saj ga s tem samo zmedete. Počasi, korak za korakom in z veliko dobre volje, bo kmalu brez plenic

Otroku na preprost način, v obliki zgodbic pripovedujte, zakaj sami uporabljate stranišče, zakaj njegovi prijatelji uporabljajo kahlico.

Na samem začetku odvajanja od plenic, otroka večkrat spomnite, če mora iti na kahlico oziroma ga morda včasih samo posedete na kahlico, da bi jo »vzljubil«.

Če je otrok pripravljen za ta veliki korak, ga lahko v roku štirinajstih dni odvadite od plenic. Srečno!

Kako se s tem spopadajo drugi starši pa preberite na forumu Starši in otroci.


Sledite nam