fbpx

Kava ali koencim Q10? Psihostimulans ali pristna celična energija?

Človeško telo, Novice, Zanimivo, Zdravje

Dokazano je, da deluje le koencim Q10 v trans obliki. To je edina izomera, ki jo organizem lahko koristno uporabi…

Staranje je zapleten biološki proces, ki ga pospešujejo prosti radikali. Ti na celični ravni okvarjajo mitohondrije – energetske centrale, v katerih nastaja življenjska energija ATP. Okvara mitohondrijev zmanjša sposobnost celic za pridobivanje energije, kar vodi v poslabšanje zmogljivosti celic in vseh tkiv v telesu. Navzven to čutimo z utrujenostjo in upočasnjeno umsko ter fizično zmogljivostjo, zmanjša pa se tudi sposobnost telesa, da se upira okužbam.

Delovanje mitohondrijev lahko izboljšamo z dodajanjem koencima Q10 – molekulo, ki ima ključno vlogo pri nastajanju življenjske energije ATP in je ena redkih snovi, ki v terapevtskih odmerkih izboljša počutje in telesno zmogljivost.

Koencim Q10 je edini vodotopen antioksidant, ki ga celice sesalcev proizvajajo same

Koencim Q10 v celicah skrbi za nastanek telesne energije in ščiti membrane pred poškodbami. S staranjem lastna proizvodnja koencima Q10 upada v vseh tkivih, najbolj opazno pa v srčni mišici. Dodajanje koencima Q10 zato najbolj koristi ravno srčni mišici, ki tako pridobi na moči oziroma boljši stisljivosti. S pregledom bioloških tkiv so ugotovili, da je lahko količina koencima Q10 v tkivu 40. letnika že precej manjša kot pri mladostnikih, pri še starejših pa tudi do 60 % manj.

 

S hrano težko nadoknadimo naravne izgube koencima Q10

Koencim Q10 v večjih količinah najdemo v mesu (govedina, perutnina) in v ribah, v precej manjših pa v zelenjavi in mlečnih izdelkih. Dnevni vnos s hrano je majhen (od 3 mg do 5 mg). Za vidne terapevtske učinke je potrebno vnesti v telo vsaj 60 miligramov na dan.

Vplivi koencima Q10 na telo

Koencim Q10 omogoča, da v mitohondrijih nastaja energija, hkrati pa kot antioksidant preprečuje poškodbe mitohondrijev, s čimer prepreči njihovo propadanje. Več kot je kvalitetnih mitohondrijev, več je življenjske energije ATP v celicah, boljše delujejo tkiva in mišice. Ker preprečuje poškodbe membran, vzdržuje tudi optimalno delovanje naravnih fizioloških funkcij membran – omogoča normalno delovanje receptorjev, encimov in prenašalcev, vseh procesov, ki so ključni za polno zmogljivost organov.

Raziskave so pokazale, da je pri nekaterih boleznih v organih manj koencima Q10 kot običajno

Manj koencima Q10 so odkrili pri kardiomiopatijah (bolezenske spremembe srčne mišice) , ishemični bolezni srca (bolezenske spremembe zaradi slabe prekrvitve mišice), degenerativnih mišičnih boleznih, nekaterih oblikah raka; zanimivo pa je tudi odkritje, da je se delež koencima Q10 v srcu zmanjšuje sorazmerno s težo srčne bolezni.

Zelo zanimivo je tudi preučevanje njegovega vpliva pri zdravilih za zniževanje holesterola (statinih) in z njimi povezanimi stranskimi učinki. Domnevajo, da so stranski učinki (oslabelost mišic) povezani z blokado naravne sinteze koencima Q10. Nekaj raziskav je pokazalo, da se stranski učinki zmanjšajo, če se dodaja k terapiji koencim Q10, vendar je velikih in še bolj prepričljivih študij premalo, da bi dodajanje uvrstili med uradna priporočila. Za izboljševanje kvalitete življenja je kljub temu vredno poskusiti.

Najbolj raziskan in potrjen je njegov vpliv na srčno – žilne bolezni. Velika italijanska multicentrična študija je pokazala , da se je bolnikom s srčnim popuščanjem, ki so jim poleg terapije z zdravili dodajali koencim Q10, v kar 80 % izboljšal videz kože (modrikavost), zmanjšala se je tudi oteklost gležnjev in izboljšalo dihanje.

Koristi jemanja koencima Q10

Koencim Q10 je namenjen vsem, ki jim peša srce. Pomaga tudi pri utrujenosti in oslabelosti, zato je odličen dodatek tudi za mlajše odrasle ‒ je namreč ena redkih snovi, pri katerih je ob jemanju mogoče občutiti izboljšano počutje, boljšo telesno zmogljivost ter toleranco na napor.
Kot antioksidant ohranja holesterol v takšni obliki, ki je manj škodljiva za poškodovano žilno steno, zato ga je priporočljivo jemati tudi za ohranjanje prožnosti žil.

Izdelki s koencimom Q10 na slovenskem trgu

Dokazano je, da deluje le koencim Q10 v trans obliki. To je edina izomera, ki jo organizem lahko koristno uporabi. Prav tako je smiselno sočasno dodajanje vitamina E, saj se antioksidativni učinek koencima Q10 močno okrepi. Koencim Q10 namreč regenerira vitamin E v tkivih, ki poleg koencima Q10 preprečuje oksidacijo holesterola – nastanek aterogene oblike holesterola. V pripravkih se uporabljajo različne oblike koencima Q10 : praškaste, vodotopne ali oljne oblike. V Sloveniji je najbolj priljubljena oljna oblika, ki se zaužita s hrano v porazdeljenih odmerkih (30 mg na kapsulo), dobro absorbira.

Fidi koencim 10® – DOBRA ENERGIJA ZA TELO IN SRCE
V Sloveniji je Fidi koencim 10® prvo in še vedno edino registrirano zdravilo s koencimom Q10 in vitaminom E. Močna funkcionalna enota dveh učinkovin izboljša zaščito ožilja in drugih tkiv pred oksidativnimi poškodbami prostih radikalov. Številni zadovoljni uporabniki, redni in občasni, prepričljivo dokazujejo, da je to legendarno zdravilo še danes prva izbira za izboljšanje splošnega počutja in kvalitete življenja. Primeren je za zdrave odrasle, ki razmišljajo o preventivi (zaščiti pred aterosklerozo), kot za kronične bolnike , ki jih izčrpavajo bolezni. Lahko pa poskusijo tudi tisti, ki potrebujejo samo kakšen mesec ali dva dodatne energijske podpore po stresu ali po preboleli bolezni.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujete z zdravnikom ali s farmacevtom.


Sledite nam