fbpx

Katere osebe varajo pogosteje?

Odnosi, Zanimivo

Samonadzor ali spolna sla nista edina dejavnika predvidevanja nezvestobe, težava je nezadovoljstvo v partnerskem odnosu.

Mi je zvest? Me bo prevaral? Ali obstajajo značilnosti, ki določajo ali je določena oseba sposobna varati?

Predvidevanje je težko in prav tako je prepoznavanje znakov. Kazalnik je lahko močan spolni nagon posameznika, z upoštevanjem, da je to zelo individualna stvar. Znanstveniki verjamejo, da lahko močna želja po spolnosti “prisili” nekoga v nezvestobo in spolne odnose zunaj partnerske skupnosti.

Samonadzor se nanaša na sposobnost reguliranja impulzov in čustev. »Posledica« slabega samonadzora v kombinaciji z visokim spolnim poželenjem  je lahko večja verjetnost spogledovanja in spolne dejavnosti izven partnerskega razmerja.

Za ljudi z nizko spolno željo in slabim samonadzorom je velika verjetnost, da niso nagnjeni k nezvestobi in pri volji za skakanje čez plot.

V raziskavi več kot 300 ljudi, kjer so raziskovalci merili samonadzor, spolno željo in težnjo k varanju ugotovili, da močnejši spolni nagon predvideva nezvestobo, vendar pa to velja le za posameznike s slabim samonadzorom.

Druga študija je vključevala poskusno zmanjšanje samonadzora skupine udeležencev s pomočjo mučnih in natančno usmerjenih nalog risanja. Osebe z močno spolno slo in slabim samonadzorom so narisale risbo sebe poleg privlačnega neznanca oziroma neznanke.
Kasneje so udeležencem predstavili scenarij, v katerem spoznajo privlačno osebo nasprotnega spola, vendar so v partnerski zvezi. Udeleženci z višjim libidom in slabim samonadzorom so pokazali precej višjo namero za skok čez plot in veliko možnosti za spolne odnose z neznanko oziroma neznancem.

Unknown couple foreplay

Kaj to pomeni? Pri močni želji po spolnosti ne moremo predvideti, ali je nekdo bolj ali manj dovzeten za nezvestobo, temveč pa se takšna oseba težko upre skušnjavi. Če imajo ti posamezniki še nizko stopnjo samonadzora, so vsekakor bolj dovzetni za varanje in nezvestobo.

Vendar nista samo samonadzor ali spolna sla edina dejavnika, ki predvidevata nezvestobo. Nezadovoljstvo v partnerskem odnosu je eden najmočnejših kazalcev, zato se kakovost odnosa ne sme nikoli prezreti.


Sledite nam