fbpx

Kate in William shranila matične celice princa Georgea

Novice

Britanski princ William in njegova žena Kate, kambriška vojvodinja želita storiti vse, kar je v njuni moči, da ohranita zdravje svojega prvorojenca.

Britanski princ William in njegova žena Kate, kambriška vojvodinja želita storiti vse, kar je v njuni moči, da ohranita zdravje svojega prvorojenca. Dečka sta tako že v porodnišnici obdarila z darilom, ki je neprecenljivo – s hrambo njegovih matičnih celic.

kate-william-1William in Kate sta 22. julija letos prvič postala starša. Prvorojenca sta poimenovala George, ki se sicer še ne zaveda svoje slave, je pa že sedaj ljubljenček svetovne javnosti in medijev. William in Kate sta se, tako kot ostali bodoči starši v devetih mesecih nosečnosti, ko sta se pripravljala na prihod novega družinskega člana, soočala z nešteto vprašanji in odločitvami. Ena izmed slednjih je vsekakor bila tudi odločitev o shranitvi matičnih celic iz popkovnične krvi ob rojstvu novorojenčka. Da bi svojemu sinku zagotovila zdravje tudi v prihodnje, se je priljubljen kraljevi par odločil, da shrani Georgeovo popkovnično kri, ki je bogata z matičnimi celicami in ima lahko pomembno vlogo pri zdravljenju mnogih bolezni. Prinčeva dediščina v obliki matičnih celic je bila po poročanju »Freizeit Revue« poslana v Združene države Amerike, kjer bo v upanju, da je princ George nikoli ne bi potreboval, ostala v globoko zamrznjenem stanju.

Britanski kraljevi par pa ni edini kraljevi par, ki se je ob rojstvu svojega otroka odločil za hrambo matičnih celic iz popkovnične krvi. Leta 2005 je danski dvor, predvsem pa princeso Mary in prestolonaslednika Frederika, razveselilo rojstvo princa Christiana, katerega matične celice so bile shranjene, v kolikor bi jih princ v prihodnje potreboval za zdravljenje življenjsko ogrožajočih bolezni. Španska princesa Letizia in njen mož, prestolonaslednik Felipe, sta leto kasneje prav tako shranila matične celice svoje prvorojenke, princese Leonor, in sicer v zasebni banki v Arizoni.

Kdo pa so znani Slovenci, ki so shranili matične celice svojih otrok

V Sloveniji se je o shranjevanju matičnih celic iz popkovnične krvi začelo intenzivneje govoriti leta 2007, ko smo dobili prvega slovenskega ponudnika za zasebno shranjevanje matičnih celic, družbo Neocelico. Sabina Kogovšek Zrnec in Jurij Zrnec, Natalija Verboten in Dejan Bojić, Viktorija Bencik in Bojan Emeršič, Helena Kodrič Mori in Smiljan Mori, Maja in Rašo Nesterović ter pred dvema tednoma tudi Iva Krajnc ter Aljoša Bagola, je le nekaj imen znanih slovenskih parov, ki so se odločili za shranitev popkovnične krvi svojih otrok, s čimer želijo tudi v prihodnje zagotoviti in zaščititi njihovo zdravje.

Kaj so matične celice in za kaj se uporabljajo?

Matične celice so najvitalnejše celice v telesu, saj imajo izjemno sposobnost, da se lahko delijo, obnavljajo in razvijajo v tkiva, ki jih telo potrebuje v primeru bolezni kot so rak, prav tako pa tudi v primeru drugih genetskih, imunskih, metaboličnih in krvnih bolezni. V njihovi naravi je, da se selijo na mesto poškodbe oziroma bolezni ter tam izpodrivajo bolne celice. Nahajajo se v najrazličnejših tkivih v telesu in so primerne za odvzem v katerem koli starostnem obdobju. Matične celice iz popkovnice so v primerjavi z matičnimi celicami odraslih kakovostnejše in številčnejše, zato je odvzem le teh, ki je povsem neinvaziven ter neboleč za mamico in otroka, vseeno priporočljivo opraviti ob rojstvu otroka.

Po zaslugi hitrega razvoja znanosti vemo, da sta popkovnična kri in tkivo popkovnice najboljši vir matičnih celic, ki so genetsko edinstvene ter predstavljajo neprimerljiv zaklad, ki lahko v primeru bolezni pomaga vašemu otroku in družini. Že danes lahko tako s pomočjo matičnih celic zdravimo vrsto bolezni in poškodb, napredek medicinske znanosti pa obeta zdravljenje še bistveno širšega kroga bolezenskih stanj. Trenutno se matične celice iz popkovnične krvi uspešno uporabljajo za zdravljenje več kot 70 bolezni.

Hramba matičnih celic je možna v zasebnih in javnih bankah, ne glede na način hrambe pa predstavlja darilo novorojenčku, saj so matične celice gradniki življenja in zakladnica zdravja.

www.neocelica.si

Oglasno sporočilo


Sledite nam