Kardiokirurški program za otroke se nadgrajuje

anonimni uporabnik, 19. februar 2014
Ostalo

Vodstvo UKC Ljubljana ponovno sporoča vsem staršem otrok, ki jih skrbi, kako bo v prihodnje potekal kardiokirurški program za otroke.

Vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana sporoča in ponovno poudarja, da kardiokirurški program za otroke ostaja v naši inštituciji, da vse dejavnosti nemoteno potekajo, in da se program celo nadgrajuje.

Vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana ponovno sporoča vsem staršem otrok, ki jih skrbi, kako bo v prihodnje potekal kardiokirurški program za otroke, da program ostaja v celoti in ga predvsem nadgrajujemo in izboljšujemo, dodali pa smo novo možnost operacij v srčnem centru München, kar pomeni dodatno možnost za še boljšo oskrbo naših otrok. Kardiokirurški program za otroke se bo tako še naprej izvajal in razvijal v UKC Ljubljana, tudi s pomočjo münchenskega centra za srčno kirurgijo, s katerim smo podpisali dogovor o sodelovanju, kot tudi drugih eminentnih kirurgov, ki bi prišli operirat v UKCL. Prav tako se bodo naši strokovnjaki še naprej o vsakem posamičnem primeru pripravljeni pogovarjati s starši, katerih otroci zdravljenje nujno potrebujejo.

O zdravljenju posameznega otroka bo odločal strokovni konzilij, ki je sestavljen po strokovnih principih vseh strokovnjakov, ki skrbijo za otroke, ki potrebujejo srčno operacijo. O vsakem konkretnem primeru bo sprejel najboljšo rešitev za posameznega otroka. Program se mora prilagajati otroku in ne obratno.

Od mnenja konzilija, ki ga od decembra 2013 vodi prof. dr. Tomislav Klokočovnik, dr. med., priznani in ugledni kardiovaskularni kirurg, bo torej odvisna odločitev, kdo in kje bo otroka operiral. Glede na odločitve konzilija bodo otroci napoteni tudi v tujino. Če bo konzilij odločil, da bo potreben prihod dr. Davida Mishalyja, je to omogočeno, saj imamo z njim podpisano podjemno pogodbo do oktobra leta 2014. Dr. Mishaly je v tednu od 10. do 17. februarja operiral 5 otrok in eno odraslo osebo.

V UKC Ljubljana se zavedamo, da rešitev, ko je bil za najbolj ogrožene otroke na voljo zgolj dr. Mishaly, ni bila najboljša, zato smo program dodatno nadgradili. Že lansko leto se je prejšnje vodstvo in sedaj novo, pričelo dogovarjati s kirurgom iz tujine, da bi našli skupne možnosti in uspeli uskladiti pogoje sodelovanja, da bi lahko redno prihajal v UKCL operirat bolne otroke. Uspešno je že opravil tri demonstracijske operacije, vendar pa je potrebno urediti licenco, da bo lahko z nami redno sodeloval. Konsenz vseh, ki sodelujejo v programu otroških srčnih operacij je bil, da je sodelovanje z njim to, kar si v UKCL vsi želijo. V UKC Ljubljana smo dobili tudi novega kardiovaskularnega kirurga, ki se že specializira za srčne operacije otrok.

Naj na koncu še enkrat poudarimo, da je program dober, izvajali ga bomo še naprej, za dobro malih bolnikov pa ga bomo tudi v prihodnje še nadgrajevali.

Vir: UKCL

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,403
14.03.2024 ob 18:20
296,659
19.03.2024 ob 08:19
112,964
19.03.2024 ob 08:46
Preberi več

Več novic

New Report

Close