fbpx

Kapljica probiotikov za zdrav trebušček otroka

Novice, Zanimivo, Zdravje otrok

Pravilno razmerje normalne črevesne mikrobiote in patogenih bakterij vpliva na ohranjanje zdravja vašega otroka.

Kako zelo smo veseli, ko vemo, da je naš otrok zdrav! Kaj vse ste pripravljeni storiti za iskren in zdrav nasmeh svojega otročička?

To, da je otrok zdrav, pomeni, da ima razvit in močan imunski sistem. Ali ste vedeli, da je kar 70 odstotkov celic imunskega sistema v sluznici črevesja? Zato sta že od rojstva dalje pomembna pravilen razvoj in vzdrževanje črevesne mikrobiote (staro poimenovanje mikroflora), »dobrih« bakterij, ki jo gradijo. Pravilno razmerje normalne črevesne mikrobiote in patogenih bakterij vpliva na ohranjanje zdravja vašega otroka. Z neuravnoteženo prehrano, številnimi okoljskimi dejavniki in delovanjem antibiotikov negativno vplivamo na njihovo stanje.

Spoznajte črevesno mikrobioto svojega otroka

V maternici je otrokov prebavni sistem sterilen. Z rojstvom se začnejo v njem naseljevati različni mikroorganizmi, kot so koliformne bakterije, laktobacili in enterokoki. Sestava črevesne mikrobiote novorojenčkov in dojenčkov je odvisna od prehrane. Pri dojenih otrocih 90 odstotkov bakterijske mikrobiote tvori grampozitivna anaerobna bakterija Bifidobacterium bifidum. To bakterijo je že leta 1900 odkril pediater Henry Tissier na podlagi analize blata dojenčkov, hranjenih samo z materinim mlekom. Tissier je trdil, da ta bakterija ni bila prisotna v blatu dojenčkov, ki so bili hranjeni z adaptiranim mlekom in so bili posledično dovzetnejši za različne bolezni. Sklenil je, da je razlog v materinem mleku, in ga poimenoval »faktor bifidus«. To je disaharid laktuloza, ki pospešuje širjenje bifidobakterij. S pomočjo lizocima in laktoferina v materinem mleku se črevesna mikrobiota razvija in ščiti otrokov organizem pred patogenimi bakterijami in razvojem okužb.

Črevesna mikrobiota otrok, hranjenih predvsem z umetnimi pripravki mleka, ima pretežno gramnegativno črevesno mikrobioto. Gradijo jo bakterije, kot so Clostridium perfringens, Bacteroides in E. coli, medtem ko so bifidobakterije prisotne v majhni količini. Te spremembe se začnejo pojavljati tudi z uvajanjem raznovrstne hrane, zato je pomembno, da otrokovo prehrano obogatite z bifidobakterijami, ki so za zdravje ključnega pomena.

Vpliv na kakovost probiotičnih bifidobakterij

Probiotiki so danes dobro znani in dostopni vsem. Pod pojmom probiotiki razumemo žive bakterije, dodane hrani, ki vzpostavljajo mikrobiološko ravnovesje v črevesju in ugodno delujejo na organizem. Probiotični sevi bifidobakterij so najpogosteje uporabljena vrsta probiotikov. Toda kako delujejo na prebavni sistem otroka? Ali ustrezajo intenzivnim in občutljivim organskim procesom in potrebam vsakega otroka?

Številne znanstvene študije so pokazale protimikrobno delovanje probiotičnih bifidobakterij in njihovega pozitivnega vpliva na lokalni (črevesni) in imunski sistem novorojenčkov, dojenčkov in majhnih otrok. Njihova kemična sestava ustreza tudi potrebam nedonošenčkov. Kako pomembna je prisotnost bifidobakterij v probiotikih, govori tudi misel znanstvenika, ki je leta 1987 dejal: »Bifidobakterije so božji dar.« Probiotične bifidobakterije so v primerjavi z drugimi probiotičnimi bakterijami manj občutljive na nizek pH in visoko koncentracijo žolčne kisline v želodcu. S presnovo sladkorjev proizvajajo mlečno in ocetno kislino, ki vzdržujeta nizek pH gastrointestinalnega trakta, in tako ustavijo rast patogenih bakterij. So pomembne za vzdrževanje in krepitev črevesne mikrobiote.

Kako delujejo na organizem?

Probiotične bifidobakterije predstavljajo varen in učinkovit način v boju proti kolikam, rotavirusu in nekrotizirajočemu enterokolitisu. Ker ugodno vplivajo na otrokov imunski sistem, se zmanjša pogostost vročinskih stanj, okužb ušes in dihal, uživanja antibiotikov ter tveganja za nastanek alergij in drugih atopijskih bolezni. Njihova uporaba v zimskem času lahko zmanjša pojav značilnih simptomov prehlada in celo gripe.

Ena najpomembnejših in skrb vzbujajočih sodobnih zdravstvenih težav je otroška debelost. Probiotične bifidobakterije so izjemno pomembne za otroke, ki jih matere ne dojijo. V raziskavah v proučevanju vloge črevesne mikrobiote pri razvoju otroške debelosti ugotavljajo, da dojenje preprečuje pojav debelosti pri otrocih. Z eno izmed študij so dokazali, da so imeli otroci, pri katerih se je do sedmega leta pojavila debelost, v prvem letu življenja nižje ravni bifidobakterij. Z redno uporabo probiotikov pa se število bifidobakterij postopoma povečuje in celo izenači s količino pri dojenih otrocih.

Glavne koristi probiotikov, tudi bifidobakterij, je krepitev imunskega sistema, s tem se poveča telesna odpornost proti pogostim okužbam. To je pomembno, saj 70 % celic z vplivom na imunski sistem izvira iz črevesja in prebavil. Z dodajanjem probiotikov pa lahko ostanemo zdravi.

Zato je pomembno tudi, kateri probiotik ponudite svojemu otroku. Danes je na voljo veliko probiotikov, prilagojenih različnim starostim otroka. Izberite najboljši probiotik za svojega otroka!

Kdaj je čas za probiotik?

Omenili smo, da se z rastjo in razvojem otroka spreminja tudi njegova črevesna mikrobiota. To je naraven proces. Različna stanja, kot so prezgodnje rojstvo, carski rez, nedojenje ali prekinitev dojenja ter antibiotična terapija, lahko pripeljejo do oslabljenega črevesnega imunskega sistema in razvoja bolezni. S tem se količina bifidobakterij zmanjša za kar 40 odstotkov. Najpogostejša posledica so pogoste akutne driske, ki so eden glavnih vzrokov za hospitalizacijo novorojenčkov in dojenčkov.

Pomnite: ne čakajte na pojav prvih simptomov bolezni, ampak otroku probiotike ponudite že prej. Vzpostavljanje in zorenje mikrobiote v najnežnejšem obdobju (0-6 mesecev) je zelo pomembno za zdravje dojenčka ter kasneje v zgodnjem otroštvu (manj astmatičnih obolenj, manj debelosti …) Zato je smiselno dojenčkovo mikrobioto uravnavati že takoj po rojstvu oziroma čimpreje, od 0-6 mesecev starosti, najmanj tri tedne kontinuirano. Predvsem je pomembno dolgotrajno preventivno uživanje probiotikov. Odmerjanje probiotikov je preprosto, najpogosteje se jemljejo peroralno, v obliki kapljic, ki jih lahko kombinirate z mlekom ali hrano. Obogatite otrokovo prehrano s probiotiki, ki bodo zagotovili ustrezno sestavo črevesne mikrobiote in dozorevanje imunskega sistema ter ohranjali otrokovo zdravje.

Vse ugotovitve so prispevale k pobudi za uporabo probiotikov kot dodatka k prehrani in preventivi od zgodnjega otroštva. Podprite to pobudo in svojemu otroku zagotovite zdrav nasmeh in vesel trebušček.


Sledite nam