fbpx

Kapitalizem je v vojni s podnebjem

Dom & prosti čas, Novice, Zanimivo

Dolgo smo verjeli, da nas kapitalizem vodi v boljši svet. V resnici pa nas pelje v črno …

Dolgo smo verjeli, da nas kapitalizem vodi v boljši svet. V resnici pa nas pelje v črno prihodnost krutih podnebnih sprememb: če bomo še naprej dopuščali, da se emisije iz leta v leto povečujejo, bo velika mesta in starodavne kulture pogoltnilo morje in zelo verjetno je, da bodo naši otroci prisiljeni bežati pred srditimi ujmami in skrajnimi sušami.

naslovnica-knjige

»Podnebne spremembe so civilizacijska budnica, močno sporočilo, izrečeno v jeziku ognja, povodnji, suš in izumrtij. Govori nam, da potrebujemo popolnoma nov gospodarski model in novo obliko sobivanja na tem svetu. Sporoča nam, da se moramo spremeniti.« 

Kapitalizem in podnebje sta v vojni, opozarja kanadska raziskovalna novinarka, pisateljica in aktivistka Naomi Klein, avtorica mednarodnih uspešnic No logo in Doktrina šoka, v delu To vse spremeni, zaključni knjigi svoje antiglobalistične trilogije, za katero je dobila odlične kritike in prestižno nagrado Pisateljskega sklada Hilary Weston za stvarno literaturo.

Spremeniti je treba politiko človeške moči

Kleinova, katere knjige so prevedene v več kot 30 jezikov in natisnjene v več kot milijon izvodih, goreče zatrjuje, da so potrebne radikalne spremembe v družbeni, politični, gospodarski in kulturni sferi.  Takole pravi:

Naomi-Klein

»Manj me skrbi mehanika prehoda – premik od rjave do zelene energije, od avtomobilov s samo enim človekom v njih do množične uporabe javnega prevoza, od razvlečenih satelitskih naselij do zgoščenih mest, primernih za hojo – bolj pa moč in ideološke ovire, ki so do zdaj preprečevale, da bi se že dolgo znane rešitve uveljavile v vsaj približno zahtevanem obsegu.

Zdi se mi, da je naša težava veliko manj povezana z mehaniko sončne energije kot s politiko človeške moči – zlasti tam, kjer bi se lahko zgodil premik v upravljanju, odmik od korporacij in približevanje skupnostim, kar je odvisno od tega, ali bodo množice, ki v trenutnem sistemu vedno potegnejo kratko, lahko oblikovale dovolj odločno in raznovrstno družbeno silo, da bodo spremenile razmerje moči.«

Tudi v Sloveniji

Obsežna, temeljito raziskana in s trdnimi argumenti podkrepljena knjiga To vse spremeni je pred kratkim v slovenskem prevodu izšla pri Mladinski knjigi. Spremno besedo o Sloveniji v dobi podnebnih sprememb je napisal dr. Luka Omladič. Po knjigi je bil posnet tudi film.

Oglejte si trailer!

Oglasno sporočilo


Sledite nam