fbpx

Kam z otroki med počitnicami?

Dom & prosti čas, Družina, Otroški svet, Življenjski slog

Konec šolskega leta pomeni tudi konec vseh šolskih skrbi in obveznosti otroka pa tudi staršev. Zamenjajo jih brezskrbni dnevi, polni otroškega veselja, energije, radovednosti in želje po dejavnostih in druženju. Kako kar najbolj izkoristiti poletne počitnice?

Poletje je dolgo in poleg odhoda na morje ponuja številne možnosti za zabavo in izobraževanje. Žal starši ne morejo preživeti z otroki celotnih počitnic, lahko pa jih dobro izkoristijo in se potrudijo, da otroku zagotovijo nove in nepozabne izkušnje. Ne silite otroka s svojim izborom, temveč upoštevajte njegova zanimanja in želje. Uporabite njegovo domišljijo in ustvarjalnost ter skupaj pripravite načrt počitnic. Če potrebujete pomoč, pokukajte med naše predloge.

Ustvarjalne delavnice

Poletne počitnice so idealen čas za ustvarjalno preživljanje časa na prostem, in pri tem so ustvarjalne delavnice odlična izbira. Ne glede na to, ali ima vaš otrok raje likovne, literarne, športne ali računalniške delavnice, bo vsak užival v družbi vrstnikov, obenem pa se bo ob strokovnem vodenju naučil novih spretnosti.

Poletna šola tujih jezikov

Če želite, da bi vaš otrok osvežil ali na novo usvojil znanje tujih jezikov, ga vpišite v letno šolo tujih jezikov. Otrok se tujega jezika najlaže uči, če ga ta ves čas obkroža, in v poletni šoli ima to možnost. Skozi vrsto izobraževalnih in ustvarjalnih dejavnosti in ob zabavanju v družbi vrstnikov bo otrok tuji jezik usvojil mnogo hitreje in učinkoviteje.

Brezplačne športne dejavnosti

Igra je najpreprostejši način, kako doseči, da bo otrok srečen in zadovoljen. Poletje je najboljši čas za vključitev otroka v športne igre, naj bo to plavanje, tek, rolanje, kolesarjenje ali kaj drugega po njegovi izbiri. S športno dejavnostjo otrok zadovoljuje svojo potrebo po igri, obenem pa tudi po gibanju in druženju. Pri izbiri športa upoštevajte otrokovo višino, stopnjo razvoja, telesne sposobnosti in njegovo zanimanje za šport.

Obisk živalskega vrta, narodnega parka ali akvarija

V sklopu družinskih počitnic organizirajte poldnevni izobraževalni izlet in skupni čas izkoristite za učenje. Odpeljite otroka v živalski vrt, narodni park ali akvarij. Tam so vam na voljo številni izobraževalni programi, primerni za vsako starost, s katerimi otrokom predstavijo živalski in rastlinski svet ter jih poučijo o pravilnem odnosu do narave.

Obiščite programe in delavnice za otroke v knjižnici

Otroški programi in delavnice pod streho so izvrstna izbira za deževne dni. Strokovnjaki poudarjajo, da otroci vse manj časa namenjajo knjigi, branju in obiskovanju knjižnic, zato je lahko to tudi odličen pristop k reševanju težav, povezanih z odtujenostjo in odporom do branja. Poleg bogatih in zanimivih literarnih vsebin lahko v knjižnicah obiščete različne projekte, prireditve in delavnice, primerne otrokovim zanimanjem in starosti.

Taborjenje na vrtu v šotoru

Če nimate druge možnosti, izkoristite svoje dvorišče ali vrt in postavite taborniški šotor. Otroci bodo navdušeni, če bodo imeli na domačem dvorišču tabor, še posebej razburljivo pa bo zanje spanje v spalnih vrečah. Dajte jim fotoaparat, pribor za pisanje in risanje, svetilko in vse druge primerne potrebščine ter jim pričarajte pravo poletno dogodivščino. Na travniku ob hiši je mogoče veliko izvedeti o naravi in okolju, zato poiščite domiselne izzive. Predlagajte jim, naj narišejo in zapišejo svoja opažanja, tako da bodo lahko po raziskovanju in taborjenju izdelali lep album za spomin na to doživetje.

Počitnice pri babici

Poletne počitnice so idealna priložnost, da otrok preživi več časa z babico in dedkom. Stari starši pozitivno vplivajo na otrokov socialni, čustveni in psihični razvoj ter predstavljajo optimalno zamenjavo za starše v času njihove odsotnosti. S tem se strinjajo mnogi strokovnjaki in poudarjajo, da so stari starši pomemben del otrokovega življenja in da se z druženjem z njimi uči pomena družinskih odnosov in povezanosti. Raziskave kažejo, da otroci, ki preživljajo čas s starimi starši, odrastejo v pametnejše in prijaznejše mladostnike. Potrebujete še kakšen razlog za počitnice z vnuki? Dobro organizirajte in izkoristite skupni čas. Naučite jih preskakovati kolebnico, izdelati lastnega zmaja ali nakit, igrajte se z vodnimi baloni, zabavajte se z družabnimi igrami ali skupaj pripravite sendviče s sladoledom. Organizirajte skupno potovanje na deželo ali v gore. Obiščite sorodnike ali preprosto odpeljite vnuke v svoj rojstni kraj.

Kjer koli že boste in kar koli boste že počeli, poskusite se sprostiti, se posvetiti otroku in kar najbolj uživati v skupnem času, saj se bo ta zelo hitro iztekel, na vrata pa bodo znova potrkale skrbi in šolske obveznosti.

 


Sledite nam