fbpx

Kam po srednji šoli?

Dom & prosti čas

Naša bodoča služba je odvisna od tega, kateri študij izberemo, in ta odločitev ni nikoli lahka. Se sprašuješ, zakaj se ne moreš odločiti, kaj bi rad študiral? Zakaj tvoj sošolec ali prijatelj …

Naša bodoča služba je odvisna od tega, kateri študij izberemo, in ta odločitev ni nikoli lahka. Se sprašuješ, zakaj se ne moreš odločiti, kaj bi rad študiral? Zakaj tvoj sošolec ali prijatelj ve, kam se bo vpisal, ti pa ne? Ali ne veš, kako izgleda študij in kako je, ko nekje delaš? Ali ne moreš ugotoviti, kaj RES HOČEŠ delati in v čem lahko postaneš RES DOBER?

Nekateri ljudje se zavedajo svojih vzgibov, potreb, interesov in želja že zelo zgodaj. Že v osnovni šoli si postavijo za cilj določen poklic in temu sledijo v nadaljnjem odločanju glede izobraževanja. Nekateri pa svoje interese ozavestijo pozneje. S tem ni nič narobe. Spoznavanje samega sebe je proces, ki traja vse življenje, naši interesi pa se lahko skozi različne izkušnje spremenijo ali dopolnijo.

Težava je v tem, da se v situaciji, ko moramo sprejeti pomembno odločitev, nimamo pa vseh potrebnih informacij, počutimo napeto, zaskrbljeno – tudi obupano, če takšna situacija traja dalj časa.

kam-v-solo

Finančne problematike ne moremo rešiti, lahko pa pomagamo pri usmeritvi, da bo odločitev za vpis čim bolj optimalna.

Kako se lahko odločiš, kaj želiš početi v življenju?

Najprej se vprašaj: Kaj me veseli? Za kaj sem talentiran? V čem najbolj uživam in mi ni težko? Katere dejavnosti me izpolnjujejo? Za kaj imam voljo? Kaj bi rad delal, tudi če za to ne bi bil plačan? Izmed odgovorov na ta vprašanja izberi tri področja, na katerih obstaja(jo) študij (i) in na katerih se je mogoče poklicno udejstvovati. Pozanimaj se o možnostih študija na teh področjih: prebrskaj študijske programe na spletu ali obišči Zavod za zaposlovanje, preglej spletne strani fakultet, visokih in višjih šol.

Študij nečesa, kar nas zanima, je najboljša priložnost za uspeh in osebno zadovoljstvo. Če študiraš nekaj, kar te najbolj veseli, boš lažje presedel ure učenja za knjigami. Interes je gonilni motor za študij. Uči se in delaj tisto, kar te zanima, le tako boš postal najboljši, kot si lahko. Če boš eden izmed boljših, boš službo slej ko prej dobil. Hkrati pa imej v mislih tudi to, koliko ljudi s takšnim poklicem je na delovnem trgu in koliko je povpraševanja oziroma potreb po tem poklicu.

Razišči smeri, ki te zanimajo. Govori z ljudmi določenega poklica ali s študenti določene smeri in dobro preglej predmetnike. Pri tem se ne osredotočaj samo na standardne poklice. Vsakič znova nas presenetijo nove študijske smeri – oblikujejo se poklici, ki pred nekaj leti sploh še niso obstajali in tudi ti čakajo, da jih raziščeš in se pozanimaš o njih.

Ko opredeliš interese, pa ne veš, kaj ti bolj leži in v čem bi bil boljši, razmisli o tem, kakšne osebnostne lastnosti imaš: si bolj družaben ali samotarski? So ti pomembnejši cilji ali odnosi? Imaš raje red ali nered? Se odločaš hitro ali po tehtnem premisleku? Imaš raje nepredvidljive ali ustaljene situacije? Da to ugotoviš, so na voljo različni psihološki vprašalniki. Na Inštitutu C. A. R. ti izdelamo profil osebnosti in svetujemo pri izbiri študijske smeri, predstavimo ti tudi tehniko, ki ti bo olajšala proces odločanja. Odločitev je treba sprejeti ne glede na to, ali se bo izkazalo, da je prava ali napačna. Življenje je polno tveganj in vsi se kdaj pa kdaj zmotimo. Če ne želiš delati napak, lahko edino ostaneš v coni udobja in ne delaš nič.

Ni lahko narediti prvega koraka, vendar imej v mislih – nihče se ne bo odločil namesto tebe. Tisti dan, ko boš lahko sedel s svojimi starši in jim argumentiral, zakaj izbran študij izpolnjuje tvojo življenjsko pot, tisti dan boš lahko rekel, da VEŠ, kaj hočeš študirati.

_____________________

Konec meseca novembra pričnemo z delavnicami najdi.se, ki ti omogočajo prepoznati svoje potenciale, želje in cilje ter začrtati karierno pot. Vabimo te, da se nam pridružiš na informativni delavnici:

  • V Ljubljani, 27. novembra 2014, ob 17.00, v prostoru COMPETO (Dolenjska c. 318 Ljubljana – Lavrica)
  • V Kopru, 25. novembra 2014, ob 17.00, v prostoru Inštituta C.A.R. (Ferrarska 30, Koper) .

Več o delavnicah si lahko prebereš tukaj – najdi.se !

Avtorica: Tina Milharčič, univ. dipl. psih., moderatorka foruma Starši, učitelji in učenci

Ostali prispevki avtorice:
Joj, ta šola!
Ali se vaš otrok nerad uči? Ali se zna SAMostojno učiti – in se tudi NAučiti?


Sledite nam