fbpx

Kakšno torbo bo v novem šolskem letu nosil vaš otrok in kako?

Zanimivo, Zdravje, Zdravje otrok

Z novim šolskim letom pridejo tudi nove odločitve: kako naj se nosi šolska torba in kako polna naj bo? O teži in načinu nošenja šolske torbe se običajno govori le na začetku šolskega leta, potem pa vse skupaj utone v pozabo.

Ne pozabijo pa na to otroški hrbti, ki morajo vsak dan prenašati enako breme. Se vam ne zdi, da je pogosto pretežko? Čemu to služi? Bodo otroci zato pametnejši? Uspešnejši? Pred nekaj leti so ugotovili, da je edino, k čemur šolska torba zares pripomore, ukrivljena hrbtenica.

Fenomen »šolska torba«

Mnogi dejavniki škodljivo vplivajo na telesno držo in upognjeno hrbtenico. Med nepravilnim stanjem in sedenjem ter neustreznim šolskim pohištvom najdemo tudi pretežko šolsko torbo, ki se nosi na neprimeren način, denimo na eni rami, čez ramo in nasprotni bok, v eni roki in na hrbtu, pri čemer je ena rama nižje od druge in nasprotni bok upognjen.
V nižjih razredih otroci torbo običajno nosijo na hrbtu. Težava nastane, ko teža torbe vleče zgornji del trupa nazaj in navzdol. Da bi vzpostavili ravnotežje, se nagibajo naprej, posledično pa napenjajo mišice hrbta, ki se hitro utrudijo. Skupaj z njimi se napenjajo tudi mišice stegnenice, prsne in ramenske mišice. Vse to otežuje dihanje in krivi hrbtenico. Če torba na hrbtu ni dovolj zategnjena, temveč visi s hrbta, lahko pride do ledvene lordoze (ukrivljenosti ledvene hrbtenice naprej). Da bi to preprečili, mnogi otrokom kupijo torbe, ki jih je mogoče vleči. Vendar niti to ni dobra rešitev, saj je telo tudi ob tem ukrivljeno in lahko pride do skolioze.

Pošta Slovenije in Zveza prijateljev mladine Slovenije 21. junija že sedmič zapored začenjata skupno akcijo pod imenom Poštar Pavli polni šolske torbe. V dobrodelni akciji bomo zbirali denar za nakup učbenikov oziroma šolskih potrebščin za socialno ogrožene otroke ter materialne prispevke v obliki zvezkov, barvic, svinčnikov in drugih šolskih potrebščin.

Finančno pomoč lahko posamezniki do 9. oktobra 2019 prispevajo z nakazili na TRR: SI56 6100 0000 3512 232, namen: ‘Poštar Pavli polni šolske torbe’, ali s pošiljanjem SMS-ov na telefonsko številko 1919 s ključno besedo SMEH, s čimer prispevajo 1 EUR, ali s ključno besedo SMEH5, s čimer prispevajo 5 EUR.

Poleg načina nošenja šolske torbe je problematična tudi njena teža. Osupnil vas bo podatek, da lahko tehta kar 12 kilogramov! Tudi to je dejavnik tveganja za ukrivljeno hrbtenico. Da se z njo nekaj dogaja, kažejo različni znaki: glava, nagnjena na eno stran, navzven nagnjena rama, ukrivljene lopatice, privzdignjen ali na stran nagnjen bok, v kolenu rahlo upognjena noga, medtem ko je druga iztegnjena, in podobno.

šolska tobra

Posledice nosi hrbtenica

Če pogledamo normalen položaj hrbtenice, zlahka opazimo njeno ukrivljenost v obliki dvojne črke S. Natančneje povedano: hrbtenica se začne z zavojem vratnega predela naprej, kar imenujemo vratna ali cervikalna lordoza. Proti prsnemu delu se krivi nazaj, kar se imenuje torakalna kifoza. Sledi ledveni del, ki je ukrivljen naprej – lumbalna lordoza, ta pa se konča z zavojem križnice in trtice nazaj – križna kifoza.
Tako obliko hrbtenice pogojuje ustrezna telesna drža, končno obliko pa hrbtenica dobi šele po puberteti. Vidite, kje je ključni problem te zgodbe? Do pubertete lahko otrok že šest let nepravilno nosi šolsko torbo! Hrbtenica otroka je zaradi nedokončanega razvoja močno nagnjena k deformacijam. Najbolj občutljiv in obremenjen je ledveni del, ki je zato tudi najbolj izpostavljen patološkim deformacijam.

Že manjše motnje lahko povzročijo deformacije, kot so skolioza, kifoza in lordoza. Skolioza je nenormalna ukrivljenost celotne hrbtenice v levo, desno ali obe strani. Ledveno in vratno krivuljo običajno doleti lordoza (ukrivljenost hrbtenice naprej, pri čemer je kot med križnico in zadnjim ledvenim vretencem večji od 30 stopinj), prsno in križno pa kifoza (ukrivljenost hrbtenice nazaj, pri čemer se izboči).
Če boste čakali, da drugi sprejmejo ustrezne odločitve, bo mogoče prepozno. Premislite sami: kako napolnjena naj bo torba v novem šolskem letu? Preden jo obesite otroku na hrbet, se prepričajte, da ne bo škodovala njegovi hrbtenici.

Literatura:
Kosinac, Z. 1999. Školska torba – opterećenje za tjelesno držanje. Školski vjesnik, 46 (1): 99–106.
Azabagić, S., et al. 2016. Epidemiology of musculoskeletal disorders in primary school children in Bosnia and Herzegovina. Mater Sociomed, 28 (3): 164–167.

Foto: Pexels


Sledite nam