fbpx

Kakšna je cena študija?

Novice

Ko je vaš otrok še v vrtcu, si težko predstavljate, da bo čez nekaj let ta vaš malček želel študirati. Morda danes sanja, da bo postal zdravnik, astronavt, vzgojiteljica v vrtcu, ali …

Ko je vaš otrok še v vrtcu, si težko predstavljate, da bo čez nekaj let ta vaš malček želel študirati. Morda danes sanja, da bo postal zdravnik, astronavt, vzgojiteljica v vrtcu, ali želel početi to, kar počnete vi, jutri pa je to lahko realnost. Da bi otroku lahko omogočili, da se poda na študij in uresniči svoje želje, je dobro o tem premišljevati dovolj zgodaj. Tako se lažje in z veliko manj odrekanj pripravite na študentsko življenje vaših otrok. Ogledali smo si, koliko sredstev bo vaš otrok potreboval, če se bo odločil za nadaljevanje šolanja na fakulteti, in kako jih pravočasno zagotoviti.

Po neuradnih podatkih raziskave Euroštudent 2013 naj bi povprečni mesečni stroški za študij in ostale stvari, povezane z njim, znašali kar 598 evrov. Danes si mnogi težko privoščijo takšen znesek, ti stroški pa se ob odločitvi za šolanje v tujini še povečajo. Zavedamo se dejstva, da so zaposlitvene možnosti po zaključku študija težke, kljub temu pa je brez zaključenega študija v večini primerov še težje. Vprašanje zato verjetno ni zakaj študij, temveč kako do njega čez nekaj let.

šolnina

Groba ocena stroškov letnika študija

Poskušali smo oceniti stroške letnika študija v Sloveniji in v tujini. Gre za preprost in seveda ne čisto popoln izračun, ki pa bo dal jasno sliko glede tega, kako visoki so lahko stroški študij.

Za študij v Sloveniji smo uporabili naslednje predpostavke:

  • Letna šolnina (izredni študij): 2.400 EUR
  • Mesečni stroški študentskega doma (80 EUR×12): 960 EUR
  • Hrana, prevoz, obleka (150 EUR*12): 1.800 EUR
  • SKUPAJ na leto: približno 000 EUR

Za študij v tujini smo uporabili naslednje predpostavke:

  • Letna šolnina: 14.000 EUR
  • Mesečni stroški bivanja (1.300 EUR×12): 15.600 EUR
  • SKUPAJ na leto: približno 30.000 EUR

Ne glede na izračun lahko kaj hitro ugotovimo, da nas v povprečju štiriletni študij stane pravo malo bogastvo, zato moramo družinski proračun zelo dobro organizirati za nadobudnega bodočega študenta.

Kako do sredstev?

Kljub visokim številkam, o katerih pišemo zgoraj, cilj, ki je dovolj sredstev za študij, lahko dosežemo. Če predvidevamo, da se naš otrok na fakulteto odpravi nekje okrog 18. leta starosti, imamo na voljo 18 let (ali kakšno manj, odvisno, kdaj začnemo), za redno postopno varčevanje. Tako varčevanje ne bo tako zelo obremenilo vašega proračuna, kot, če bi morali vsa sredstva zbrati naenkrat. Najpomembnejše je, da je cilj realen in, da si ga zadate dovolj zgodaj.

Na voljo je več možnosti varčevanja. Mi smo bolj podrobno pregledali možnost varčevanja v skladih, kjer so nam na pomoč priskočili sodelavci v Triglav skladih, in možnost varčevanja v sklopu življenjskih zavarovanj.

Varčevanje v skladih

Študij v Sloveniji:

Cilj: Zbrati 4 × 5.000 EUR = 20.000 EUR.

Predpostavimo povprečno letno donosnost 5 %, varčujemo 18 let.

Da dosežemo ta znesek, moramo mesečno po predvideni letni donosnosti vlagati 58 EUR.

Študij v tujini:

Cilj: Zbrati 4×30.000 EUR = 120.000 EUR.

Predpostavimo povprečno letno donosnost 5 %, varčujemo 18 let.

Da dosežemo ta znesek, moramo mesečno po predvideni letni donosnosti vlagati 348 EUR. Če uspemo dosegati višjo povprečno donosnost, npr. 7 % na leto, se zahtevani mesečni znesek zniža na 285 EUR, vendar je tudi ta znesek za marsikoga še vedno nedosegljiv. Če imamo že ob rojstvu otroka nekaj rezerv, nam privarčevani osnovni znesek zelo olajša nadaljnje varčevanje.

Zaščiteni z življenjskim zavarovanjem

Še tako dobro zastavljeni načrti se lahko izjalovijo. Seveda je odlično, če lahko počasi varčujemo in pridemo do cilja, a življenje je polno negotovosti in včasih vse le ne gre tako, kot smo si zamislili. Kaj, če se vam kaj pripeti? Ni odveč premislek o sklenitvi življenjskih zavarovanj z namenom varčevanja, ki so dobra izbira predvsem zato, ker omogočajo, da ste v tem obdobju tudi rizično zavarovani. Predvsem je v ospredju zavarovanje za primer najhujšega – smrti. Tudi v tem primeru želimo doseči cilj, za katerega varčujemo. Ravno zato je, ko varčujemo za prihodnost otrok, primerna tovrstna oblika varčevanja, saj se tudi v primeru smrti zavarovanca izplača zavarovalna vsota v dogovorjeni višini.

Rizično življenjsko zavarovanje:

Zavarovanec, ki je zdrav, star 30 let in z ugodnim življenjskim slogom, bi za dobo zavarovanja 18 let in zavarovalno vsoto za primer smrti v višini 35.000 EUR moral mesečno plačevati 5,23 EUR (minimalna mesečna premija je 5 EUR, zato višja zavarovalna vsota). Pri enaki dobi zavarovanja in zavarovalni vsoti 120.000 EUR bi mesečna premija znašala 11 EUR.

Naložbeno življenjsko zavarovanje:

Pri naložbenem življenjskem zavarovanju z zajamčeno zavarovalno vsoto za smrt v višini 20.000 EUR bi lahko 30-letni zdrav zavarovanec, ki ne kadi, ob predpostavki 5 % donosa in mesečni premiji 70 EUR po 18 letih pričakoval izplačilo v višini 20.037 EUR. Pri zavarovanju z zajamčeno zavarovalno vsoto za smrt v višini 120.000 EUR bi ob mesečni premiji 410 EUR lahko pričakovali izplačilo v višini 120.244 EUR.

Od rojstva otroka dalje vsak dan prinaša nove izzive na različnih področjih. Študij zagotovo predstavlja enega izmed največjih mejnikov v vašem družinskem življenju, zato je dobro o tem razmišljati že danes. Prikazani izračuni kažejo, da je možno tudi z manjšimi, a discipliniranimi koraki, narediti zelo veliko. Pomembno je, da si cilj zadate dovolj zgodaj in predvsem, da je realen. Svetujemo vam dober premislek s finančnim strokovnjakom, ki vam bo pomagal izbrati pravo pot za vas.

Oglasno sporočilo


Sledite nam