fbpx

Kakšen deodorant uporabljate? Deodorant ali perspirant?

Novice

Ali želite neprijeten vonj le prekriti? Želite povsem preprečiti potenje? Naj takoj razjasnimo pojme.

Potenje je popolnoma naravna funkcija telesa, ravno tako kot na primer dihanje ali prebava. Ideja deodorantov je povezana s potenjem-izločanjem potu ter s preprečevanjem neprijetnega telesnega vonja. Tu pa se že pojavijo razlike. Ali želite neprijeten vonj le prekriti? Želite povsem preprečiti potenje? Naj takoj razjasnimo pojme. Deodoranti maskirajo neprijeten vonj, antiperspiranti pa preprečujejo potenje. Vendar…ali je slednje zdravo? Ste prepričani, da res ne škodujete telesnim funkcijam, če za 24 ali 48 ur preprečite potnje in s tem izločanje toksinov?

Kaj je perspiracija?

stick-2Perspiracija je proces potenja. Fiziološka funkcija s katero telo ustvarja homeostazo-ravnovesje. Poleg izločanja toksinov preko por s potenjem tudi uravnavamo temperaturo-se ohlajamo. V naši koži se nahaja preko 3 milijone žlez za potenje, le-te pa so povezane z možgani preko kanalov v simpatičnem živčevju. Ko nam postane vroče, možgani pošljejo signal za sprostitev tekočine preko kože na prostost in tako se ohlajamo. Žleze znojnice so kot naša klima, ki je s termostatom naravnana na optimalno temperaturo.

Kako nastane telesni vonj?

Pot-tekočina ali izloček pri potenju je pravzaprav slana tekočina brez vonja. Ko doseže površino kože in se izloči pa pride v stik z bakterijami in podobnimi snovmi. Bakterije povzročijo razkroj in posledično neprijeten vonj. Pod pazduhami se v koži nahajajo posebne žleze znojnice imenovane apokrine žleze. Skupaj z ostalimi znojnicami izločajo pot, ki se razkroji z močnejšim vonjem. Močan telesni vonj pa povzročajo tudi stres, različne diete, slaba prebava in celo problemi s kožo.

Kako se spopademo s preprečevanjem neprijetnega telesnega vonja?

Deodoranti so namenjeni preprečevanju razkroja izločka žlez znojnic, ki ga povzročajo bakterije. Na ta način neprijeten vonj prekrijemo. Deodoranti ne posegajo v srž »probelma« potenja in torej ne posegajo v telo ampak z neprijetnim vonjem opravijo na površini. Naj ponovno omenimo antiperspirante. Ti pa posegajo v fiziološke procese telesa, prehajajo skozi kožo v telo in preprečujejo znojenje tam od koder izvira.

Obstaja telesu prijazen deodorant?

crystal-2Seveda! V naravnih deodorantih crystal se namesto aluminijevega klorohidrata nahaja snov imenovana alum. To je naravna, organska sestavina, ki preprečuje razrast bakterij. Molekule aluma tehtajo 36 x več kot voda in zato ne morejo prehajati v telo in posegati v naravne procese. Naravni deodoranti so čisti vseh toksičnih spojin, kot npr. Alkohol in parabeni. So biorazgradljivi in niso testirani na živalih. Odišavljeni so zgolj z eteričnimi olji, vsekakor pa obstajajo tudi osnovne različice –brez vonja.

Ljudje nenamerno enačijo pojma deodorant in antiperspirant. Vendar pa je razlika v konceptu ogromna. Antiperspiranti preprečujejo ali zmanjšujejo količino potenja s pomočjo aluminijevih kemikalij. Deodoranti pa upočasnijo le proces razkrajanja potu, ki ga povzročajo bakterije.

Prednosti naravnih deodorantov:

  • stick-1Številne študije dokazujejo povezave med rakom na prsih pri ženskah, ki redno uporabljajo nekatere sintetične deodorante, antiperspirante, ki prehajajo v okoliško tkivo. Z uporabo naravnih deodorantov je že storjen prvi korak preventive.
  • Naravni deodoranti ne posegajo in ne motijo fiziološke procese v telesu.
  • Testi potrjujejo hipoalergenost.
  • Nelepljiva tekstura naravnih deodorantov tako v trdi kot v tekoči obliki nevtralizira vonj brez belih ali mastnih madežev na oblačilih.
  • Deodoranti crystal so prava izbira ker:
  • Ste ozaveščeni in ne želite škoditi sebi ali naravi
  • Se zavedate škodljivosti kemikalij in prednosti naravne kozmetike
  • Uporabo naravnih deodorantov podpirajo tudi ustanove za boj proti raku na dojkah
  • So primerni za vsak dan in za vsakogar, za športno aktivne, za doječe matere in nosečnice
  • So hipoalergeni, ne dražijo kože in ne puščajo madežev

crystal_skupaj-1

Kolekcija naravnih deodorantov crystal je na voljo v lekarnah, specializiranih prodajalnah, sanolaborjih ter enotah dm-drogeriemarkt. Na voljo sta nevtralna linija in linija z vonjem eteričnih olj. Naravni deodoranti crystal so v obliki kamna-stika, rollona in pršila.

hisa_zdravja_logo

www.hisa-zdravja.si

T: 080 80 12
I: [email protected]

Oglasno spročilo


Sledite nam