fbpx

Kakršen starš, takšen otrok

Družina, Odnosi v družini, Zanimivo

Ko matere in očetje naredijo napako v času njihove vzgoje otroka, se problematično obnašanje pojavi že v adolescenci.

Način, kako starši vzgajajo svoje otroke in najstnike vpliva ali bodo zrastli v prestopnike ali poštene, dobre ljudi.

Ko matere in očetje naredijo napako v času njihove vzgoje otroka, se problematično obnašanje pojavi že v adolescenci.

Poudarek je na treh načinih vzgoje:

  • Avtoritativni starši so zahtevni, imajo stroga pravila, vendar spoštujejo otrokove potrebe. Otroku vedno pojasnijo, zakaj od njih nekaj zahtevajo in zakaj je pomembno, vseeno pa tudi otroke poslušajo, kaj si mislijo o tem.
  • Matere in očetje, ki niso zahtevni in ne postavljajo “mej”, ampak pustijo otrokom prosto pot in imajo le majhno število pravil. Skoraj vedno so na strani otroka, izpolnjujejo in zadovoljujejo skoraj vse njihove potrebe in želje.
  • Starši, ki imajo potrebo po nadzoru vsakega koraka v življenju svojega otroka, določajo jasna pravila in omejitve, vendar ne pojasnjujeo razloge za to. Ne želijo poslušati mnenja najmlajših in njihov pristop je: »Dokler ste pod mojo streho, me morate poslušati!«

Na podlagi načinov vzgoje so pedagogi ugotovili, da imajo otroci, vzgajani od staršev tretje skupine, ki želijo imeti popolni nadzor, največ možnosti za morebitno prestopništvo in razvoj slabih navad. Napačen pristop imajo tudi starši druge skupine, ki v otrokovih očeh hitro izgubijo spoštovanje, niso avtoritativni in otrok nimajo pod nadzorom. Prvi pristop je glede na raziskavo najboljši. Mladostniki iz takšnih družin so poslušni, imajo svoje osebnosti, niso težavni in ne zahajajo v problematične situacije.


Sledite nam