fbpx

Kakovost semenčic in prehrane preučujemo skupaj

Človeško telo, Zanimivo, Zdravje

Kakovost semenčic, moških spolnih celic, je glavni pokazatelj moške neplodnosti. Pri tem ne preučujemo le števila spermijev, temveč tudi njihovo morfologijo, gibljivost, hitrost in gostoto.

priča o cinku

Pri raziskovanju partnerske neplodnosti sta moška in ženska neplodnost enako pomembni. Rezultati vas utegnejo presenetiti, saj kažejo, da je pri več kot polovici neplodnih parov glavni vzrok v moškem. Poleg splošnega zdravstvenega stanja velja za vse večji vzrok moške neplodnosti tudi prehrana. Zato kakovost semenčic in prehrane preučujemo skupaj.

Kakovost semenčic in prehrane

Uravnotežena in zdrava prehrana je zelo pomembna za reproduktivno zdravje moških. To potrjuje tudi splošno pravilo, da imajo ljudje z normalnim indeksom telesne mase optimalno plodnost, kar pa ne velja za predebele ljudi. Debeli moški proizvajajo manj testosterona in semena, v katerem so lahko tudi nenormalne semenčice. Debelost vse pogosteje povezujemo tudi s povečanim številom mutacij DNK v spermijih, kar lahko zmanjša plodnost.

Medtem ko se kakovost semenčic z debelostjo manjša, pa zdrava prehrana kaže na nasproten učinek. To so potrdile tudi številne raziskave. Moški, ki zaužijejo zadostno količino vitaminov C in E, folne kisline in cinka, imajo v semenčicah manjše število poškodb molekule DNK. Ker je cink s selenom ena izmed sestavin sperme, se za višjo kakovost semenčic priporoča, da ju jemljete kot dodatek v prehrani. Cink ter vitamina C in E veljajo za močne antioksidante, ki spermo in reproduktivne organe varujejo pred oksidativnim stresom ter s tem vzdržujejo kakovost semenčic. Vnos teh hranil je zlasti pomemben pri starejših moških, katerih organizem se z oksidativnim stresom spopada veliko težje. Raziskave so potrdile, da se pri moških, ki s prehrano redno uživajo folno kislino, redkeje pojavlja anevploidija sperme, motnja primanjkljaja ali presežka kromosomov v spermi. Za zdrave in kakovostne semenčice so pomembne tudi večkrat nenasičene maščobne kisline.

S prehranskimi dodatki do moške plodnosti

Med raziskovanjem vpliva prehrane na kakovost semenčic smo se malce poglobili tudi v svet znanosti. V reviji Biology of Reproduction smo našli zanimivo raziskavo, ki je kakovost spermijev povezala z uživanjem orehov. Mnogi strokovnjaki verjamejo, da je dodajanje orehov v prehrano izvrstna rešitev za moške, ki se borijo z neplodnostjo. Po njihovem mnenju vsebujejo orehi hranila, ki izboljšujejo vitalnost, gibljivost in morfologijo sperme. Med njimi so omenjene tudi večkrat nenasičene maščobne kisline ter omega 3 in omega 6 maščobne kisline.

Glede na pozitivne rezultate raziskav je učinkovito tudi jemanje L-karnitina in L-arginina, saj večata gibljivost in številno semenčic, L-arginin pa poleg tega tudi spodbuja krvni obtok. Lahko jih jemljete kot prehranski dodatek ali pa kar s hrano. Karnitin najdemo v ribah, perutnini, špargljih, avokadu in arašidovem maslu, L-arginin pa v rdečem mesu, ribah, mlečnih izdelkih, jajcih, leči, grahu, bučnih semenih in soji.

Prehrana je največji zunanji dejavnik vpliva na plodnost, ki ga lahko nadziramo. Poudariti je treba, da to še ne pomeni, da bo preprečila ali ozdravila neplodnost pri vseh parih, vsekakor pa se splača poskusiti. Navsezadnje gre za varno, zdravo in poceni rešitev, mar ne?

Literatura:
Thomas E. Schmid et al. 2012. Micronutrients intake is associated with improved sperm DNA quality in older men. Fertility and Sterility. 98 (5): 1130–1137.
Wendie A. Robbins et al. 2012. Walnuts Improve Semen Quality in Men Consuming a Western-Style Diet: Randomized Control Dietary Intervention Trial. Biology of Reproduction, 87 (4): 1–8. Foto: Pexels


Sledite nam