fbpx

Kaj je poškodba in kaj nezgoda z vidika zavarovalnice?

Dogodki, Intervju, Zanimivo

VIDEO: Kaj se skriva v ozadju zavarovalnih pogodb in kako na poškodbe ter njihove trajne posledice gledajo strokovnjaki.

Vsaka poškodba ni hkrati tudi nezgoda.

Zadnjič vam je prijatelj pri teku potožil o bolečinah v kolenu, ki ga mučijo že nekaj časa, vi pa ste nekaj metrov kasneje padli.  Na koncu sta oba pristala pri zdravniku, vi z zlomljeno nogo, on z neznosno bolečino. Poškodovana sta sicer oba, toda samo eden izmed vaju je imel nezgodo.

Za zavarovalnico so pomembne okoliščine dogodka

Zavarovalnice v pogojih nezgodnega zavarovanja predvsem natančno opredeljujejo okoliščine tega dogodka. Tako se za nezgodo šteje, da mora biti dogodek nenaden, nepredviden in od vaše volje neodvisen.

Kot je omenjeno v zgornjem primeru, ko ste pri teku slučajno padli, recimo se spotaknili čez korenine in si poškodovali nogo. Do škode je prišlo od zunaj in je takoj vplivalo na vaše telo. Zaradi tega ste bili prehodno nesposobni tudi za opravljanje dela. Večji nezgodni dogodek bi vam lahko povzročil celo trajno invalidnost, nastanitev in zdravljenje v bolnišnici ali nastanek stroškov zdravljenja, v najhujšem primeru tudi smrt.

Za nezgodo velja, da se lahko jasno določi, kdaj in kje se je zgodila.

Primeri nezgod so natančneje opredeljeni v pogojih, ki so del vsake police nezgodnega zavarovanja: povozitev, trčenje, udarec s predmetom ali ob kakšen predmet, padec, zdrs, ugriz živali, prekomerni telesni napori, nagle telesne kretnje, do katerih pride brez zunanjega dogodka, a le, če povzročijo najmanj pretrganje mišic, izpah sklepa, pretrganje sklepnih vezi, ugotovljenih z UZ preiskavo, artroskopijo ali MRI. Kot zanimivost lahko povemo, da je večina  nezgod, ki jih mi beležimo, posledica padcev in zdrsev.

Kaj v praksi pomenijo sklenjena nezgodna zavarovanja in kakšne vrste poškodb so dandanes najbolj pogoste pri različnih starostnih skupinah, smo povprašali Ido Javornik, direktorico nezgodnih in zdravstvenih zavarovanj pri zavarovalnici Triglav, d.d.:

“Zavarovalnica daje pozornost predvsem tistim poškodbam, ki imajo trajne posledice. To so predvsem tiste, ki so posledica poškodbe glave, hrbtenice, vidnih in slušnih organov in otroka spremljajo tudi v odraslo dobo.”

Vabljeni k ogledu:

Če ne znate razvozlati zavarovalne police ali se vam zdi, da vaš zavarovalni zastopnik govori za vas neznani jezik, če ne veste, kako ravnati v primeru škode, ali kaj vse krije vaše zavarovanje, vabljeni na forum Zavarovanja.

Video je bil posnet v okviru projekta “Pristopim prvi“, ki vas vabi in spodbuja, da pomagate ljudem v stiski in nesreči. Več o projektu >


Sledite nam