fbpx

Kako vse kot mama vplivam na otroka?

Družina

Vedno več se govori o tem, kako s svojimi mislimi in odzivi na svoje težave vplivamo na svoje otroke, tudi na njihovo zdravje.

Vedno več se govori o tem, kako s svojimi mislimi in odzivi na svoje težave vplivamo na svoje otroke, tudi na njihovo zdravje. »Ko otrok zboli ali ima težave, ni iz trte zvita modrost indijske tradicionalne medicine (ITM): Pusti otroka, zdravi starše!« pravi Jasna Matjašič, celostna družinska svetovalka. Z njo smol tokrat govorili o družinskih odnosih in medsebojnih.

Ali mama s svojimi mislimi res vpliva na otroka? Kako?

Materinski Domovi 300Otrok zaznava okolico večplastno, predvsem s pomočjo oči in srca. Zato vidi bistvo, ki je očem skrito – samo besede niso merodajne. Ker igra mama v prvih letih veliko vlogo v življenju otroka in ker njegovo spontano učenje poteka z vzgledom, ima mama tudi največji vpliv na razvijajočega se otroka.

Katera naša dejanja najbolj vplivajo na otroka?

Odsotnost, oz. z drugimi besedami: neusklajenost besed, misli in dejanj.

Kaj naredimo otroku, če smo jezni ali žalostni, pa mu tega nočemo pokazati in se delamo, kot da smo veseli?

Učimo ga odsotnosti.

Ali otroka lahko obremenimo s svojo jezo, žalostjo, skrbmi?

Na nek način ja, je pa od vsakega posameznega otroka odvisno, do katere mere se bo vpletala v situacijo staršev.

jasna Matjasic

Jasna Matjašič

Prebudite se in delujte čim bolj zavestno, prisotno! To sicer pomeni delo na sebi in ukvarjanje z »lastnimi okostnjaki v kleti«, neizbežno pa prinaša notranji mir, radost in zadovoljstvo.

V prvi vrsti moramo delati dobro zase. Če se imamo npr. radi in se brezpogojno sprejemamo, lahko to ponudimo tudi otroku. Če sami nečesa nimamo, tudi ne moremo dati otroku. Tako velja enako pravilo v materialnem kot v energijskem svetu – podarim lahko samo nekaj, kar sam že imam.

Še več o tem, kako lahko s svojimi mislimi vplivamo na zdravje in razvoj svojega otroka, lahko izveste na brezplačni uri za mamice z dojenčki 8. 4. od 10.00 do 11.00 v Cityparkovi igralnici, kjer vam bo Jasna Matjašič odgovorila na vsa vprašanja. Več o brezplačnih predavanjih za starše in nosečnice ter jogici za otroke in dojenčke si lahko preberete na facebook.com/otroskajogica in citypark.si.

Besedilo: Petra Arula


Sledite nam