fbpx

Kako vrstni red rojstva v družini vpliva na osebnost posameznika

Družina, Odnosi, Zanimivo

Odkrijte zakaj so otroci v isti družini karakterno tako različni in kako vrstni red rojstva vpliva na vašo osebnost.

Približno 80 % prebivalstva po svetu ima sorojence, torej sestre in brate. Večina ljudi ni edincev, zato ni čudno, da je vpliv vrstnega reda rojstva na osebnost tako zanimiv.

Izbira kariere

Prvorojenci pogosteje postanejo odvetniki ali zdravniki. Mlajši otroci so bolj dovzetni za umetnost in svobodne poklice. Po eni strani pa se za to lahko zahvalite svojim staršem.

Starši večinoma bolj zaščitniško delujejo na starejšega otroka in so bolj osredotočeni na njegove življenjske odločitve. Ko gre za mlajše otroke, so bolj sproščeni, posebno, če je prvorojenec dosegel tisto, kar so si zamislili.

Izbira športa

Mlajši otroci so bolj dovzetni za adrenalinske športe, kot so motociklizem ali skoki s padalom. Ena od študij je pokazala, da mlajši otroci izberejo nevarnejše športe, medtem ko se jih prvorojenci na splošno izogibajo.

Znanstveniki ne poznajo pravega razloga, vendar so prepričani, da je pri prvorojencih izražena zaščitna vloga mlajših bratcev ali sestric, zato svoje odločitev dobro pretehtajo.

Pozornost staršev

Čeprav poskušajo starši dati vsem svojim otrokom enako količino pozornosti, pa v večini primerov »nezavedno« posvečajo več pozornosti prvorojencem. Neka študija je pokazala, da prvorojeni otroci v svojem življenju s starši preživijo 3.000 več ur kakovostnega druženja.

Starši z vsemi otroki preživijo skoraj enako količino časa, vendar je čas s prvorojencem na splošno bolje porabljen, predvsem, če je starostna razlika med otroki višja.

Odnos z mamo

Starejša, kot je mama, bolj je povezana z najmlajšim otrokom, ne glede na to, kolikšna je starostna razlika med otroki.

V eni od študij je pokazalo, da se matere, ki se soočajo z osebnimi težavami, v večini primerov najprej stopijo v stik z najmlajšim otrokom.

Občutek pritiska

Pritiski družbe so veliki in prvorojeni otroci so po navadi najbolj prizadeti. Prvorojeni otroci si prizadevajo za popolnost, pri edincih pa je ta odlika še nekoliko bolj izrazita.

Najmlajši in srednji otroci običajno ne občutijo pritiska družbe, saj prejemajo podporo z vseh strani.

Obiski pri zdravniku

Starši manjkrat obiščejo zdravnika ob zdravstvenih težavah mlajših otrok. Pri prvorojencih se učijo in spoznajo, katere situacije so resne in katere ne.

Starši z več otroki, dobijo večje samozaupanje in samozavest. Zato točno vedo, katero težavo lahko rešijo sami, saj pri prvem otroku po navadi tega občutka še ni.

Po izboru uredništva


Sledite nam