fbpx

Kako varno odstranimo klopa

Bolezni, Dom & prosti čas, Zdravje, Življenjski slog

V času epidemije koronavirusa se na veliko odločamo za posvojitev štirinožnega prijatelja.

V času epidemije koronavirusa se na veliko odločamo za posvojitev štirinožnega prijatelja. Hitro nas očarajo, osvojijo naša srca in nam popestrijo dolge dni v karanteni. Vendar s posvojitvijo prevzamemo veliko odgovornost za živo bitje, s katerim moramo primerno ravnati.

Živali, ki jih kupimo ali posvojimo živijo deset ali več let. Vzamejo veliko časa in denarja. Ko se odločimo zanje, jih ne moremo kar vrniti, od koder so prišli, zato moramo dobro premisliti, kaj izberemo, kakšne življenjske razmere bomo svojim kosmatincem nudili. Njihova življenja so dragocena, zato moramo z njimi ravnati prav.

Pogosta obolenja kosmatincev

Najpogostejša obolenja kosmatincev so okužbe s paraziti. Klopi in bolhami. Poznamo gozdnega, ornamentiranega in pasjega klopa. Ti so najbolj pogosti. Pasji klop lahko preživi in se razmnožuje v stanovanju, zato je lahko problematičen, kjer imamo veliko živali.

Kako odstraniti klopa

Po sprehodu je treba pregledati sebe, nato tudi žival. Klopa je treba čim prej ostraniti.” pravi vodja Zavetišča za živali Ljubljana Marko Oman. Locirajo se tam, kjer je najtanjša koža. Med prsti, med nogami, pri korenu repa, na predelu trebuha. Najhitreje jih opazimo pri gobčku in ušesih živali. Klope odstranimo z glavo previdno s pinceto. Zlato pravilo je, da se klopa vrti proti uri.

Preventiva za okužbe

Preventivna rešitev, da zaščitimo ljubljenčka pred zajedavci, so kožne kapljice. V podjetju Krka d. d., jih proizvajajo v štirih jakostih. Kapljice na štirinožnem prijatelju ostanejo v maščobnem sloju kože, zato dostikrat zajedavce uniči že samo s stikom kože in dlak.  

Veterinar Klemen Kralj s Krke: “Zdravila, ki se nanesejo na kožo, učinkovina ostane in ostane v maščobnem delu kože in se razporedi po celem telesu in na tak način živali nudi kontaktni učinek zaščite pred zajedavci.
Zdravilo je slovenskega porekla in je na voljo v veterinarskih ambulantah in na spletni trgovini lekarnar.com.

Popularne pse vzrejajo na farmah

Ni nujno, da so inteligentnejši psi pravi za vse ljudi. Ti potrebujejo ogromno stimulacije in se je treba z njimi veliko ukvarjati. Zna se zgoditi, da v času naše odsotnosti razmečejo in uničijo celotno, saj imajo ogromno idej in energije, ki v stanovanju ne more biti izkoriščena.

Pri izbiri hišnega ljubljenca kinolog, Jože Vidic, svetuje: »Najprej moramo paziti, da ne zapademo v tako imenovane modne pasme, saj na zapuščenih farmah na vzhodu vzrejajo oz. razmnožujejo pse, za katere je povpraševanje. Trenutno so popularni manjši psi.«
Za nekoga, ki živi v stanovanju, so manjši psi ali mačke primernejši.


Sledite nam