Kako vam lahko veganstvo pomaga do boljšega življenja

Novice, Prehrana, Zanimivo, Življenjski slog

Ljudje vse prepogosto nimamo časa za kvalitetne in zdrave obroke.

Dandanes je vse več govora o zdravem načinu življenja. Hiter način življenja zahteva svoj davek, saj mora biti vse narejeno bistveno hitreje kot je bilo včasih. Tako je tudi v prehrambeni industriji. Ljudje vse prepogosto nimamo časa za kvalitetne, zdrave obroke, pa tudi če najdemo čas, je hrana, ki jo kupujemo, industrijsko predelana in zato polna škodljivih snovi. Slaba prehrana nas pogosto pahne v slabokrvnost, povzroča nam glavobole, slabost, pogosto smo tudi brez energije. Zadnja raziskava strokovnjakov iz medicinske revije PLoS ONE pa kaže, da hitra prehrana kar za petdeset odstotkov poveča možnost depresije, za katero trpi že skoraj 150 milijonov svetovnih prebivalcev. V razvitih civilizacijah je sicer najbolj obširna težava previsoka telesna teža. Nekateri zato poskušajo z različnimi dietami brez sladkorja, spet drugi zagovarjajo teorijo, da je vsega kriva maščoba, tretji se držijo raznih diet, ki so jih spisali strokovnjaki. Slednji se pogosto zatekajo h izdelkom, kot je Herbalife, ali Enemon, ki človeku omogočajo, da v svoje telo vnese pravilno količino zdravih mineralov in vitaminov. Pa tovrstne diete res delujejo?

Pot od hamburgerja do solate

Zaradi količine informacij, ki jih lahko danes dobimo prek spleta, je včasih težko ugotoviti, katere so legitimne in katere nas zgolj zavajajo ali oglašujejo zgolj svoj produkt. Zato si najprej poglejmo osnovno formulo. Za vzdrževanje telesne teže je v povprečnem dnevu potrebnih okoli 2000 kalorij za ženske ter 2700 kalorij za moške, točen izračun pa lahko naredite s pomočjo spletne strani Infolife. Če želimo shujšati, moramo v dnevu torej porabiti več kalorij, kot jih zaužijemo. Pomagamo si lahko na zelo enostaven način. V vsaki trgovini s športno opremo lahko najdemo Adidasovo žogo, ki jo lahko nato vsak dan brcamo okoli lastne hiše. Poleg športa enako pomembno vlogo igra pravilna prehrana. Povprečen človek bo tako sit s sedmimi dekagrami testenin in dodatkom nemastne omake. Sit bo tudi od hamburgerja, a bo na ta način vase vnesel bistveno višje število kalorij in bo zato moral več telovaditi, da bo odvečne kalorije porabil.

Namesto čokoladnih namazov si privoščite indijske oreščke

Za hujšanje je vsekakor potrebno omejiti vnost mastne hrane, hkrati pa so velika težava ogljikohidrati, ki jih danes najdemo v vseh prehrambenih izdelkih. V dopoldanskem času si lahko pomagamo z vnosom večje količine sadja, popoldan pa slednje, zaradi težje prebave ni priporočljivo. Za popoldansko malico so tako bolj primerne razne solate in zelenjavni krožniki, izjemno uporabni so tudi različni oreščki. Univerza v Harvardu je z raziskavo dokazala da uživanje indijskih oreščkov zmanjša možnost bolezni srca ter znižuje možnosti infarktov in kapi. 100 gramov indijskih oreščkov vsebuje kar 2314J energije, kar pomeni, da smo po zaužitju zadostno siti, hkrati pa ne vsebujejo škodljivih snovi, ki bi nas redile.

foto1

Z veganstvom do boljšega počutja

Način prehrane je izjemno pomemben tudi v športu, kot je uspešno dokazal dobitnik šestih zlatih zapestnic ne svetovnem poker turnirju, Daniel Negreanu. Daniel nikakor ni stereotipični igralec pokra. Je namreč vegan.

Kanadčan se je pri 21-ih letih preselil v Las Vegas, kar je zagotovo vplivalo na njegovo dieto. »Takrat smo vsi slabo jedli. Hamburgerji, pomfri in vodka so bili na našem dnevnem meniju. Počutil sem se obupno.« Član ekipe PokerStars se je za veganstvo odločil leta 2006 in trdi, da je za njegove uspehe v veliki meri odgovorna prav pravilna prehrana. Medtem ko mastna ali sladka hrana povzročata slabost in pomanjkanje energije, pa pravilno razporejena prehrana pomaga v prav nasprotni smeri. Zdrava hrana nam tako sprošča več kisika v možgane, kar dokazano vodi do lažjih, boljših in hitrejših odločitev tako za poker mizo, kot tudi v življenju samem.

Raznovrstna hrana prinaša rezultate

Vseeno pri hrani ne smemo pozabiti, da je najpomembnejše to, da je raznovrstna. Prav vsaka snov v telesu ima svojo vlogo. Tako na primer železo proizvaja kisik za možgane, antioksidanti preprečujejo oksidacijo in uničevanje celic, maščoba pa nas varuje pred mrazom. Izrednega pomena je, da pri hujšanju ne stradamo, sicer je rezultat lahko še bistveno slabši od debelosti. Hrano moramo pravilno razporediti, telesu moramo zagotoviti pravilen vnos karbohidratov, maščob in beljakovin. Človek dnevno potrebuje približno 30 gramov beljakovin, okoli 400 gramov karbohidratov ter okoli 70 gramov maščob. Če niste prepričani, koliko energije potrebujete v dnevu, si lahko pomagate z izračuni spletne strani pedagoške fakultete. Brez vseh potrebnih snovi bo telo težje delovalo, zaradi česar lahko pride do zdravstvenih težav.

Danes je veliko lažje

Še pred nekaj leti je bila bio hrana pravi tabu. Sam sem jo na policah slovenskih trgovcev zasledil šele pred kakšnim letom. Danes temu več ni tako. Police so natrpane z zdravimi sokovi Biotta, mlekom brez laktoze ter proteinskimi tablicami. Bio hrana ni bistveno dražja od navadne, zato moramo svoje zdravje vzeti v lastne roke. Pri tem nam vse bolj pomaga tudi tehnologija. Na internetu najdemo nasvete strokovnjakov, za lažji izračun idealne mase in za spremljanje lastnega zdravja pa se lahko zanesemo na mobilne aplikacije, kot je na primer Health Mate. Biti fit je lažje, kot kdajkoli prej. Zakaj bi torej dneve preležali na kavču zaradi pomanjkanja energije?


Sledite nam