fbpx

Ali prepoznate oslovski kašelj?

Bolezni, Zanimivo

Oslovski kašelj se prenaša s človeka na človeka s kužnimi kapljicami pri kašljanju, kihanju, tudi posredno prek okuženih

S cepljenjem proti oslovskemu kašlju lahko pomembno vplivamo na zdravje otrok.

Oslovski kašelj je zelo nalezljiva bolezen, ki jo povzroča bakterija Bordetella pertussis. Bolezen je dobila ime po značilnem kašlju, ki spominja na oslovsko riganje. Prenaša se kapljično, največkrat se pojavlja v majhnih epidemijah pri šolarjih in mladih odraslih, vendar lahko prizadene katerokoli starostno skupino.
Te dni je bilo sicer tudi v UKC Ljubljana nekaj hospitaliziranih otrok z oslovskim kašljem, a gre za običajno število hospitaliziranih in ne pomeni porasta. Na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja zaradi oslovskega kašlja trenutno ni hospitaliziran nihče.

Tatjana Mrvič, dr. med., iz Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana, je povedala, da je oslovski kašelj najučinkoviteje preprečiti s cepljenjem. Pri nas so otroci cepljeni trikrat v prvem letu starostirevakcinirani v drugem letu in v tretjem razredu osnovne šole.
Okužbo je moč pozdraviti z antibiotiki, a večina obolelih pride k zdravniku prepozno, ko je bolezen že tako napredovala, da zdravljenje običajno ni učinkovito.
Oslovski kašelj velja za eno najtežjih nalezljivih otroških bolezni. Okužbo prepoznamo po kašlju brez povišane telesne temperature, ki se pojavi od enega do dveh tednov po okužbi. V tem obdobju traja 7 do 10 dni in je lahko povsem neznačilen, nemoteč. V tem obdobju je bolnik tudi najbolj kužen. Zatem se začno tipični napadi kašlja, ki so v napadih z zariplostjo ali pomodrevanjem in so močnejši ponoči. Napad kašlja lahko traja tudi do ene minute, vmes otrok hlasta za zrakom, lahko tudi bruha. Pri odraslih bolnikih lahko kašelj ostane blažji oziroma neznačilen.

Ob sumu, da ima oseba oslovski kašelj (ali kadar kašljanje traja dalj časa brez izboljšanja), vedno obiščite zdravnika. Kadar otrok ali dojenček med kašljanjem pomodri, nujno pokličite zdravnika. Zdravnik lahko v zgodnjem stadiju bolezni  postavi diagnozo le na podlagi brisa nosnožrelnega prostora. Na podlagi tega lahko potem predpiše ustrezen antibiotik, s katerim se bolezen ublaži in zmanjša nalezljivost. Zdravila za lajšanje kašlja običajno ne pomagajo.

Vir okužbe za dojenčke, kjer je potek bolezni težji, so običajno odrasli ali sorojenci, ki še niso prejeli poživitvenega odmerka cepiva. Za preprečevanje bolezni in njenega širjenja je zelo pomembna osveščenost.

Vabljeni na forume PediatrijaCepljenja in druge Zdravstvene posvetovalnice, kjer vam bodo naši strokovnjaki z veseljem odgovorili na vprašanja.


Sledite nam