Kako takrat, ko odrasla hčerka prekine stike

anonimni uporabnik, 27. junij 2019
Ostalo
mama in hči neiskren odnos

Na forumu Starejši o modrejši mama prosi za nasvet in podporo. Njeni odrasli hčerki z njo nimata stikov, ona pa si jih želi.

Razočarana mama na forumu piše strokovnjakinji:

“Sprašujem se, kako rešiti odnos do hčerk. Hčerki sta odrasli, ena je stara 40 in druga 37 let. Obe imata že družini, otroke. Ena od njih je pred dvema letoma popolnoma prekinila stik z menoj in možem, pa tudi do sestre ima slab odnos. Odnosi so oslabeli, ko smo se začeli pogovarjati o dediščini.

Z možem sva se odločila, da jima omagava po najboljših močeh, eni finančno, druga pa si je uredila stanovanje pri možu. Ves čas imata obe hčerki dobre odnose z mojimi starši. Tam je hčerka, ki je prekinila stike z nama zaupala, da sva jo takrat zavrgla.

Sama sem se ves čas trudila, da bi ohranjala stike z njo in njenima otrokoma. Mož je ravnal drugače, ni se kaj dosti trudil za odnos z njo, saj je menil, da je ona odgovorna za to.

Boli me dejstvo, da je družina razpadla in da nimamo dobrih odnosov. Hči mi je tudi rekla, da ni nikoli čutila materinskega odnosa z moje strani do nje. Takrat me je to zelo prizadelo in sem ji povedala nekaj težkih besed, saj menim, da sem se celo življenja trudila za družino. Od takrat noče imeti stikov z menoj. 

Ali je možno še kakorkoli upati na dobre odnose z njo ali vsaj na kakšne stike…ob dejstvu, da očitno ne čutimo kaj dosti eden do drugega. Je možno dobiti lepe občutke nazaj, je možno, da se odnosi spremenijo…Z možem meniva, da si vsaj osnovno spoštovanje zasluživa…
Kaj menite?”

Lidija Bašič Jančar, zakonska in družinska terapevtka, na forumu Starejši so modrejši svetuje:

“Dejstvo je, da se je stik prekinil zaradi neke hude stiske vaše hčerke do vas, ta stiska pa se je zdaj razširila tudi na vas, kar je popolnoma normalno in naravno. Naravno je, da se dobro počutimo, ko imamo dobre odnose eden z drugim. Verjamem tudi, da so čutenja vaše hčerke do vas in obratno še zelo, zelo močna.

Odnos mati-hči je za vedno in se nikoli ne prekine ter nikoli ne izgine. Lahko pa ga zelo dobro potlačimo, če je za nas boleč in sicer tako močno, da ga skoraj ne čutimo več oz. ne čutimo želje po njem. Čutim pa, da so vaša čustva do hčerke še vedno zelo živa in močna, drugače se ne bi spraševala in ukvarjala s tem. In prav je tako.

Stik se vedno da obuditi. In če stik med pomembnimi ljudmi zamre, upanje še vedno ostaja. Menim, da je življenje in naši odnosi dar in ni namenjen temu, da stik preprosto prekinemo takrat, ko nam v odnosih ne gre. S tem enostavno nič ne rešimo, se le izognemo. Edino, kar zagotovo naredimo s tem, ko stik prekinemo je, da posledice nosijo še naši zanamci. Prav zato se res splača potruditi in stik vedno znova iskati in ga ohranjati.

Odgovornost za stik je vedno na strani staršev. Vi ste to že pokazala in se do določene mere tudi trudila. Morda v določenem trenutku ne na čisto pravi način, tak, ki bi bil dovolj dober za vašo hčerko, bil pa je vsekakor tak, kot ste ga v tistem trenutku najbolj zmogla.

Dediščina je povezana s čustvi. Ob tem se dostikrat pokažejo neskladja družinskega sistema. Hčerka se na nek način že ves čas počuti prezrto z vaše strani. Zakaj, ne morem reči, ker ste premalo napisala. Ko vam je zaupala te občutke, so bili za vas tako boleči, da ste jih prekrila z jezo in jih izgovorila na ne-pravi način. Morda pa je zdaj čas, da poskušati najti drugačne besede za to bolečino. Vse, kar se je v družini dogajalo in je katerega od članov bolelo ali je bilo krivično, se z besedami da narediti drugače. Lahko naredite nov prostor.

To bo tudi priložnost, da vas hčerka sliši, kako dragoceno se vam zdi, da se odnosi zopet vzpostavijo. To pripada vam in vaši hčerki ter tudi vnukom in kasnejšim generacijam. To je sprememba sistema, da si poveste vse, kar čutite. Ker sedaj so tu že 3 generacije, ki čutijo ne-zdrav sistem in vsaj še ena generacija nad vami (zdravilno za vas bi bilo pogledati, kaj se je dogajalo v vaši primarni družini na temo odnosa mama-hči).

Tukaj ste verjetno tudi vi žrtev sistema in je bilo tudi tam kaj bolečega in neizrečenega. Predvsem pa veliko pogrešanja. Čas je, da te rane pogledate in jih počasi zacelite. To vam pripada in sicer eno lepo, svobodno in povezano življenje. Enako tudi vašima hčerkama ter vnukom. Svobodo življenje namreč dajejo čisti odnosi. Želim vam pogum za ponovno povezanost.

Imate podobno izkušnjo? Delite jo na forumu.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,442
30.03.2024 ob 10:27
296,851
25.04.2024 ob 12:33
112,980
25.04.2024 ob 11:00
Preberi več

Več novic

New Report

Close