Kako spanje vpliva na zdravje in delovanje možganov?

Človeško telo, Zanimivo, Zdravoteka

Pomanjkanje spanja vpliva na delovanje celotnega organizma, vključno z delovanjem možganov in tveganjem za bolezen.

Predhodne študije so pokazale, da pomanjkanje spanja vpliva na delovanje celotnega organizma, vključno z delovanjem možganov. Z ustrezno količino spanja, boste zmanjšali tveganje za različne kognitivne motnje, bolezni in tegobe. Obstajajo dokazi, da sta spanje in zdravje možganov tesno povezani.

Med spanjem možgani shranjujejo podatke

Vsemu, kar ste čez dan namenili pozornost, bodo možgani obdelali in shranili med spanjem. Spanje omogoča organiziranje informacij ter ustvarjanje in vtis spominov. S spanjem se krepi povezava med možganskimi celicami in hipokampusom.

Spanje zmanjšuje tveganje za demenco

Pomanjkanje spanja lahko povzroči kopičenje škodljivih »nesnag« v delu možganov, kar povečuje tveganje za nastanek Alzheimerjeve bolezni.

otrok spi

S spanjem krepite možgane

Ustrezna količina spanja je bistvena za dobro koncentracijo in zbranost. Z ustrezno količino spanja boste izboljšali komunikacijo med nevrotransmiterji, učenje, predelavo novih informacij in hitrejše reševanje problemov.

Preberite tudi: Spanje brez oblačil je dobro za zdravje

Spanje nam omogoča uživanje v vsakodnevnih dejavnostih

Pomanjkanje spanja vodi do povišanja ravni stresnih hormonov, kar vpliva na slabšo kakovost spanja. Kronično povišanje ravni stresa pa negativno vpliva na uspešno izvedbo vsakodnevnih aktivnosti in uživanje v posebnih trenutkih.

Za dobro razpoloženje je potrebna zadostna količina spanja.

Priporočamo, da preberete tudi:

Pogost vzrok za slabo spanje sta tudi neprimerna vzmetnica in vzglavnik. V tem primeru priporočamo, da obiščete trgovine Dormeo, kjer boste deležni strokovne pomoči pri izbiri ležišča. Osnovne informacije lahko dobite že na spletni spletni strani www.dormeo.net.

RSS Ustavi se!

 • Vonj oceana, nežen vetrič in mir – 5-minutni odklop
  V mnogih literaturah je stresni odgovor zložen v predalčke – stopnja ena, dva, tri itd. Vendar to je le teoretična interpretacija stresnih reakcij, ki pa se od posameznika do posameznika razlikuje.
 • C4
  Takratna izguba službe in nenadna smrt očeta so me pretresli do temeljev. V vrtincu zame že tako prehitrega življenjskega tempa, ki me je pogoltnil, in dodatnega šoka nisem mogla več dihati ...
 • Potlačen strah nezavedno prenašamo na potomce
  Zavedanje širšega družinskega konteksta vzorca potlačenja strahu nam daje možnost notranje biološke in psihološke osvoboditve ter omogoča, da potlačenega strahu ne prenašamo na naslednje potomce.
 • Kako preko strahov do samozavesti?
  Občasno me kontaktira kdo, ki bi želel imeti boljšo samozavest in pričakuje razrešitev svoje situacije v enem samem kratkem srečanju. Seveda je to mogoče. Toda čudeži se ne zgodijo vsak dan.
 • Moja prva ljubezen
  Klečanje na zemlji me približa tej Materi kot nič drugega. Bolj jo duham, bolj jo čutim, globlje zakopljem roke v prst, bolj se ji poklonim.