fbpx

Kako se ubraniti bolezni prostega časa?

Novice, Zanimivo, Zdravje

Bolezen, ki prizadene tiste, ki opravljajo zahtevno delo, delajo preveč, so pod stresom in imajo težave s preklopom …

Ste slišali, ali se vam je celo zgodilo, da vas je prvi dan dopusta doletela bolezen? Vsi se veselimo težko pričakovanih počitniških dni. Po celem letu napornega dela lahko nekoliko odklopimo od vsakodnevnih skrbi in obveznosti. Pričakujemo počitek, sprostitev in priložnost, da počnemo kar nas veseli in za kar med letom  zmanjka časa. Zgodi pa se ravno nasprotno. Prvi dan dopusta nastopi slabo počutje in udari bolezen.

Zakaj na dopustu zbolimo?

Ob vsakodnevnih obveznostih pogosto slišimo koga reči, da zaradi preobilice obveznosti nima časa zboleti. Ad Vingerhoets, klinični psiholog iz Nizozemske Tilburške univerze (Tilburg University), je raziskoval t. i. “bolezen prostega časa”, ki še posebej prizadene tiste, ki opravljajo zahtevno delo, delajo preveč, so pod stresom in imajo težave s preklopom med delom in ne-delom. Zaradi obveznosti in stresa imajo povečan stresni hormon adrenalin, ki telesu pomaga, da se ubrani pred morebitnimi okužbami. Ko se sprostijo, raven hormona pade in na udaru je imunski sistem. Le – ta je na dopustu pogosto dodatno obremenjen s spremembo okolja, novimi neznanimi bakterijami in virusi (ob potovanju v tujino), nezdravim počitniškim vedenjem, ki je povezano s povečanimi količinami užitega alkohola, sončnimi opeklinami, spremenjeno in pogosto manj zdravo prehrano.

Po mnenju predstojnice Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa doc. dr. Metode Dodič Fikfak je vzrokov za to, da zbolimo takoj, ko smo prišli na počitnice, več:

»Pred počitnicami hitimo z delom, da bi pred odhodom čim več postorili. Delovni dan naenkrat traja tudi deset ur ali več, zato smo pred počitnicami popolnoma izčrpani. Zaradi tega pade odpornost in v nekaj dneh lahko zbolimo, pojavijo se respiratorne ali gastrointestinalne težave pa tudi kožne bolezni se lahko poslabšajo ali pojavijo na novo.« (vir)

Kako preprečiti, da bi na dopustu zboleli?

Pravilno bi bilo, da vsakodnevno uravnavate stres, s katerim se soočate. S tem boste največ naredili za svoje zdravje. Če pa se vam vendarle zgodi, da začutite praskanje po grlu, glavobol, izčrpanost, prehlad, smrkanje, povišano temperaturo in se počutite slabotno, najprej počivajte in stanju prilagodite prehrano in uživanje tekočin.

Za dodatno pomoč telesu pri kontroliranju stresa in pomoči imunskemu sistemu pa si pomagate lahko tudi s prehranskim dodatkom, ki ga preprosto užijete in se uležete nazaj v ležalnik.

V tem primeru vam priporočamo, da takoj pričnete z uporabo NutriMaxa in NutriFlora?

Klamin® kapljice s klamatsko algo so darilo iz narave za zdravo telo in “aktivne” možgane. Imajo številne pozitivne lastnosti in sestavine. Klamin® priporočamo za pomoč pri soočanju z boleznijo prostega časa in pri vsakodnevnih preobremenitvah, saj ima širok spekter delovanja:

 • za uravnavanje in dvig razpoloženja,
 • pri utrujenosti, pomanjkanju energije,
 • za večjo delovno storilnost,
 • za povrnitev moči po bolezni,
 • za boljše razpoloženje,
 • pri težavah s pozornostjo in zbranostjo,
 • za boljšo koncentracijo,
 • pri učenju in umskih naporih (študentje, dijaki, managerji …),
 • pri hiperaktivnih otrocih – ADHD,
 • pri stresu in depresiji,
 • pri vseh psihičnih naporih …

Klamin® hitro deluje in njegovi uporabniki ga pohvalijo.

Klamin® kapljice so nepogrešljive v času ekstremnih naporov šolarjev, ki imajo popravne izpite, študentov, ki se srečujejo z doseganjem pogojev za višji letnik in zaposlenih, ki po sresnem delu odhajajo na zaslužen dopust.
Trenutno Klamin® kapljice v akciji. Več informacij >

Naročila

Klamin® kapljice 1 kos – 40%
Redna cena: 15,90 €
Akcijska cena: 9,54 €

Klamin® kapljice 2 kosa – 45%
Redna cena: 31,80 €
Akcijska cena: 17,49 €

VI-DA Studio d.o.o.
Celovška cesta 280
1000 Ljubljana
[email protected]


Sledite nam