fbpx

Kako raztezati fascio?

Človeško telo, Gibanje, Zanimivo

Telo mora med seboj sodelovati in biti povezano, da lahko normalno hodimo in se gibamo. Pomembno je, da ohranjamo …

Ste se kdaj vprašali kaj pravzaprav raztezamo ko izvajamo “stretching”? Odgovor pacientov je ponavadi: “Ne vem točno”.

Dejstvo je, da raztezamo fascio (mišično ovojnico), ki se prepleta oziroma povezuje z drugo mišično ovojnico, pokostnico, ligamenti, discusi …

Kako je vse povezano?

Ko naredimo navaden predklon raztegnemo stopalni lok, mečne mišice, zadnje stegenske mišice (hamstringe), vzravnalke hrbta, ter ovojnico, ki poteka od zadnjega dela vratu do čela (površinska hrbtna linija po Thomasu Myersu). Če tak položaj zavzamemo sede in poskusite premikati stopala k sebi in stran ali glavo naprej in nazaj boste občutili povečanje ter zmanjšanje napetosti (tenzije) na najbolj napetem delu te linije.


Če z jagodicami prstov v višini rame primete rob stene ter raztegnete palmarno stran podlahti pri iztegnjenem komolcu v položaju za razteg velike prsne mišice, ter obračate glavo levo in desno boste čutili napetost v celotni roki.

Poskusite lahko tudi položaj, v katerem izpadni korak izvajate tako, da je zadnje koleno na tleh, nato bok potisnete naprej ter iztegnjeni roki dvignete nad glavo ter rahlo potisnete nazaj. Občutili boste napetost po celotni liniji od kolena do prsnega koša.

Seveda podobnih raztegov obstaja še kar nekaj.

Zakaj tako raztezanje?

Če pogledamo preprost korak med hojo. Telo mora med seboj sodelovati in biti povezano, da lahko normalno hodimo in se gibamo. Zato je pomembno, da ohranjamo gibljivost v sklepih povezano in ne v vsakem posebej. Zato je učinkoviteje, če raztezamo več mišičnih skupin naenkrat.

Fascio je smiselno raztegovati, ker raztegujemo celotno »verigo« mišic in ne posamično (npr. stretching quadricepsa, ko se primemo za gleženj in maksimalno pokrčimo koleno).

Pri raztegovanju fascie bi raztegnili celotno sprednjo površino noge ter prednji del trupa, ki se povezuje z vratom in ne le prednji del stegnenske mišice (quadriceps). Lahko rečemo, da je fascialni stretching nekako funkcionalni stretching.

Dejstvo je, da z raztezanjem le ohranjamo gibljivost. Če imamo med izvajanjem raztezanja bolečine, se je smiselno prej obrniti na fizioterapevta. Ko smo brez bolečin, lahko nadaljujemo s stretchingom.

Opomba: slike so povzete po Thomasu Myersu

Matej Košir, dipl. fiziot.Matej Košir, dipl. fiziot.
Studio Fascia
Več info >


Sledite nam