fbpx

Kako preprečiti vnetja nožnice v poletnem času?

Človeško telo, Dom & prosti čas, Zdravje, Žensko zdravje

Okužbe intimnih predelov so v poletnem času pogostejše, saj je poletje idealen čas za razvoj glivic, katere dobro uspevajo v vročini in vlagi. V tem času se radi osvežimo v bazenu, morju ali jezeru.

Po kopanju si vedno preoblecite mokre kopalke, da boste zmanjšali tveganje za okužbe intimnih predelov.

Poletje je čas oddiha, sprostitve in poletnih romanc, zato so možni tudi bolj tvegani spolni odnosi. Vse to poveča tveganje za razvoj glivične okužbe nožnice. Vzrokov je torej veliko, a pomembno je vedeti, da ženske lahko marsikaj storimo same, da preprečimo vnetja nožnice v poletnem času. Eden izmed ukrepov je tudi, da si vedno preoblečemo mokre kopalke. Preverite, zakaj.

Med plavanjem v bazenu, jezeru ali morju voda prodira v nožnico in izpira varovalno sluz, ki je sestavljena iz mlečnokislinskih bakterij. Poleg tega lahko vlažne kopalke pospešijo razvoj bakterij in glivic, saj te bolje uspevajo v vlažnem okolju. Prav zato je dobro, da si po kopanju kopalke preoblečemo in poskrbimo, da imamo na sebi vedno suha in zračna oblačila. Poleti se poveča tveganje za razvoj glivičnih okužb nožnice tudi, ker se veliko potimo in se pogosteje umivamo ter prhamo. Pri tem na intimnih predelih pogosto uporabljamo neprimerna mila, ki lahko odstranjujejo zaščitno plast mlečnokislinskih bakterij in povečajo možnost okužbe. Ko se odpravimo na daljše potovanje, pride do spremembe okolja, neustrezne prehrane, povečanega stresa in možnosti za bolj tvegane spolne odnose. Vse to pa lahko prispeva k razvoju vnetja nožnice. Med vnetji nožnice je najpogostejša vaginalna kandidoza, ki jo v večini primerov povzroča glivica Candida albicans. Ta je sicer tudi normalno prisotna v vaginalni flori zdrave ženske, a do težav pride, če se omenjena glivica preveč razraste, če pride do povečane stopnje patogenosti kandide ali če se zmanjša obrambni mehanizem nožnice.

Kako prepoznamo glivično okužbo nožnice?

Znaki, ki kažejo na glivično okužbo oziroma vaginalno kandidozo, so naslednji:

  • srbenje,
  • značilen izcedek iz nožnice, ki je bel gost in grudast, a brez neprijetnega vonja,
  • rdečica in pekoča bolečina zunanjega spolovila,
  • otekanje zunanjega spolovila ter
  • bolečina pri uriniranju in spolnih odnosih.

Kako si pomagati?

Prav zaradi povečanega tveganja glivične okužbe nožnice poleti je pomembno, da v svojo potovalno lekarno poleg sončne kreme in kreme za blaženje morebitnih opeklin dodamo tudi izdelek za zdravljenje vaginalnih glivičnih okužb Lomexin®. Ko se že spopademo s simptomi glivičnih okužb nožnice, so ti lahko izjemno moteči in neprijetni in nam lahko celo pokvarijo dopust. Prav zato je pomembno, da je zdravilo za zdravljene vaginalnih okužb takoj pri roki, saj prinaša takojšnje olajšanje.

Zdravilo Lomexin®, ki je novo na slovenskem trgu, deluje tako, da prepreči glivici Candidi albicans pričvrstitev na vaginalno sluznico, kar je neobhodno potrebno za razvoj povzročitelja. Prav zato je zdravilo izjemno učinkovito, hitro in nudi dolgotrajno zaščito. Čeprav gre za novo zdravilo na slovenskem trgu, ga že 30 let uporabljajo pri terapiji v 60 državah po svetu, zato je zdravilo preizkušeno in varno. Izjemno primerno je tudi za tiste ženske, ki se jim glivične okužbe nožnice nenehno ponavljajo in se z njimi soočajo že dlje časa. Ker ima zdravilo Lomexin® širok spekter delovanja in učinkovino fentikonazol, se bolezen ponovi manjkrat kot ob uporabi drugih podobnih zdravil, ki spadajo v isto skupino.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Zdravilo je na voljo v obliki mehkih vaginalnih kapsul ali vaginalne kreme. Lomexin® je na voljo brez recepta v vaši najbližji lekarni.

V potovalno lekarno ne pozabite dodati izdelek za zdravljenje vaginalnih glivičnih okužb Lomexin®, da bodo vaše počitnice povsem brezskrbne.

Sicer pa se v primeru glivične okužbe nožnice izogibajte tudi enostavnim ogljikovim hidratom, kot so sladkor, bela moka, testenine in kruh, kofeinu in cigaretam. Kot omenjeno, si po plavanju preoblecite mokre kopalke, namesto sintetičnega perila izberite bombažno perilo, da bo koža lažje dihala, uporabljajte blaga mila za intimno nego s kislim pH, ne prhajte si notranjosti nožnice, med menstruacijo se izogibajte tamponom. Ti lahko dražijo sluznico in povzročajo, da se povzročitelji okužb namnožijo. Izogibajte se tveganim spolnim odnosom in se zaščitite tudi s kondomom.


Sledite nam