fbpx

Kako prepoznati rakavo znamenje?

Bolezni, Zanimivo, Zdravje

Kožni rak je najpogostejša vrsta raka, pomembno ga je prepoznati v najzgodnejši fazi, zato pregledujte svoja znamenja.

Kožni rak je najpogostejša vrsta raka in zelo je pomembno, da ga prepoznamo v najzgodnejši fazi. Eden od načinov prepoznavanja je, da ste pozorni na madeže. Najpogostejši vzrok, ki povzroča kožnega raka je nepravilno izpostavljanje sončnim žarkom. Po drugi strani pa je izpostavljanje soncu tudi koristno, saj je najboljši vir vitamina D, vendar čas izpostavljenosti ne sme biti daljši od 20 do 30 minut.

Znamenja so pigmentirani deli kože. So lahko popolnoma ravna ali izbočena. Odrasla oseba ima na svojem telesu povprečno 10 do 40 znamenj. Večina jih nastane v otroštvu in zgodnjih dvajsetih letih, lahko pa se pojavijo tudi kasneje.

Ljudje z veliko telesnimi znamenji morajo biti pozorni na njihovo obliko, velikost in barvo. Z rednimi pregledi znamenj lahko opazite morebitne nepravilnosti, kar vam pomaga pri čim zgodnejšem diagnosticiranju kožnega raka.

Simetrija

Večina znamenj je simetrična. So okrogla ali ovalna in imajo jasno viden gladek, enakomeren rob. Asimetrična znamenja so pogosto prvi simptom kožnega raka. Znamenja, ki imajo asimetrične ali nepravilne oblike lahko postanejo rakava.

Znamenja ne bi smela imeti zamegljenih, nejasnih in nepravilnih robov. Ne smejo biti asimetrična. Znamenja nepravilnih oblik se običajno odstranijo.

Barva

Večina znamenj je enotne barve, ki se ne sme spreminjati. Lahko so modra, rožnata, siva, rjava ali črna.

Velikost

Znamenja so večinoma majhna, do 5 milimetrov. Če je znamenje že od začetka veliko, ni treba skrbeti, vendar pa ga je treba redno preverjati. Če je znamenje začelo rasti, se o tem vsekakor posvetuje z zdravnikom.

koza rak

Izbočenost

Ni vsako znamenje v ravnini kože in ni vsako izbočeno znamenje znak za kožnega raka. Če znamenje še vedno raste ali je nenadoma začelo rasti, se vsekakor pogovorite s svojim zdravnikom, saj je nagla rast znamenja eden od prvih simptomov kožnega raka. Znamenja ne bi smela spremeniti svojih oblik in velikosti. Edina običajna stvar je, da s časom popolnoma izginejo.

Rob znamenja

Zdrava znamenja imajo jasne, gladke, enakomerne robove. Rakava znamenja imajo nejasne, zamegljene in nepravilne robove. Na dotik so reliefni oziroma izbočeni, barva njihovih robov pa se čez čas začne spreminjati.

Bolečine

Na dotik znamenja ne smejo boleti. Če vas boli na dotik, v najkrajšem možnem času poiščite zdravstveno oskrbo, še posebej, če ste opazili, da znamenje pušča izcedek ali sokrvico.

Odstranjevanje rakavih znamenj

Majhna rakava znamenja se običajno odstranijo s strganjem površine. Zdravnik bo z uporabo majhnega noža odstranil znamenje ter mogoče tudi napravil biopsijo okoliškega predela kože, da se stanje ne bi ponovilo.

Velika znamenja, ki imajo globoke korenine, se odstranijo kirurško, celotno znamenje in samo korenino znamenja. Zelo pogosto se odstrani tudi del kože okoli znamenja.

znamenje odstranitev

Za več informacij, uporabniških izkušenj in strokovnih nasvetov obiščite forum Dermatologija.

Foto: Pinterest


Sledite nam