Kako prepoznati in zdraviti sindrom policističnih jajčnikov

anonimni uporabnik, 29. maj 2020
Ostalo

Sindrom policističnih jajčnikov oziroma PCOS se kaže z motnjami menstruacijskega cikla, prekomerno poraščenostjo, povečanjem telesne teže, izpadanjem las in aknavostjo. PCOS je povezan z metabolnim neravnovesjem ter povzroča neredni menstrualni cikel ter v povezavi s tem tudi neredne ali pa celo odsotne ovulacije. Posledično ima marsikatera ženska, ki se s sindromom policističnih jajčnikov srečuje, tudi težave pri zanositvi.

Motnje metabolizma, ko so pogosto značilne za PCOS, se lahko kaže tudi kot inzulinska rezistenca, pojav, ko se celice v telesu ne odzivajo na inzulin. Posledično v krvi narase količina glukoze, telo pa to poskuša uravnavati tako, da izloči še več inzulina. Povečana količina inzulina, oziroma hiperinzulinemija, prispeva k povečanju tvorbe moških spolnih hormonov, ki vodijo v pojav PCOS.

Ker sta inzulinska rezistenca in PCOS tako tesno povezana, je moderna medicina vedno bolj usmerjena v izboljšanje občutljivosti našega telesa na inzulin. Delno lahko to dosežemo že z zmanjšanjem dnevnega vnosa kalorij, zdravo prehrano z živili, ki imajo nizek glikemični indeks ter redno telesno aktivnostjo. Že manjše zmanjšanje telene teže (za 5-10 %) lahko zelo pomembno vpliva na ureditev menstrualnih ciklusov, poleg tega pa tudi izboljša našo občutljivost na inzulin ter pomaga pri zmanjšanju koncentracije moških hormonov v krvi. Posledično je sprememba življenjskega sloga prva linija zdravljenja PCOS. Poleg tega se zdravniki pri zdravljenju PCOS odločajo tudi za hormonsko terapijo, antiandrogene, spodbujevalce ovulacije, vedno pogosteje pa tudi za zdravila, ki izboljšujejo občutljivost celic za inzulin (npr. metformin). Če terapija z zdravili ni uspešna, je mogoče tudi kirurško zdravljenje PCOS.

kronične bolesti

Snovi, ki delujejo v smeri izboljšanja občutljivosti za inzulin najdemo tudi v nekaterih živilih. Številna izmed njih imajo poznano uporabo v tradicionalnem zdravljenju metabolnih bolezniVeliko obetajo inozitoli, zlasti D-kiro inozitol, ki ob izboljšanju občutljivosti za inzulin zniža tudi koncentracijo moških spolnih hormonov v krvi in pozitivno vpliva na vzpostavitev rednih ciklusov.

Na forumu Starševski čvek, je v okvirju javne tribune potekal tudi pogovor o PCOS. Na vprašanja uporabnic in uporabnikov je odgovarjal Dean Gorkič, dr. med..

PCOS: kako sindrom diagnosticiramo in kdaj se pojavi

V: Mene pa zanima, kako sploh ugotovim, da imam PCOS. Moje menstruacije so redne brez KT a zelo šibke, rodila sem že in nikoli imela težav. So šibke menstruacije lahko znak česa? Nekoč mi je ena rekla, da bi lahko šlo tudi za kakšno skrito bolezen. Sicer aken in poraščenosti nimam.

O: Sindrom PCO diagnosticira ginekolog na podlagi ultrazvoka in hormonske krvne slike.

V: Ali se policistični jajčniki lahko to pojavi tudi pri najstnicah?

O: PCOS se lahko pojavi pri najstnicah, to mora ugotoviti ginekolog na podlagi ultrazvoka in hormonske krvne slike.

V: Kako prepoznati sindrom policističnih jajčnikov in kdaj se največkrat odkrije? Je to ob rednem pregledu ali ob poskusu zanositve in koliko žensk se okvirno z njim sreča?

O: PCOS odkrije ginekolog, kadar klinična slika potrjuje vsaj dva od naslednjih diagnostičnih kriterijev: 1. motnje ovulacija (oligo- ali anovulacija); 2. motnja poraščenosti po moškem tipu (klinični in/ali laboratorijski znaki hiperandrogenizma; 3. ultrazvočna slika policističnih jajčnikov in/ali povečana prostornina jajčnikov. PCOS se pojavi pri 5-10% žensk v rodni dobi.

V: Ali je mogoče imeti sindrom policističnih jajčnikov v tako blagi obliki, da se je ne zazna na ultrazvoku, ampak imaš zelo boleče menstruacije in ovulacije, težave s poraščenostjo in telesno tezo? Kako lahko ginekolog postavi diagnozo?

O: PCOS odkrije ginekolog, kadar klinična slika potrjuje vsaj dva od naslednjih diagnostičnih kriterijev: 1. motnje ovulacija (oligo- ali anovulacija); 2. motnja poraščenosti po moškem tipu (klinični in/ali laboratorijski znaki hiperandrogenizma; 3. ultrazvočna slika policističnih jajčnikov in/ali povečana prostornina jajčnikov.
Vsekakor je smiselno vaše težave zaupati vašemu ginekologu, ki bo izključil tudi druge možne vzroke s podobno klinično sliko.

V: Ali se lahko sindrom popolnoma pozdravi? Ali pa se pojavi kasneje, po 30. letu?

O: PCOS je sindrom, ki ni ena in enotna bolezen temveč je kompleksen in ga ni možno reševati po istem kopitu. Zato se diagnosticira takrat, ko pride do motečih bolezenskih znakov in se zdravi ciljano.

V: Mene pa zanima, če se PCOS lahko odkrije pri rednih obiskih pri ginekologu (z odvzemom brisa), ali je potrebno opraviti prav posebne teste? V nekaterih navedenih znakih se namreč prepoznam, zdaj pa ne vem, ali so redni obiski pri ginekologu dovolj, da sem lahko brez skrbi. Zanima me še za tele kapsule Femifert, glede na to, da so samo kot prehransko dopolnilo. Se jih potem lahko jemlje tudi, če drugače nimam posebnih težav oz. ne nameravam zanositi?

O: Ob rednih obiskih ginekologa je idealna priložnost, da izpostavite težave, ki vas težijo ali skrbijo. Ginekolog bo hitro ocenil stopnjo vaših težav in ustrezno reagiral. Morda napravil ultrazvok jajčnikov in vas napotil na dodatne krvne preiskave. Femifert je prehransko dopolnilo, ki je namenjeno ženskam v rodni dobi. Če ste prepoznala določene znake hormonskega/presnovnega neravnovesja, ga priporočam.

V: Imam policistične jajčnike, pa imam kljub temu dva otroka, nisem imela težav z zanositvijo. Sem pa ob branju te teme dobila pomislek, je možno, da imam pretirano željo po sladkem ravno zaradi PCOS? Je to možno

O: Dobro vprašanje. Ločiti moramo med PCO – policistični jajčniki in PCOS – sindrom policističnih jajčnikov. PCOS je sindrom, ki ga pogosto sproži motnja presnove sladkorjev, to pa ima lahko za posledico povečano telesno težo. Vaša pretirana želja po sladkem je lahko posledica presnovnih motenj in PCOS.

V: Redno hodim na ginekološke preglede in nekih večjih težav nisem imela. Opažam pa, da v zadnje času teža narašča, s tem, da sem res striktna pri prehrani, vadbi. Seveda nekaj pripisujem tudi temu, da so mišice težje od “špeha”. Bi bil Femifert učinkovit? Stara sem 39.

O: Če vam telesna teža narašča kljub striktnosti pri prehrani, vadbi .. vam priporočam posvet pri osebnem zdravniku. Zakaj? Zato ker se telesna teža lahko povečuje ob slabšem delovanju ščitnice, slabšem delovanju ledvic in cele vrste drugih presnovnih motenj. Prepričan sem, da bo vaš osebni zdravnik uspešno izključil druga bolezenska stanja.
Kaj lahko pričakujete od Femiferta? Femifert je prehransko dopolnilo in vsebuje naravne izvlečke lanenega semena, gomolja sladkega krompirja in listov banabe. Vsebuje pa tudi vitamina B6 in B12 in cink, ki imajo vpliv na presnovo živčnega sistema in prispevajo k normalnemu psihološkemu delovanju ter zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti. Vsebuje tudi D-kiro-inozitol. D-kiro-inozitol je pridobljen iz naravnih (rastlinskih) virov. Sodi v skupino inozitolov, ki imajo dokazan pozitivni vpliv na presnovo – povečujejo namreč občutljivost celic za inzulin. Priporočljivo ga je jemati vsaj 6 mesecev.

Zdravljenje in preventiva pri PCOS

V: Neka znana psihologinja je enkrat v neformalni debati povedala, da danes skoraj nobeno žensko ne bi bilo treba operirati in “ji vse ven pobrati”, kot rečejo. Da obstaja veliko načinov zdravljenja in da so operacije zadnji korak. A to zdaj drži? Kakšna je politika do tega danes (od pogovora je minilo pribl. 3 leta)? Kakšne oblike zdravljenja so na volje, če se ti res zgodijo policistični jajčniki? In drugo vprašanje, a se ve, zakaj nastajajo in ali bi ženske lahko kaj pripomogle preventivno?

O: Prav imate, da sta duša in telo v sozvočju. Zdrav duh v zdravem telesu. Danes je morda premočen poudarek na zdravljenju telesa. Vse več je raziskav, da se ranjena duša boji življenja, pristnih odnosov, bližine. Poleg osnovnih potreb, kot je potreba po hrani – obstoja tudi potreba po bližini. V odtujenem svet veliko ljudi, ki se boji bližine, to bližino nadomešča z vnosom velike količine hrane. Enostavno so zamenjali lakoto po bližini z lakoto po hrani. Tako je možno, da nesrečna duša pokvari delovanje telesa. Lahko bi rekli »bolna duša v bolnem telesu«.
Ob vseh možnostih zdravljenja, ki so danes na voljo, kirurško zdravljenje ni več eno prvih izbir. Vedno bolj je jasno tudi, da je pri visokem deležu žensk PCOS povezan z metabolnim neravnovesjem, zato danes zdravljenje upošteva tudi presnovno delovanje žensk.
Zato je zdrav življenjski slog prvi korak k izboljšanju stanja PCOS – to je lahko že tudi preventivno. Torej zmerna in redna telesna aktivnost, zmanjšan vnos kalorij, ob debelosti – izguba telesne teže, izogibanje rafiniranim živilom: beli moki, belemu sladkorju; manj predpripravljene procesirane hrane, več polnovrednih živil …
Poleg zgoraj omenjenih ukrepov imajo ginekologi na voljo več zdravil, ki jih izberejo glede na celostno klinično sliko pacientke: hormonsko zdravljenje, antiandrogeni, spodbujevalce ovulacije, antidiabetična zdravila (metformin) in kirurško zdravljenje.
Če sindrom ni močno izražen, lahko metabolno ravnovesje vzpostavimo že s preventivo in prehranskimi dopolnili, je pa potrebno vedeti, da se ravnovesje ne vzpostavi čez noč in je potrebno vztrajati.

V: Ali lahko ženske naredimo kaj za preventivo?

O: Zdrav duh v zdravem telesu. Danes je morda premočen poudarek na zdravljenju telesa. Vse več je raziskav, da se ranjena duša boji življenja, pristnih odnosov, bližine. Poleg osnovnih potreb, kot je potreba po hrani – obstoja tudi potreba po bližini. V odtujenem svet veliko ljudi, ki se boji bližine, to bližino nadomešča z vnosom velike količine hrane. Enostavno so zamenjali lakoto po bližini z lakoto po hrani. Tako je možno, da nesrečna duša pokvari delovanje telesa. Lahko bi rekli »bolna duša v bolnem telesu«.
Zato je zdrav življenjski slog prvi korak k izboljšanju stanja PCOS – to je lahko že tudi preventivno. Torej zmerna in redna telesna aktivnost, zmanjšan vnos kalorij, ob debelosti – izguba telesne teže, izogibanje rafiniranim živilom: beli moki, belemu sladkorju; manj predpripravljene procesirane hrane, več polnovrednih živil …
Femifert je prehransko dopolnilo, ki vsebuje naravne izvlečke lanenega semena, gomolja sladkega krompirja in listov banabe.
Vsebuje tudi D-kiro-inozitol. D-kiro-inozitol je pridobljen iz naravnih (rastlinskih) virov. Nahaja se v stročnicah in polnovrednih žitih. Pogost vir so tudi rožiči. Sodi v skupino inozitolov, ki imajo dokazan pozitivni vpliv na presnovo – povečujejo namreč občutljivost celic za inzulin.
Femifert vsebuje tudi vitamina B6 in B12 in cink, ki imajo vpliv na presnovo živčnega sistema in prispevajo k normalnemu psihološkemu delovanju ter zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti – tako da lahko ublaži nihanje razpoloženj.

Kaj je Femifert in kako ga uporabljamo

V: Stara sem 36 let in zanima me, ali lahko kako drugače, kot z zdravili zdravimo simptome? Recimo z vadbo? Jemljem že cel kup drugih zdravil, pa ne vem, če je dobro, da bi dodala še ena.

O: Vsaka vadba / gibanje lahko pozitivno vpliva na naše počutje, zmanjša potrebo po prenajedanju, pripomore k umirjanju duševne napetosti.
Femifert je prehransko dopolnilo, ki vsebuje naravne izvlečke lanenega semena, gomolja sladkega krompirja in listov banabe. Vsebuje tudi D-kiro-inozitol. D-kiro-inozitol je pridobljen iz naravnih (rastlinskih) virov. Nahaja se v stročnicah in polnovrednih žitih. Pogost vir so tudi rožiči. Sodi v skupino inozitolov, ki imajo dokazan pozitivni vpliv na presnovo – povečujejo namreč občutljivost celic za inzulin. Femifert vsebuje tudi vitamina B6 in B12 in cink, ki imajo vpliv na presnovo živčnega sistema in prispevajo k normalnemu psihološkemu delovanju ter zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti – tako da lahko ublaži nihanje razpoloženj.

V: Kaj je D-kiro inozitol in kako lahko pomaga pri PCOS? Zakaj je za ženske s PCOS tako pomemben?

O: D-kiro-inozitol je pridobljen iz naravnih (rastlinskih) virov. Nahaja se v stročnicah in polnovrednih žitih. Pogost vir so tudi rožiči. Sodi v skupino inozitolov, ki imajo dokazan pozitivni vpliv na presnovo – povečujejo namreč občutljivost celic za inzulin. S tem uravnava izločanje inzulina, ki v visokih koncentracijah lahko ruši ravnotežje spolnih hormonov in vodi v PCOS. S hrano vnesemo v telo zanemarljive količine D-kiro-inozitola. Večina potrebnega D-kiro-inozitola nastane v telesu iz mioinozitola. Pri ženskah s PCOS in nekaterimi drugimi boleznimi, povezanimi z neodzivnostjo celic na inzulin, je nastajanje D-kiro-inozitola moteno. Zato je pri njih priporočljivo dodajanje D-kiro-inozitola prehrani. Ena od možnosti je prehransko dopolnilo Femifert.

V: Stara sem 27 let. Še vedno imam težave z aknami. Mi je pa ginekolog pred 2 letoma ugotovil tudi policistične jajčnike. Ali bi to bilo lahko povezano? Ne bi želela jemati kontracepcijskih tablet, ki mi jih je predlagal. Ali bi mi Femifert lahko pomagal?

O: Akne so pogosto posledica neravnovesja spolnih hormonov, zlasti povišanih koncentracij moških spolnih hormonov. Podobno velja za policistične jajčnike. Femifert je prehransko dopolnilo, ki pomaga pri ohranjanju hormonskega in presnovnega ravnovesja. Verjamem, da bi v vašem primeru lahko prispeval k izboljšanju težav s kožo, saj imamo v Sloveniji nekaj zelo pozitivnih povratnih informacij v teh primerih. V vsakem primeru je potrebna vztrajnost in vsaj 6 mesecev jemanja kapsul doseganje učinkov.

V: Sem moški. Imam akne in težave s težo. Kaj se zgodi, če jaz jem te izdelke?

O: To je prehransko dopolnilo, ki je namenjen ženskam v rodni dobi.

PCOS in nosečnost

V: Ginekolog mi je postavil diagnozo sindrom policističnih jajčnikov. Zanima me kakšne so možnosti zanositve? Ginekolog mi je omenil, da so lahko zapleti, ker si želim družino me je malo strah, kaj če mi ne bo uspelo? Kako se lahko to bolezen zdravi in kakšne težave še lahko povzroči? Obstajajo kakšne nevarnosti?

O: Zanositev ni odvisna samo od izraženosti sindroma PCOS. Ginekolog v primeru težav z zanositvijo preveri tudi druge parametre: hormonsko sliko, debelenje maternične sluznice, sposobnost ovulacije ipd. ter se glede na to odloči za morebitno zdravljenje.
Vi vsekakor poskrbite za zdrav življenjski slog, dovolj gibanja, pozitivno naravnanost in se ne obremenjujte vnaprej. Tudi ta del je zelo pomemben!

V: Mene pa zanima ali je težja zanositev tudi v primeru umetno oploditve, v kolikor je prisoten sindrom policističnih jajčnikov?

O: Zaradi specifičnosti vprašanja se posvetujte z vašim izbranim ginekologom.

V: Tema me je pritegnila, ker sem imela z zanositvijo prvega otroka kar težave. Trajalo je skoraj 1 leto, da nama je uspelo. Pred 3 meseci sva se odločila še za enega otroka, vendar še nisem noseča. Stara sem 32 let. Ginekologinja mi je na zadnjem pregledu, ko sem ji zaupala svoje skrbi glede zanositve, priporočala Femifert. Zaenkrat jemljem samo folno kislino. Ginekologinja mi nikoli ni omenila policističnih jajčnikov … bi bilo vseeno za poskusit?

O: Femifert je prehransko dopolnilo, ki prispeva k ohranjanju hormonskega in metabolnega ravnovesja, tako da bi ga vsekakor priporočal. Za najboljše rezultate se priporoča 6-mesečno uživanje. Če se boste zanj odločili, lahko do zanositve opustite jemanje folne kisline, ker jo v zadostni koncentraciji vsebuje že Femifert.

PCOS in menopavza

V: Ali je PCOS lahko tudi povezan z zelo močnimi in dolgotrajnimi menstrualnimi cikli? Stara sem malo čez 50 let in že vrsto let imam težave z vsem, kar je našteto v prispevku. Ali je vsaj kakšen odstotek možnosti, da se, če začnem z jemanjem vašega produkta, moje zdravstveno stanje normalizira?

O: Močne in dolgotrajne krvavitve v perimenopavzi niso redkost in so lahko med drugim tudi posledica PCOS. Glede na to, da omenjate, da imate več opisanih težav, bi bil dodatek prehranskega dopolnila Femifert priporočljiv za vzpostavitev ravnovesja v vašem telesu, vsekakor ob drugih zgoraj preventivnih ukrepih (zadostno gibanje in zdrav življenjski slog). Če se boste odločili za Femifert, je priporočljivo jemanje vsaj 6 mesecev za oceno rezultatov. Svetujem tudi obisk zdravnika zaradi diagnostike in zdravljenja možne slabokrvnosti.

V: Stara sem 45 let.

  • še vedno imam nečisto kožo na T predelu (brada, nos, obrvi). Nastanejo mi tudi večinoma podkožne akne, kljub temu, da uporabljam gel proti aknam oz. nečisti koži. Prehranjujem se raznoliko. KT ne jemeljem. Kaj naj storim, da bi koža ne bi bila več mastna na teh predelih?
  • je v redu, če imam menstruacijo samo 2 dni, čeprav sem jo v preteklosti imela po 5 dni? Tudi bolj šibka je včasih. Je to znak predmenopavze?
  • zanima me, kakšno prehrano svetujete ženskam starim nad 40 let?

O: Zaradi nihanja hormonov, estrogena in progesterona v obdobju pred menopavzo se mesečna krvavitev lahko skrajša ali daljša, glede jakosti velja podobno, nekatere ženske imajo pred menopavzo izredno močne menstruacije, druge pa vedno šibkejše.
Svetujem raznoliko prehrano, ki naj bo čim bolj polnovredna, pomemben je zadosten vnos vlaknin. Vlaknine urejajo prebavo in pozitivno vplivajo na hormonsko ravnovesje. Pijte dovolj tekočine in se zadostno gibajte.
V tem obdobju lahko kot dodatek prehrani uporabite tudi prehransko dopolnilo Femifert, s katerim imamo tudi dobre povratne informacije tudi glede izboljšanja aknavosti.

V: Mene pa zanima, ali lahko diagnozo PCOS povezujemo tudi s prezgodnjo menopavzo? Ali jemanje Femifert kapsul lahko pozitivno vpliva na prve znake, kot je nihanje razpoloženja? Vsebuje izdelek naravne sestavine?

O: Ni mi znano, da PCOS povezujemo s prezgodnjo menopavzo.
Femifert je prehransko dopolnilo in vsebuje naravne izvlečke lanenega semena, gomolja sladkega krompirja in listov banabe. Vsebuje pa tudi vitamina B6 in B12 in cink, ki imajo vpliv na presnovo živčnega sistema in prispevajo k normalnemu psihološkemu delovanju ter zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti – tako da lahko ublaži nihanje razpoloženj.

Policistični jajčniki in druge bolezni

V: Že nekaj let imam PCOS. Za to jemljem metformin. Menstruacije so se mi vzpostavile, kile pa ravno niso šle dol (sicer jemljem tudi antipsihotike za shizofrenijo). Zanima me:

  • Če je mogoče, da sem se zredila, ker imam shizofrenijo in je bil posledično, ker sem se zredila, to vzrok da nastanejo tudi policistični jajčniki? Torej, da debelost vpliva na nastanek le teh?
  • Kakšna je prognoza, da po letih, ko jemljejo ženske metformin, PCOS izgine in se pozdravi? Koliko je odstotkov verjetnosti, da bo PCOS prisoten celo življenje?
  • Imam tudi kožno bolezen hidradenitis suppurativa, ampak vem, da imam po obrazu akne od PCOS in mi gre zelo na živce. Nisem več pubertetnik in včasih me spravi na pol v obup vse skupaj. Ali veste, če lahko dermatolog ali endokrinolog kaj predpiše za akne pri PCOS? Kaj pa? (če lahko)

O: Antipsihotična zdravila delujejo tako, da spremenijo delovanje možganov in biokemične procese, ki potekajo v njih. Med drugim vplivajo tudi na hormone, ki nadzirajo apetit. Raziskave kažejo, da se še posebej poveča želja po sladkarijah in mastni hrani, posledično lahko zvišajo količino sladkorja in maščob v krvi ter tako povzročijo povečanje telesne teže. Zaradi kombinacije bolezenskih znakov, ki jih opisujete: PCOS sindrom, neurejen menstruacijski ciklus, povišana telesna teža, akne; vam je verjetno zdravnik predpisal metformin. Kot navajate je vzpostavil vaš menstruacijski ciklus. Dolgoročnih študij jemanja metformina za PCOS ni veliko. Znano je, da se pri ženskah večina pozitivnih učinkov pokaže po 6 mesecih jemanja, pri čemer se menstruacijski cikel uravna pri več kot 40% pacientk, poleg tega metformin zmanjšuje tudi koncentracijo testosterona in telesno težo. Pri vas je na ureditev ciklusa vplival pozitivno, za ureditev telesne teže in zmanjšanju aknavosti pa bi bilo vredno poskusiti s spremembo nekaterih življenjskih navad.

Priporočam redno telesno aktivnost (vsaj 30 min aktivne hoje dnevno), zmanjšanje vnosa kalorij, prehrana naj bo vsekakor polnovredna, izogibajte se predelani hrani,.. Za vzpostavljanje presnovnega ravnovesja lahko preizkusite tudi prehranska dopolnila na osnovi D-kiro inozitola in drugih sestavin, ki povečajo celic na inzulin (Femifert). Za aknavost in hidradentis suppurativa priporočam posvet pri dermatologu. Danes je znano, da so duševne in telesne težave tesno prepletene. Zdravniki znamo dobro poskrbeti za telesne težave. Svetujem, da morda poskusite tudi šolo hujšanja pod nadzorom psihologa, ki bo morda odkril tudi duševni vzrok prenajedanja in posledično prevelike telesne teže.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano ter zdrav življenjski slog.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,438
30.03.2024 ob 10:27
296,845
19.04.2024 ob 08:10
112,980
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close