fbpx

Kako poskrbeti za varno prihodnost vaših otrok

Novice, Zanimivo

Iz malega zraste veliko. Vsi starši dobro poznamo občutek, ko gledamo slike naših otrok in se sprašujemo, kam je šel čas

Iz malega zraste veliko. Vsi starši dobro poznamo občutek, ko gledamo slike naših otrok in se sprašujemo, kam je šel čas.

Podobno je tudi z varčevanjem, kjer je čas naš največji zaveznik. Tako kot varčevanje za pokojnino, je tudi varčevanje za otroka dolgoročen projekt, obrestno obrestni izračun pa z leti pokaže vso svojo moč.

Preprosti izračun pokaže, da pri varčevanju za naše otroke iz majhnega resnično zraste veliko. Le dovolj časa mora preteči. Če bi ob rojstvu našega malega čudeža narave vsak mesec v varčevalni načrt ALTA Baby vložili 50 evrov, bi se do otrokovega dopolnjenega 19. leta (ob upoštevanju povprečnega 7-odstotnega letnega donosa), ko nastopi čas za odhod na fakulteto, nabralo zavidljivih 23.100 evrov. To bi zadoščalo za skoraj 460 evrov mesečne štipendije skozi vseh pet let študija. S tem zneskom bi naš študent lahko pokril strošek najemnine, prehrane in prevoza, morda pa bi mu kak evro še celo ostal.

ALTABABY1

Po vsej verjetnosti v Sloveniji ni ravno veliko staršev, ki bi imeli že danes pripravljenih 20 tisočakov za otrokov študij. Otroci so naše največje bogastvo, vendar je njihovo odraščanje za starše tudi eden izmed največjih finančnih zalogajev. Najbrž ni starša, ki se ne bi vprašal, kako bi svojim otrokom omogočil čim boljšo prihodnost. Na prehodu iz otroštva v odrasla leta se bodo naši mali čudeži slej srečali z najmanj dvema velikima stroškoma, ki sta povezana z odraščanjem, to je študijem in selitvijo na svoje.

Vpisnine na fakultete so že danes zelo visoke in za številne nedostopne. Za marsikaterega študenta je danes težko dostopen že študij izven domačega kraja, kaj šele tisti v tujini. Prav študij v tujini je ob trenutnih razmerah v Sloveniji še posebej aktualen, to pa stroške študija le še poveča. Da ne bo šolanje vašim otrokom postalo nedosegljivo, vzemite torej stvari v svoje roke že danes in jim olajšajte pot do uresničitve dolgoročnih ciljev.

Morda se bo naš otrok odločil, da po končani srednji šoli ne bo nadaljeval študija ali pa bo dobil zavidljivo štipendijo, ki bo v celoti pokrila strošek študija. Morda se nam v življenju nasmehne sreča in bomo lahko stroške študija pokrili že iz naše redne plače. Toda zanašati se na zgolj na srečo, ni ravno najboljše. Tudi če nam bo strošek študija nekako še uspelo pokriti iz naše plače, se po končanem študiju naši otroci znajdejo pred eno izmed ključnih faz v njihovem življenju. Osamosvojitvijo.

ALTABABY-MADOVERNET_2

Svet danes nikomur ni postlan z rožicami in pot do osamosvojitve še zdaleč ni poceni. Prva leta po končanem študiju se bodo naši otroci postavljali na svoje noge in iskali svoj prostor v svetu. Prehoditi bodo torej morali podobno pot, kot smo jo tudi mi. Vsi vemo, da so začetki osamosvojitve težki, začetek kariere pa prav tako terja svoj čas. Sprva moramo namreč sprejeti nižje plačana delovna mesta, saj se moramo šele dokazati. Kasneje, ko si pridobimo izkušnje in začnemo graditi kariero, sledi tudi višja plača. Zato ne moremo pričakovati, da se bodo našim otrokom sanje o lastnem stanovanju uresničili nemudoma po končanem študiju. Velika verjetnost je, da bodo prva leta po študiju bodisi preživeli doma bodisi bodo odšli v najemniško stanovanje. Namesto, da bi odplačevali svoje stanovanje bodo torej primorani plačevati najemnino. Čeprav bi bil morda obrok posojila nižji, druge izbire ne bodo imeli. Prva leta bodo namreč morali prihranke zbirati na kupčku, saj ni realno pričakovati, da bodo lahko zgolj s posojilom prišli do svojega stanovanja oziroma hiške. Toda s pravočasnim varčevanjem lahko našim otrokom pomagamo preskočiti ta korak oziroma jim ga vsaj pomembneje skrajšamo.

ALTABABY3
Predpostavimo, da naš otrok prvo službo dobi pri svojih 25 letih. Svoje stanovanje bo lahko kupil šele, ko bo zbral zadosti sredstev za plačilo lastne udeležbe, ki se običajno giblje pri okoli 30 odstotkih vrednosti nepremičnine. Nemara ni ravno veliko staršev, ki bi lahko otroku po končanem študiju dali tako visok znesek, kaj šele, da bi mu stanovanje kupili. A z ALTA Baby je izvedljivo tudi to. Ob predpostavki 7-odstotnega povprečnega letnega donosa bi namreč v 25 letih že s 50 evri mesečno lahko privarčevali več kot 39.000 evrov. To pa bi znalo biti že dovolj za aro za nakup stanovanja in tudi za novo kuhinjo ter kopalnico.

Pri varčevanju v ALTA Baby pa nam lahko pomagajo tudi dedki in babice ter ostali ožji sorodniki. Namesto, da otrokom kupujejo nepotrebna plastična darila, na katerih se nato kaj hitro začne nabirati prah, lahko namreč tudi oni varčujejo za svojega vnuka, nečaka… Dovolj je že, da jim sporočite številko varčevalnega načrta ALTA Baby, na katerega lahko nato tudi oni vplačujejo po svojih zmožnostih oziroma željah. Lahko vplačujejo enkratne zneske, lahko pa tudi z rednimi mesečnimi obroki. Prav to smo imeli v ALTI vseskozi v mislih, ko smo oblikovali ALTA Baby. Zato nimamo določenega minimalnega zneska, saj lahko tako tudi stari starši v varčevalni načrt svojega vnučka vplačujejo po svojih zmožnostih. Za prihodnost svojih vnučkov lahko torej bodisi namenijo nekaj evrov ali pa nekaj deset evrov na mesec.


Sledite nam