fbpx

Kako otrokom povedati resnico o dobrih možeh, ki nosijo darila

Otroški svet, Zanimivo

Okrašeno mesto, trgovine, vse je zelo vznemirljivo predvsem za najmlajše, ki nas pogosto presenetijo z vprašanjem…

Ne glede na to, kako si starši želimo, da bi otroci verjeli v čarobnost praznikov, pride čas, ko jim moramo povedati resnico o Dedku Mrazu in Božičku. Naleteli smo na pismo mame, katere način se nam zdi čudovit.

Okrašeno mesto, trgovine, vse je zelo vznemirljivo predvsem za najmlajše, ki nas pogosto presenetijo z vprašanjem: »Ali je to pravi Božiček?«, » Ali Božiček res obstaja?«

Nihče od staršev ne želi lagati svojemu otroku, a hkrati nihče ne želi razbliniti sanj, ki decembrske praznike otrokom naredijo tako posebne.

Otroška pisateljica Martha Brockenbrough je pred leti v časniku New York Times z bralci delila pismo, ki ga je napisala svoji hčeri in ji tako razkrila resnico.

darila

»Draga Lucy,

Hvala za pismo. Zastavila si zares dobro vprašanje – »Si ti zares Božiček?«

Vem, da že dolgo iščeš odgovor na to vprašanje in jaz sem morala previdno odgovoriti.

Odgovor je ne. Jaz nisem Božiček in Božiček ne obstaja.

A vendar sem oseba, ki ti poklanja darila. Sem oseba, ki skrbno prisluhne tvojim željam, izbere darila in jih skrivaj postavi pod jelko. Ravno tako kot je to delala moja mama in pred tem njena mama za njo. In ja, očka je pri tem pomagal.

Nekega dne boš to tudi ti naredila svoje otroke in vem, da boš presrečna, ko jih boš videla kako tečejo k drevesu in z iskricami v očeh, v soju malih lučk odpirajo darilca.  

Čeprav zato še ne boš Božiček, si boš to želela bolj kot vse.

Božiček je več kot ena oseba in njegovo delo je večje kot celo življenje. Kar počne je tako preprosto, a vendar neprecenljivo. Otroke uči verjeti v nekaj,česar ni mogoče videti ali se tega dotakniti.

To je veliko in zelo pomembno delo. Skozi življenje boš potrebovala vero vase, prijatelje, svoje zmogljivosti in predvsem v svojo družino. Ravno tako boš verjela v stvari, ki jih ni mogoče izmeriti in videti. Ljubezen – velika sila, ki ti bo svetila v življenju, tudi v najtemnejših trenutkih.

Božiček je učitelj in jaz sem njegova učenka. Zdaj poznaš skrivnost, kako se je spuščal po dimniku – imel je pomoč ljudi, ki jim je nekoč polnil srca z veseljem.

S polnimi srci, tvoj oče in jaz pomagava Božičku opraviti delo, ki bi ga bilo sicer nemogoče opraviti.

Torej, nisem Božiček. Božiček so ljubezen, magija, upanje in veselje. Jaz sem v njegovi ekipi in zdaj si tudi ti.

Rada te imam za vedno.

Mama«

Vesele praznike vsem in srečno starševstvo. Zdaj pa pohitite objeti in poljubiti svoje otroke!


Sledite nam