fbpx

Kako opremiti sanjsko dnevno sobo

Dom & prosti čas

Dnevna soba je srce našega doma. Je prostor v katerem se zbiramo v krogu družine in prijateljev, kjer se sproščamo po dolgem dnevu in uživamo v igranju igric ali pa gledanju televizije.

Ker je to prostor, kjer preživimo veliko svojega časa, je pomembno, da si ga uredimo tako, da nam bo v njem čim bolj udobno. Za razliko od spalnice, kjer je dobro, da prevladujejo mirne in nevtralne barve, pa lahko v dnevni sobi bolj izrazimo svoj slog. Kljub temu pa obstaja nekaj smernic, ki se jih je pri opremljanju dobro držati.

Definiran osrednji del

Center dnevne sobe so brez dvoma sedežne garniture. Obliko in količino sedežnih garnitur in foteljev si boste izbrali glede na to, koliko članov družine imate. Če imate veliko dnevno sobo lahko naredite več ločenih »otočkov« s sedežnimi garniturami, ki jih lahko uporabljate za različne namene. V manjših dnevnih sobah se osredotočite le na eno sedežno garnituro, ki naj po velikosti ustreza vašemu prostoru. Če radi spreminjate dekoracijo in sledite trendom, izberite sedežno garnituro v nevtralnih barvah in raje pogosteje menjajte okrasne blazine in pregrinjala.

Ob sedežni garnituri potrebujete tudi mize za dnevne sobe. Mizica naj bo dovolj velika, oziroma majhna, da se sklada s sedežno garnituro. Poigrajte se z materiali in obliko mizic, a hkrati imejte v mislih njihovo funkcijo in vaše okoliščine – če imate majhne otroke ali pa načrtujete družino, seveda ne boste vzeli mizice, ki ima veliko ostrih robov.

Prostor za vaše najljubše spomine

En od fokusov večine dnevnih sob je televizor. Njegovo velikost si izberite glede na to, kako daleč od zaslona boste sedeli. Postavite ga na višino oči in bodite hkrati pozorni, da svetloba ne pada naravnost na ekran. Dnevni regali so odličen način, da televizor postavite na pravo višino, hkrati pa imate tudi dovolj prostora za shranjevanje drugih električnih naprav. V sklopu dnevnih regalov, ki so pogosto narejeni v kombinacijah odprtih polic in zaprtih omaric, imate tudi dovolj prostora za shranjevanje najljubših knjig, v omaricah in predalih pa lahko shranite nujne dokumente.

Če imate dovolj prostora, lahko v dnevno sobo poleg dnevnega regala vključite tudi drugo pohištvo za shranjevanje.  Regali za dnevne sobe bodo poskrbeli, da vam nikoli ne bo zmanjkalo prostora za vse najnujnejše stvari. Del regala lahko tudi spremenite v domači bar in ga izkoristite za shranjevanje najljubših alkoholnih pijač.

Imate kolekcijo fotografij in spominkov z najljubših potovanj? Vam je babica podarila svoj najljubši čajni servis? Ste na bolšjem trgu našli delujoč gramofon in ga želite razkazati? Vitrine za dnevne sobe bodo vaše najljubše spominke zavarovale pred prahom, hkrati pa jih boste lahko kadarkoli občudovali.

Ustvarite si dnevno sobo vaših sanj. Čim bolje izkoristite prostor, ki ga imate na voljo, a bodite hkrati previdni, da ga ne preveč zapolnete. Pustite prostoru da diha. Naj bo dnevna soba prostor, kjer se lahko zbirate, družite ali pa le spočijete po dolgem dnevu. V njej lahko uporabite močnejše barvne palete, močne kose pohištva in velike dekoracijske elemente, a pazite, da kljub vsemu dnevna soba ostane prostor, v katerem vam bo predvsem udobno.


Sledite nam