fbpx

Kako naučimo otroka, da se ima rad?

Odnosi, Odnosi v družini, Zanimivo

Zavedajte se, da si otroci in mladostniki predstavo o svetu in zvezah šele gradijo. Na začetku sta starša temelja …

Otroci samopodobo razvijejo že v zgodnjem otroštvu.

Self-love je izraz, ki ga lahko zasledite na vsakem koraku. Najdemo ga v revijah, predavanjih in celo predmetih. Ljudje se samoljubezni učijo zaradi različnih razlogov, pogostejši krivci pa so stres, občutki krivde in težje otroštvo.

Ste kdaj opazili, da gre nekaterim ljudem v življenju malce težje? Skozi dneve se komaj prebijajo. Kot bi se vedno nekje spotaknili, četudi si zaslužijo uspeh in dobre stvari? Za sabo imajo nekakšno vrvico, ki jih vleče nazaj. Na drugi strani poznamo ljudi,  ki jim življenje teče, so samozavestni, odprti in ob težavah ne padejo v globoko potrtost. Pomembna je namreč osnova v otroštvu, saj otroci samozavedanje in samopodobo razvijejo že v zgodnjih letih.

Vprašanje je torej, kako naučiti mlade nadobudneže, da ob vsaki besedi ne bodo potrti, da ob prvem porazu ne bodo odnehali in se v najstniških letih kljub družabnim omrežjem ne bodo vedno primerjali? Vse to ni enostavno, vendar jih lahko napotkov za lepše življenje naučite. Preberite si nekaj nasvetov!

1. Bodite jim zgled!!

Prva in najpomembnejša točka je, da ste dober zgled. Če ima starš rad sebe, lahko to prenese tudi na svoje otroke. Spoštujte se in se zavedajte svoje vrednosti. Za svoje telo poskrbite s športom in zdravo prehrano. Namesto kritike se zjutraj v ogledalu pohvalite. Vi ste prvi stik in glas otroka z družbo, ki mu nakaže smernice, kdo sploh je. Namesto stalne kritike, jih raje vzpodbujate. Pomemben je tudi način izražanja. To ne pomeni odsotnost vzgoje, pač pa način vzgoje. S svojimi besedami lahko svojega otroka povzpnete (navdihnete) ali potrete. Izogibajte se pohval glede videza in jih zamenjajte z lepimi besedami za njihove uspehe in notranje lastnosti.

 2. Komunikacija

Otrok mora imeti občutek, da se lahko k vam zateče po nasvet in se vas ne boji na smrt, ko je v težavah. S pretiranim omejevanjem in strogostjo se lahko vez med staršem in otrokom porazgubi. Spodbujajte jih in se z njimi čim več pogovarjajte brez prisotnosti tehnologije. Tako boste svojega otroka bolje poznali in opazili spremembe v vedenju.

superhero_boy

3. Prepiri s partnerjem naj ostanejo za vrati

Zavedajte se, da si otroci in mladostniki predstavo o svetu in zvezah šele gradijo. Na začetku sta starša temelja sveta in glasni prepiri lahko v otrokovi podzavesti pustijo dolgoletne travme, četudi sta se s partnerjem sporazumela že naslednji dan. »Mamin konstantni jok v mlajših letih me je zaznamoval za celo življenje. Bilo me je strah in kričanje je bilo totalni šok,« nam je zaupala bralka. Bodite previdni, tudi ko otroci spijo ali se igrajo, lahko slišijo »tihe« prepire, čeprav se vam morda zdi, da dobro skrivate nesoglasje. Če s partnerjem padete v nesporazum, ga raje razrešite, ko otrok ni doma ali pa se odpravite na sprehod in se pogovorite.  Z otroci bodite iskreni in jim o svetu podajajte pozitivno, a realno sliko.

4. Meja med tehnologijo in idoli

Eden največjih izzivov današnjega starševstva je zagotovo meja med starostjo in uporabo tehnologije pri otrocih. Seveda naprav ne morate izbrisati iz njihovega življenja, lahko pa jih naučite, da podobe žensk in moških na družabnih omrežjih niso realne. Podučite jih, da je resničnost drugačna, saj je zanka do primerjanja le korak stran. Idoli so del vsakega najstništva, vendar to ne sme presegati zdrave mere. Razložite jim, da morda nikoli ne bodo imeli hiše kot njihova vzornica iz Hollywooda ali dolgih las kot dekle na Instagramu in s tem ni nič narobe. Vsak ima nekaj drugega in to ne zbije notranje vrednosti.

Gurujka samoljubezni je znana pisateljica in predavateljica Louise Hay. Njena knjiga Življenje je tvoje, izdana leta 1989, je še danes vsak mesec med petimi najbolj prodajanimi knjigami v Sloveniji.

Upamo, da vam bodo prišli nasveti prav. Fraza »imeti se rad« sprva morda zveni klišejsko, vendar je ključen del zdravega življenja.


Sledite nam