fbpx

Kako na zdrav način preživeti velikonočne praznike

Dom & prosti čas, Družina, Prehrana, Zanimivo, Življenjski slog

zadnji teden se vse vrti okoli velikonočnih praznikov, ki si jih skoraj ne predstavljamo brez obilice hrane …

Zadnji teden se vse vrti okoli velikonočnih praznikov. Nekateri komaj čakajo nanje, drugim gredo že na živce, nekateri smo neopredeljeni in jih bomo izkoristili bolj za družinsko druženje in počitek.

Velikonočnih praznikov si skoraj ne predstavljamo brez obilice hrane. Tako, kot Valentinovo in večina drugih, je praznik komercialno in potrošniško skomercializiran. Trgovine nam skušajo prodati čimveč peciva, čokolade, dekoracij itd. Bistvo in skromnost praznika se je že zdavnaj izgubila.

Sama, kot strokovnjakinja na področju fitnesa vidim tako: obilne priprave, zapravljanje denarja, stres, ki se nabira že dneve prej (koliko bomo spet pojedli, koliko slabe vesti bo …), potem stres med prazniki (prenajedanje, podprto s še več slabe vesti) in po praznikih, kup dela; tolažba, da saj ni konec sveta, če smo zapravili preveč denarja za preveč hrane, ki smo jo potem pojedli, da je ne bi metali vstran in na zadnje, iskanje rešitev za nabrane kalorije in najti hiter postopek, ki bo rešil občutek slabe vesti.

Da ne bi padli v začaran krog sem vam pripravila nekaj nasvetov:

Naj vas vsa reklama in ponudba ne zavede

Premislite koliko boste pojedli, skrbno izberite živila. Ne kupujte preveč hrane in ne izbirajte živil, ki jih pravzaprav morda sploh ne marate, ampak ker so ‘’velikonočna’’ in nujna, jih kupite in potem pojeste. Potica, jajca, šunka, sir, čokolade, kombinacija težke, sladke in mastne hrane je odlična za povzročanje želodčnih težav. Zakaj bi morali v enem večeru ali zajtrku pojesti VSE to naenkrat. ? Razdelite živila v več obrokov ali med njimi izberite samo svoja najljubša. V primeru, da velikonočna hrana, ni vaša najljubša, ali se ne sklada z vašo dieto potem se z njo ne silite, ali sestavite svoj unikaten velikonočni meni.

Količina zaužite hrane naj bo zmerna

Prenajedanje je glavni problem praznikov. Doma pripravimo velikonočni zajtrk, potem grem še na družinski obisk, kjer spet jemo isto in preveč, potem pa še doma pojemo to kar je ostalo. Drug dan nas mogoče čaka še kak obisk z enakim ‘’menijem’’ in dobili smo še nekaj zapakiranih ostankov od prejšnjega dneva in kakšno darilo … Tukaj nastopi organizacija, zato se z družino in prijatelji dogovorite kdo kaj pripravi in koliko, ali združite več obiskov v skupno druženje.  Močna volja pa mora nastopiti pri sladicah in pecivu. 1 kos potice je dovolj. In če vam pecivo ostaja, ga razdelite med prijatelje ali družinske člane ali ga prihranite za naslednji dan.

Pijte veliko tekočine

Vendar ne sladkih pijač, alkohola ali gaziranih pijač. Spijte veliko vode ali zeliščne čaje, lahko si naredite pripravke, ki pomirijo želodec. Tako boste telesu pomagali, da bo čim bolj prijetno preživelo praznične dni.

Gibajte se

Po obilnem zajtrku, kosilu ali večerji najbolj prija poležavanje. Nekateri bi celo najraje zaspali. Popoldanski sprehod, peš ali s kolesom na obisk in nazaj domov, lahkoten in zabaven skupinski športni izziv … Vključite gibanje v svoj praznični urnik, ne potrebujete veliko časa ali napornega treninga, da spravite metabolizem v pogon, telo vam bo hvaležno in slaba vest bo manjša.

Pregrehe na zdrav način

Sicer za marsikoga zdrave sladice ne morejo nadomestiti okusa ‘’tapravih’’ sladkih jedi. Piškoti in pecivo iz bele moke in sladkorja je boljšega okusa od tistega pripravljenega z bolj zdravimi sestavinami. Jaz na to odgovorim, da je vse v glavi. Ne nasprotujem sladicam, vzpodbujam pa zmernost. V primeru, da imate dovolj samokontrole, se zmerno zdravo prehranjujete v vsakdanjem življenju in vas praznik ne vrže ‘’iz tira’’ si v miru lahko privoščite kak manj zdrav prigrizek in vam ni potrebno imeti slabe vesti.
Vendar se vprašajte, koliko vam to zares pomeni. Sama ne pogrešam prenajedanja s sladicami, piškoti in bi se prazničnim dobrotam z lahkoto odpovedala. Vem pa, da me bo na obiskih čakalo veliko hrane, pri kateri bom zmerna ali pa se bom kakšni stvari tudi vljudno odrekla.

Še ljubše bi mi bilo, da se mi sladicam ne bi bilo treba odrekati in ko bi le mame, babice, prijateljice poznale kak recept in vsaj eno izmed velikonočnih peciv ‘’predelale’’ v zdravju bolj prijazno.

Zbrala sem nekaj idej, kako lahko svoje družinske člane, prijateljice ali samo sebe razvajaš na zdrav in okusen način, brez slabe vesti.

Kokosova mini potička

Pirina moka in kokos sta odlična kombinacija. O vseh pozitivnih lastnosti kokosa skoraj ni potrebno več govoriti, saj so kokosovo olje, voda, mleko ena izmed najbolj popularnih živil. Ker so “mini” vam glede količine ni potrebno skrbeti, je pa zaželeno, da se držite številke 1.
Za pripravo potičke potrebujete 2 – 3 ure časa, mini pekač, dobro voljo in ekipo, ki bo z vami delila veselje ob preizkušanju vašega peciva. Majhne potičke bodo osvojile prav vsakega.

Vir: Zdrava potica

Presna čokoladna jajčka

Obožujem presno hrano. Za vse njene ljubitelje, pa tudi tiste, ki bi na mizi eno izmed sladic zamenjali z bolj zdravo izbiro, so presna čokoladna jajčka odlična ideja. Za njihovo pripravo ne potrebujemo kuharskih sposobnosti, lahko jih pripravljate skupaj z otroci in jih pojeste brez slabe vesti. Agavin sirup ali katero drugo naravno sladilo nadomesti sladkor, naravni kakav je superživilo z veliko pozitivnimi vplivi na telo in oreščki so zdrav vir maščob. Priprava je preprosta.

Vir: Presne čokoladne kroglice

Ob koncu praznikov pa se vrnite na stare tirnice zdrave in uravnotežene prehrane in si privoščite kakšno krajše prečiščevanje, telesu s tem namenite malo premora od obilice težke hrane, ter izboljšajte svoje počutje (po praznikih se velikokrat pojavi občutek napihnjenosti, nezadovoljstva, pri nekaterih tudi manjše prebavne težave). Ideje, kako se lotiti prečiščevanja po praznikih pa bom z vami delila prihodnji teden.

Sledite nam