Kako na naraven način okrepiti srce in ožilje

Novice, Prehrana, Zanimivo, Življenjski slog

V sodobnem času se zaradi hitrega tempa življenja, pasivnega življenjskega sloga ter slabih prehranskih navad …

V sodobnem času se zaradi hitrega tempa življenja, pasivnega življenjskega sloga ter slabih prehranskih navad, vse več ljudi sooča s prekomerno telesno težo, debelostjo, visokim krvnim tlakom, povišanim holesterolom in posledično s srčno-žilnimi boleznimi. Kot dopolnilo k zdravljenju in za obvladovanje dejavnikov tveganja srčno-žilnih bolezni, priporočamo obogatitev prehrane z določenimi funkcionalnimi snovmi kot so omega-3 maščobne kisline, koencim Q10, oljčni listi, česen, pycnogenol ter L-arginin.

Pomen esencialnih maščob v prehrani

Maščobe vsebujejo življenjsko pomembne maščobne kisline, pospešujejo absorpcijo v maščobah topnih vitaminov (A, D, E in K), so gradniki celičnih membran, predhodniki določenih hormonov ter pomemben vir energije. V varovalni prehrani, ki ščiti pred razvojem bolezni, ni pomembna le skupna količina, ampak tudi vrsta zaužite maščobe. Dandanes je kot posledica vse večjega uživanja hitre in predelane hrane, zmanjšan vnos esencialnih omega-3 maščobnih kislin (kar 10-krat premalo) na račun povišanega vnosa omega-6, nasičenih ter trans maščob, kar zelo poveča tveganje za nastanek srčno-žilnih in številnih vnetnih bolezni.

Omega-3 maščobne kisline so esencialne večkrat nenasičene maščobne kisline (alfa linolenska kislina-ALK, dokozaheksaenojska kislina – DHK in eikozapentaenojska kislina – EPK), ki jih moramo v telo vnašati s hrano. Imajo številne pomembne vplive na zdravje, saj zmanjšajo vnetne procese v telesu, uravnavajo krvni tlak, raven trigliceridov ter holesterola v krvi. Izredno pomemben je njihov zadosten vnos tudi v času nosečnosti in dojenja, saj dokazano vplivajo na pravilen razvoj ploda ter na razvoj možganov in vida novorojenčkov. Srčno-žilnim bolnikom, posameznikom s kroničnimi boleznimi (revmatoidni artritis, kronične bolezni črevesja,..) ter vsem, ki s prehrano (mastne ribe, laneno seme, ustrezna nerafinirana olja…) ne zaužijejo dovolj omega 3 maščobnih kislin, priporočamo njihovo dodajanje v obliki omega-3 kapsul ali ribjega olja.

Koristi dodatnega vnosa CoQ10 za srce

Koencim Q10 (CoQ10), tudi ubikinon, je v maščobah topna molekula, ki se nahaja v vseh celicah našega organizma. Opravlja dve življenjsko pomembni funkciji: sodeluje v procesu nastajanja energije in varuje pred škodljivimi učinki prostih radikalov. Raven CoQ10 v telesu lahko znižajo številni dejavniki: zmanjšana sposobnost organizma za njegovo biosintezo (le-ta s starostjo upada), osiromašena prehrana, oksidativni stres, bolezni (srčno-žilne, nevrodegenerativne, sladkorna bolezen…), zdravljenje s statini in drugi. Raziskave so pokazale, da lahko z dodatnim vnosom CoQ10 izboljšamo klinične simptome pri številnih srčno-žilnih boleznih. Dnevni dodatni vnos CoQ10 je namreč zmanjšal število bolnikov s kongestivno srčno insuficienco, izboljšal stopnjo preživetja ter simptome bolnikov s kardiomiopatijo, prav tako ima dodatni vnos CoQ10 pomembno vlogo pri znižanju krvnega pritiska ter izboljšanju glikemičnega nadzora pri bolnikih s sladkorno boleznijo.

Oljčni listi za naravno zaščito pred srčno-žilnimi boleznimi

Mediteranske rastline kot so tudi oljke, so tekom evolucije razvile močan antioksidativni obrambni mehanizem, ki jih ščiti pred ostrimi pogoji iz okolja. Izvleček iz oljčnih listov vsebuje kar 12 fitokemijskih spojin iz skupine polifenolov z zelo močnimi antioksidativnimi lastnostmi. Znanstvene raziskave so pokazale, da izvleček iz oljčnih listov zmanjša vnetne procese v telesu in srčno-žilnim bolnikom ob bolj zdravem načinu življenja, pomaga znižati krvni tlak, nivo LDL holesterola, zvišati nivo HDL holesterola ter stabilizirati aterosklerotične plake. Primeren je tako za srčno-žilne bolnike kot tudi za zmanjšanje tveganja za pojav srčno-žilnih bolezni.

Pomembna naravna učinkovina za srce

Česen se v zdravilne namene uporablja že stoletja, prav tako je zelo pomembna naravna učinkovina v komplementarni in alternativni medicini. Novejše raziskave so potrdile pozitivne učinke kompleksnih sestavin v izvlečku česna pri nevtralizaciji in zdravljenju dejavnikov tveganja za srčno-žilne kot tudi možgansko-žilne bolezni. Le-te imajo namreč močne antioksidativne lastnosti, zmanjšujejo vnetne procese, izboljšajo cirkulacijo krvi v kapilarah, kar je pomembno tudi pri sladkornih bolnikih, znižujejo raven holesterola, zmanjšujejo agregacijo trombocitov in tvorbo arterijskih plakov ter znižujejo krvni tlak. Tako je vloga prehranskih dopolnil iz izvlečka česna pri zdravljenju srčno- in možgansko-žilnih bolezni zelo obetajoča.

Oglasno sporočilo


Sledite nam