fbpx

Kako izbrati varuško za vašega otroka?

Družina, Odnosi, Zanimivo

Najti dobro varuško je velik izziv, saj je zelo pomembna za otrokov razvoj, odločilne pa so osebnostne lastnosti varuške

Najti primerno varuško za otroka je precejšen izziv, saj mora oseba ustrezati v prvi vrsti otroku in seveda tudi vam. Dobra varuška mora pomagati otroku pri razvoju, izobraževanju in mora razumeti osnove higiene in dobre prehrane.

Izobraževanje se začne že ob rojstvu. Dobra varuška mora biti sposobna delati in narediti vse, kar bi mati, če bi lahko ostala doma z otrokom.

Številne družine najdejo in izberejo varuško po priporočilih prijateljev ali znancev. Lahko iščete tudi preko agencije, ki vam omogoča iskanje zanesljivih in preverjenih varušk.

Najem varuške je namenjen vašemu otroku, zato ne glejte na to ali osebnostno ustreza vam, temveč ali je odgovorna in kako se znajde z otroki.

Razmislite tudi o plačilu in koliko ste pripravljeni porabiti za varstvo. Želite, da ima varuška 8 urni delavnik, ali da živi v vašem domu? Pogovorite se s svojimi prijatelji in znanci, ki imajo že izkušnje z varuškami in gospodinjami, da bi dobili boljšo finančno predstavo.

Najpomembneje je, da razmislite o kvalitetah varuške. Ali je pomembno, da zna kuhati? Da skrbi za aktivnost otroka? Je vaš otrok preveč aktiven za starejšo varuško ali pa ima raje družabne igre, iz katerih se uči? Pomislite na osebnostne lastnosti varuške, ki bi ustrezala osebnosti vašega otroka, saj bosta veliko časa preživela skupaj.

otrok izobrazevanje

Pomembno je vedeti, ali ima varuška že izkušnje. Če jih ima, ne oklevajte in zaprosite predhodno družino, za katero je delala, za priporočilo. S tem ne postavljate varuške v neroden položaj, saj vas bo z veseljem napotila na prejšnjo družino, če je bilo vse v redu in njeno delo strokovno ter kvalitetno opravljeno .

Vse zahteve in dogovore napišite na papir, od urne postavke, število delovnih ur, proste dni, odgovornost in privilegije.

Vprašanja za varuško:

Najpomembnejši del iskanja prave varuške je postavljanje pravih vprašanj med razgovorom. Ponujamo vam nekaj osnovnih vprašanj, ki bi jih morali vsekakor zastaviti med razgovorom.

  • Kaj bi storili, če otrok noče v posteljo?
  • Kakšne so vaša stališča glede discipline otroka?
  • Kakšni so vaši konjički, dejavnosti in interesi?
  • Kaj radi berete ali gledate na televiziji?
  • Ali znate kuhati in če ja, kakšne jedi pripravljate?

Najem varuške je lahko pozitivna stvar za vašega otroka, lahko pa tudi negativno vpliva na otrokov razvoj, če varuška ne bi ustrezala potrebam vašega otroka.

Varuška mora sodelovati pri vzgoji otroka; naučiti ga osnov zdrave prehrane, varnosti, higiene in sprejemanja odločitev.

Nekatere družine od varuške pričakujejo domišljijo, avtoriteto in inovativnost. Varuška je oseba, ki bo imela velik vpliv na otrokov razvoj, zato je vsekakor pomembno najti varuško z lastnostmi, ki jih želite videti tudi pri svojem otroku.


Sledite nam