fbpx

Kako izbrati pravo varuško

Družina, Zanimivo

Tempo življenja, obveznosti in nenehna usklajevanja starše silijo, da si včasih poiščejo pomoč in za otroka najamejo varuško.

Tempo življenja, deljeni urniki, obveznosti na različnih koncih in nenehna usklajevanja nas silijo, da včasih poiščemo pomoč.

Marsikdaj nam zmanjka časa za lastne otroke. Žalostno, vendar resnično ter v tem svetu in času skoraj neizogibno. Vam je kaj znano? Ali si nočete priznati, ste že tako nagonsko usmerjeni proti vetru in je vaša tolažba, da imate trdno kožo, da znate potrpeti, da lahko naredite vse sami. Žal si danes večina ne more kar tako izbirati služb ter s tem delovnega časa in prav tako se ne more prilagajati sprotnim položajem vedno tako, kot bi si morda želela. Vedno daljši in nestabilni urniki v službi, utrujenost, odsotnost zaradi službenih in drugih obveznosti vedno pogosteje in večkrat z občutkom krivde prisilijo starše, da najamejo osebo, ki bo popazila njihovega otroka za čas, ko sami ne bodo mogli. Vedno več staršev najame varuško, ki je hkrati tudi gospodinjska pomočnica. V tujini je najetje varuške že dolga in ustaljena praksa, ki se vedno pogosteje in zavzeto kaže tudi pri nas. Vendar se starši pri nas še vedno z občutkom krivde odločajo za varuško in to takrat, ko res ni druge poti. V tujini so zelo priljubljene agencije z varuškami, ki poskrbijo za posredovanje preverjenih varušk. Tudi pri nas se počasi že kažejo te potrebe, saj družine težko pridejo do res dobrih, zanesljivih, izobraženih in predvsem preverjenih varušk. Pri nas se družine največkrat odločijo za varstvo svojega otroka, ko ne dobijo prostega mesta v vrtcu.

Veliko staršev nima varstva za svoje otroke.

Nimajo vsi starih staršev in prijateljev, ki jim bi lahko prepustili v varstvo otroka za nekaj časa. Takrat se mnoge družine odločijo najeti varuško. Nekatere jo potrebujejo za več ur, nekatere le za krajši čas, nekatere popoldne, nekatere ob bolezni otrok, nekatere, da gredo po otroke v vrtec. Vedno več staršev se odloči najeti varuško med koncem tedna, da gresta lahko starša v kino, na druženje s prijatelji in podobno. Potrebe staršev so vedno večje, prav tako njihove zahteve. Vendar varuška ni zastonj in za marsikoga predstavlja prevelik izdatek.

Najti dobro varuško še zdaleč ni lahko.

Še težje je izbrati zanesljivo osebo, ki se bo ujela z otrokom in tako, ki bo delo opravljala iskreno in s srcem in ne le zaradi zaslužka. Kako izmed vseh, ki se vam morda javijo na oglas izbrati pravo? Ponudb za varovanje otrok je ogromno in lahko pričakujete, da se vam bodo varuške na oglas hitro in množično odzvale. Ponudb vam ne bo zmanjkalo, le odločitev za ožji izbor bo nekoliko težja. Preden se odločite, da boste varuško iskali preko oglasa vam predlagam, da povprašate najprej znance, ki so že najeli varuško za svoje otroke ali pa morda poznajo koga, ki je že pazil otroke in se je izkazal za zanesljivega in vrednega zaupanja. Glas o dobri varuški se hitro razširi. Šele, ko izčrpamo te možnosti, se odpravimo oddati oglas in tako poiščemo varuško, ki bo tako nam kot tudi otroku najbolj ustrezala. Prav je, da smo starši zahtevni in iskreno povemo, kaj bi radi in kaj potrebuje naš otrok. Med varuško in družino mora priti do posebnega stika zaupanja, iskrenosti in zanesljivosti. Lahko pa izbiro varuške zaupamo kakšni od agencij, ki ima že preverjene in izkušene varuške.

dojencek igra

Izpostavili bi nekatera bistvena vprašanja, ki si jih morate postaviti in imeti odgovor, ko boste iskali varuško za svojega otroka:

 • Kaj pričakujemo od varuške, kaj naj bi nudila otroku? Ali pričakujemo, da bo varuška tudi kuharica in čistilka? Jasno je treba definirati želje in zahteve tako na eni kot na drugi strani.
 • Kdaj potrebujemo varstvo (čez teden, med konci tedna, vsak dan, občasno in po potrebi …)?
 • Obdobje varstva (tedni, meseci …).
 • Smo seznanjeni z zakonom dela na črno?
 • Kje bo potekalo varstvo oziroma ali bo varstvo na domu varuške ali na domu družine?
 • Starost varuške. Iščemo starejšo gospo, upokojenko, študentko, osebo, ki bo vedno na voljo? Zavedati se moramo, da si študentje večkrat premislijo, imajo nepričakovane obveznosti, dobijo drugo službo preko servisa in druge. Nočemo delati komu krivice in seveda to ne velja samo za študente in morda brezposelne, nujno in smiselno pa je na to pomisliti, ko bomo iskali varstvo za svojega otroka.
 • Potrebujemo osebo, ki je fleksibilna in ima veliko prostega časa?
 • Izobrazba osebe (ali nam je izobrazba pomembna, naj bo varuška po izobrazbi vzgojiteljica ali ni nujno).

Izobrazba je pomembna s tega vidika, da raje najamemo varuško, ki ima pedagoška znanja in je morda že med študijem delala z otroki ali pa je morda že delala v vrtcu, šoli ter ji praktično delo z mladimi ni tuje. Seveda to ni nujno in je odvisno od osebe, njenega značaja in izkušenj z mladimi ter nasploh življenjskih izkušenj. Če se odločite za osebo, ki ni iz stroke, predlagam, da izberete osebo, ki je že vzgajala svoje otroke npr. nezaposleno mamo, babico ali mlajšo osebo iz velike družine.

 • Želimo, da je otrok v varstvu še z ostalimi otroki (organizirano varstvo v večjih skupinah otrok).
 • Znanja, spretnosti osebe, njen značaj. Kako želimo, da preživi varuška čas z otrokom (kaj ima otrok rad in ali se znanja, želje varuške pokrivajo s potrebami, željami otroka)? Ali želimo za svojega otroka bolj dinamično, športno osebo, osebo, ki ustvarja in je bolj umetniški tip ali umirjeno osebo, ki rada bere, se sprehaja? …
 • Zahtevajte njihova priporočila in jih preverite. Od priporočil se predlaga naslednja potrdila:
 • potrdilo o nekaznovanosti- MNZ,
 • potrdilo o izobrazbi,
 • morebitna priporočila, priporočila, potrdila o različnih znanjih,
 • higienski minimum,
 • potrdilo splošnega zdravnika o psiho-fizični sposobnosti za delo z otroki.

otrok in igra

Ko se odločite za varuško, je izredno pomembno, da jo dobro spoznate (oba starša), zato se priporoča, da jo peljete na kavo, sok ali greste z njo na sprehod in si vzamete čas za pogovor. Uvajanje naj poteka počasi, skupaj z varuško in otrokom, v igralnici, na prostem, v okolju, kjer bo potekalo varstvo. Hitro boste opazili, kako se varuška znajde in tudi otrok se bo počasi navajal na novo osebo. Čim več poizvedite o njeni družini, njenih konjičkih, navadah in izkušnjah. Spoznajte jo z otrokovimi navadami, rituali in ponudite ji čim več informacij o otroku, da ji bo lažje ter da bo tudi otrok bolj zadovoljen in čim manj zmeden. Ne pozabite, da je otrok vaš in vi ste odgovorni za vzgojo svojega otroka. Varuška pa naj bo le “zasilen” in občasen izhod.

Za več informacij, uporabniških izkušenj in strokovni nasvet obiščite forum Vzgoja otrok in družine.

logo_zavod_vse_bo_v_redu_triglav

Projekt Mesec aktivnosti za zdravje podpira Zavarovalnica Triglav d.d. in Zavod vse bo v redu.

Še več zanimivih zgodb in koristnih nasvetov s področja zdravega življenja si preberite na portalu Vse bo v redu.


Sledite nam