fbpx

Kako izbrati najboljšega dobavitelja elektrike?

Dom & prosti čas

Električna energija se uvršča med najbolj uporabne oblike energije nasploh. Zaradi široke splošne uporabnosti električne energije imamo tudi v Sloveniji zelo razvejano električno omrežje. Elektrika je torej potrošna dobrina, brez katere si danes pravzaprav sploh ne moremo več predstavljati življenja. Pa veste, kako izbrati najboljšo ponudbo električne energije na trgu?

Električno energijo potrebujemo vsak dan in praktično na vsakem koraku: potrebujemo jo za ogrevanje, pa za razsvetljavo in vsekakor tudi za delovanje vseh drugih nepogrešljivih električnih naprav v vsakdanjem življenju, ne nazadnje pa, vse pogosteje, tudi za električna vozila.

V Sloveniji imamo potrošniki na izbiro več različnih ponudnikov oziroma dobaviteljev električne energije in, ker je pri nas trg električne energije liberaliziran, lahko med njimi prosto izbiramo.

Preprosto povedano to pomeni, da si vsak posameznik lahko in sme prosto izbrati svojega dobavitelja elektrike. Odločitev je povsem neodvisna od vaše lokacije bivališča, volje sosedov ali upravnika večstanovanjske stavbe, skratka popolnoma neodvisna od česarkoli drugega razen vaše volje. To dejstvo pa je v splošnem prepričanju ljudi še vedno pogosto narobe razumljeno.

Ali lahko res izberem katerega koli ponudnika električne energije in to kjerkoli v Sloveniji?

Ljudje prosto izbiro ponudnika elektrike velikokrat aplicirajo na izbiro ponudnika telekomunikacijskih storitev, kjer ta izbira ni popolnoma prosta in je odvisna vsaj od pokritosti območja s signalom, če že ne tudi od drugih dejavnikov. To pa nikakor ne velja za trg električne energije.

Pri izbiri dobavitelja elektrike tako ni popolnoma nobenih omejitev! Vsi obstoječi ponudniki električne energije lahko zagotavljajo dobavo povsod po Sloveniji na podlagi vaše odločitve in sklenjene pogodbe o dobavi elektrike.

Neodvisnost pri popolnoma prosti, individualni izbiri najugodnejšega ponudnika botruje spodbujanju konkurenčnosti med dobavitelji, posledično pa vsakemu posamezniku zagotavlja možnost, da na podlagi lastne presoje s pametno in premišljeno izbiro dobavitelja tudi prihrani pri mesečnih stroških, povezanih s porabo električne energije. Dolgoročno prihranki niso zanemarljivi, toliko bolj v tistih gospodinjstvih, kjer se na elektriko tudi ogrevajo ali pa elektriko uporabljajo kot pogonsko moč za svoje jeklene konjičke.

Kako v praksi kar najhitreje zamenjam trenutnega dobavitelja elektrike?

Zamenjava dobavitelja električne energije poteka povsem preprosto, zato so vsakršni pomisleki popolnoma nepotrebni.

Nikar se ne bojte, da bi med zamenjavo ponudnika električne energije ostali brez elektrike, saj se to nikakor ne bo zgodilo. Za distribucijsko omrežje namreč skrbi povsem neodvisen sistemski operater – SODO, samostojno podjetje, ki zagotavlja neprekinjeno, nemoteno in kakovostno dobavo električne energije ne glede na izbranega dobavitelja.

Tudi v večstanovanjskih stavbah, blokih in stolpnicah si lahko vsako gospodinjstvo poljubno izbere svojega dobavitelja električne energije, pa naj to se sliši še tako nenavadno. Vsako gospodinjstvo ima namreč svoje lastno merilno mesto, preko katerega se odčitava njegova dejanska poraba. Zato ne preseneča dejstvo, da individualna izbira ponudnika električne energije ni odvisna od opredelitve sosedov, upravnika zgradbe ali same lokacije objekta. Pri tem gre izključno za vašo lastno izbiro.
Zamenjava dobavitelja električne energije je popolnoma brezplačna, preprosta in hitra.

Ko enkrat izberete želenega ponudnika, ta za vas opravi vse potrebno za preklop. Sporočiti mu morate le vaše osebne podatke in številko vašega merilnega mesta, ki jo najdete na svojem računu za elektriko. Takoj, ko bo vaš novi dobavitelj vašo zahtevo in vse potrebne podatke prejel, vam bo v nekaj dneh v podpis poslal pogodbo o dobavi električne energije. Pogodbo in splošne pogoje skrbno preberite, podpišite in z obratno pošto vrnite izbranemu ponudniku, ta pa vam bo sporočil predvideni datum, ko boste postali njegov novi odjemalec. Preprosto, kajne?

No, nekateri dobavitelji električne energije so ta postopek še poenostavili: pri Petrolu, na primer, boste njihov odjemalec postali kar preko spleta, v treh preprostih korakih. Novi odjemalci boste v spletni obrazec vnesli svoje osebne podatke in priložili sliko zadnjega računa za elektriko, Petrol pa vam bo po elektronski pošti poslal pogodbo, do katere dostopate z unikatno kodo, ki jo prejmete v SMS sporočilu. Pogodbo podpišete s klikom na gumb, za vse ostalo poskrbi Petrol.

Koliko elektrike pa naj bi v povprečju porabil na mesec?

Mesečna poraba električne energije je odvisna od:
• velikosti stanovanja,
• števila članov gospodinjstva,
• števila električnih naprav, ki so dnevno v uporabi,
• vsekakor nekoliko tudi od varčnosti uporabnika ter
• cene za kWh, ki vam jo zagotavlja vaš izbrani dobavitelj.

Preverite svojo mesečno porabo električne energije in znesek, ki ga prejmete na položnici. Razmislite: bi pri električni energiji morda lahko prihranili več?

Če ste odgovorili pritrdilno, pa imate več možnosti: lahko omejite uporabo določenih aparatov, lahko spremenite življenjski slog ali pa zamenjate svojega pregrešno dragega dobavitelja električne energije. Pri Petrolu bo tako za nove odjemalce elektrika šest mesecev 10 % nižja od rednega cenika, ob preklopu pa vam bodo na Petrol klub kartico naložili še 10 € dobrodošlice za naslednji nakup na bencinskem servisu.

Še več: v podjetju bodo za ugoden račun elektrike poskrbeli tudi, ko se akcijska ponudba izteče. Vsak nakup na Petrolu – da, tudi plačilo položnic za elektriko – vam namreč prinaša Zlate točke, ki jih lahko unovčite za denarnici prijaznejši račun električne energije.


Sledite nam