fbpx

Kako ima vaš blok urejeno zavarovanje?

Dom, Dom & prosti čas, Novice, Zanimivo

Kaj morate vedeti o zavarovanju večstanovanjskih zgradb? Preverite skupno zavarovanje in primerno prilagodite svoje.

Če živite v večstanovanjski zgradbi, veste, da morate upoštevati določena pravila in se prilagajati. Tako denimo ne smete biti preglasni pozno v noč ali skupne prostore uporabljati kot svojo shrambo. Toda poznavanje hišnega reda ni dovolj. Preverite tudi skupno zavarovanje objekta in temu primerno prilagodite svoje. Pojasnjujemo ključna dejstva, ki jih morate poznati.

Kaj zavaruje upravnik?

Upravniki praviloma zavarujejo večstanovanjsko zgradbo. Kar pomeni, da so zavarovani vsi deli zgradbe, tudi temelji in kletni zidovi, vse vgrajene inštalacije in vsa vgrajena oprema (dvigala, centralna kurjava s cisterno za gorivo, bojlerji, klimatske naprave, hidroforji in drugo).

Najbolj pogosto zavarovanje, ki ga sklenejo upravniki, je zavarovanje za temeljne požarne nevarnosti, ki se zgodijo na objektu: požar, strela, eksplozija, vihar, toča, padec letala, manifestacija, demonstracija in udarec motornega vozila, ki je last stanovalcev.

Pogosto uredijo tudi zavarovanje izliva vode, včasih pa tudi zavarovanje poplave in strojelomno zavarovanje sestavnih delov objekta (inštalacij, dvigala, peči za centralno ogrevanje), lahko tudi zavarovanje potresa.

Včasih upravniki ob tem zavarujejo tudi odgovornost lastnikov stanovanj. Če s strehe stavbe na primer pade led ali sneg in poškoduje mimoidočega ali povzroči škodo na vozilu, za škodo lahko odgovarjajo lastniki stavbe, s katere je stvar padla. V takih primerih bi morali lastniki stanovanj povrniti škodo, ki zaradi padca stvari nastane sprehajalcu ali lastniku poškodovanega avtomobila. Če je sklenjeno zavarovanje odgovornosti lastnikov stanovanj, takšno škodo izplača zavarovalnica.

Skupinsko zavarovanje ni dovolj

Tudi če je vaš objekt ustrezno zavarovan s skupinskim zavarovanjem, pa se vseeno ne smete prepustiti občutku navidezne varnosti. To zavarovanje namreč krije zgolj škodo, ki nastane na nepremičnini in skupnih delih objekta. Za kritje škode, ki nastane na vaših stanovanjskih premičninah morate namreč skleniti individualno zavarovanje, sicer jo boste morali pokriti sami.

Pri Zavarovalnici Triglav lastnikom priporočajo sklenitev dodatnega paketnega zavarovanja DOM.

Ali to pomeni, da ste dvojno zavarovani? V nadaljevanju članka preberite, kako je s posameznimi kritji, ki ju zagotavljata tako skupna kot individualna polica, ter kako poteka postopek prijave in izplačilo odškodnine, ko se zgodi škoda. >>

 


Sledite nam