fbpx

Kako hrana, ki jo zaužijemo vpliva na naše možgane?

Novice, Prehrana, Zanimivo, Zdravje

Če želite, da bodo vaši možgani zdravi, jim morate zagotoviti vse snovi, ki jih potrebujejo. Uživajte meso, …

Človeški možgani so zanimiv organ, ki ga znanstveniki že stoletja preučujejo in se mu čudijo.

Ste vedeli?

  • Možgane sestavlja okoli 100 bilijonov nevronov.
  • V možganih ni receptorjev za bolečino, zato je ne čutijo.
  • Ob rojstvu so možgani približno enake velikosti kot v odrasli dobi.
  • Možgani novorojenčka se v prvem letu povečajo približno trikrat.
  • Možgani porabijo približno 20 % kisika, ki ga imate v telesu.
  • Če ostanejo brez kisika 8 – 10 sekund, boste izgubili zavest.
  • Če so brez kisika 5 do 10 minut, bo rezultat trajna možganska poškodba.
  • Sami sebe ne morete žgečkati, saj možgani razlikujejo med zunanjimi dražljaji in tistimi, ki jih povzročite sami.
  • Študija prehranskih navad skoraj milijona študentov iz New Yorka, je dokazala, da so tisti, ki niso uživali umetnih arom, barvil in konzervansov, na inteligenčnih testih dosegli za 14 % boljše rezultate v primerjavi s študenti, ki so te dodatke uživali.

Hrana, ki jo zaužijete neposredno vpliva na možgane. Se še spominjate, ko so vam v otroštvu govorili, da uživate čim več semenk, oreščkov, za povrhu pa so opevali še ribje olje? Z leti je znanost potrdila, da so imeli, še kako prav.

Možgani so sestavljeni večinoma iz vode, toda če bi to vodo odvzeli, bi lahko rekli, da so »najbolj debeli organ« v našem telesu, saj jih sestavlja vsaj 60 % maščobe.

Življenje nekoč in danes se precej razlikujeta tudi v tem, kakšno hrano uživamo ter kako živimo. Ravno zaradi načina življenja, težjih razmer in stresa moramo možgane oskrbeti z vsemi snovmi: vitamini, minerali, aminokislinami, esencialnimi maščobnimi kislinami, glukozo, vodo …

Ste pomislili, da lahko ravno zaradi pomanjkanja naštetih snovi postanete zaspani, vam peša spomin, ste razdražljivi, tesnobni?

Nezdrava hrana pri mladih lahko povzroči tudi hiperaktivnost.

Če želite, da bodo vaši možgani zdravi, jim morate zagotoviti vse snovi, ki jih potrebujejo. Uživajte perutnino, govedino, mastne ribe, oreščke, mleko in mlečne izdelke, zelenjavo in sadje.

Se vam pogosto dogaja, da ste zvečer budni ali zaspani po kosilu?

Težka, mastna hrana nekaj ur pred spanjem vam ne bo dala spati, saj telo potrebuje več časa, da prebavi to. Na ta način vam možgani sporočajo, da niso zadovoljni s tem, kar ste zaužili tisti dan.

Izogibajte se trans maščobam

Trans maščob ogrožajo zdravje možganov, največ jih je v pecivu, tortah, rastlinski masti, trdni margarini, izdelkih iz listnatega testa, pekovskih izdelkih iz kvašenega testa in cvrti hrani. Svetuje se redko in zmerno uživanje teh živil. Raziskave kažejo, da lahko trans maščobe slabšajo spomin. Omejevanje vnosa teh živil bo dobro za vaše možgane, pa tudi obseg pasu.

Vaše počutje je odvisno od tega, kar jeste.

Raziskave Mayo Clinic kažejo povezavo med izboljšanim razpoloženjem in živili, bogatimi z Omega – 3 maščobnimi kislinami, magnezijem in folno kislino. Ker pa so možgani pretežno iz vode, je za njihovo delovanje pomembna, da dnevno popijete 1,5 – 2 l vode, ki zmanjšuje stres, depresijo, vas napolni z energijo, pomaga premagovati utrujenost, izboljšuje prebavo.

Da bi se izognili nihanju v razpoloženju, se izogibajte živilom z visokim glikemičnim indeksom, to so predvsem živila iz bele moke, ki na hitro povišajo raven sladkorja v krvi. Kompleksni ogljikovi hidrati raven sladkorja povečajo počasneje in tako pomagajo vašim možganom, da ostanejo osredotočeni.

Raziskovalci menijo, da so končno spoznali, zakaj imamo ljudje večje možgane kot naši predniki. Odgovor je – meso.

Veganska in vegetarijanska prehrana sta zdravi obliki prehranjevanja, verjetno veliko bolj kot vse moderne diete, pa vendar je vse to nekako »nenaravno« za človeka, pravijo podatki dveh neodvisnih študij.

Uživanje mesa in kuhanje hrane je tisto, kar nas loči od naših prednikov in je omogočilo dramatično rast možganov skozi milijone let.

Študije predvidevajo, da je za razvoj možganov odločilna visoka kalorična vrednost mesa.

Kako pravzaprav, naj bi zrezek ali zarebrnica vplivala na velikost možganov? Po eni izmed teorij, naj bi ravno meso praljudem zagotovilo pravo količino vitaminov, mineralov in energije, za razvoj možganov.

Študij na to temo je zares veliko in večina ima enak zaključek, da sta bila meso in kuhanje hrane ključna dejavnika za izreden razvoj človeških možganov in kar nas je pravzaprav pripeljalo do tega, kar nas loči od ostalih živih bitij.

Danes je mogoče preživeti samo z rastlinsko hrano, zato se ne mučite z vprašanji, kaj je prav in kaj ne. Če vam mesna dieta ne odgovarja, lahko ostanete čili in zdravi tudi z uživanjem hrane rastlinskega izvora. Pomembno je, da svojemu telesu zagotovite pravo razmerje vseh hranil.

Lahko pa ste veseli, da niste živeli nekaj milijonov let nazaj?.

Viri:
Mayo Clinic
NIJZ


Sledite nam