Kaj vse o zdravju in počutju povedo lasje

anonimni uporabnik, 18. julij 2019
Ostalo

Celotno človekovo telo, z izjemo dlani, stopal, stranskih delov prstov, bradavic in ustnic, je poraščeno z roževinastimi izrastki. Te izrastke imenujemo dlake. Dlake na lasišču imenujemo lasje.

Lasje zrastejo daljši kot ostale dlake in so povprečno tudi gostejši. V povprečju imamo na lasišču okoli 100.000 lasnih mešičkov. Iz vsakega mešička lahko tekom življenja zraste približno 20 las.

So lasje samo okrasek na glavi?

Antropologi menijo, da so dolgi lasje posledica sekundarne naravne selekcije in je njihova funkcija poudariti večjo privlačnost posameznika. Kitajska tradicionalna medicina – TKM, zagovarja povezavo las in ledvic. Indijancem lasje predstavljajo moč, budistom nadlogo, ki jo je najbolje pobriti. Forenziki imajo v laseh bogat vir informacij.

Gospa Emma Freeman iz Naravnega zgodovinskega muzeja v Londonu pravi:

“Lasje so tako kot nohti mrtvi, vendar delujejo kot ledena skorja Arktike, ujeti znotraj svoje fizične in kemijske strukture, s katero je mogoče ugotoviti vse, kar je bilo zaužito in izločeno, kje živite, vaš življenjski slog in navade.”

Kaj se skriva v laseh?

Marjana Velkovrh – Šana, terapevtka v centru Dansana je o laseh povedala marsikatero zanimivo informacijo:

“Z analizo las je mogoče razkriti ali človek kadi, pije, uživa mamila in podobno. Glede na to, da na dan zrastejo le od 0,3 do 0,5 milimetra, so lahko vir dokazov več mesecev ali celo nekaj let. Torej vidimo, da lasje niso samo okras na glavi in da se v njih skrivajo pomembne informacije.”

Kaj pomenijo težave z lasmi?

Nekateri imajo suhe, drugi neukrotljive, nekateri mastne …? Lasje in dlake nam tudi razkrijejo informacije o stanju notranjih organov in žlez z notranjim izločanjem. Za nasvet, kaj pomenijo določene težave z lasmi, sem povprašala Šano:

1. Vzroki za izpadanje las

Izpadanje las in posledična plešavost, sta po kitajski zdravilski tradiciji posledici pretiranega uživanja hrane jin, kamor sodijo tekočine, alkohol, sadje, sokovi, sladkor in sladice. Delovanje srca in obtočil je zaradi teh jin vnosov preobremenjeno in izgubimo kvaliteto krvi in posledično tudi delovanje limfe. Poveča se dejavnost sečil, zlasti pogostost uriniranja. Človek tako izgublja pomembne minerale in to vse skupaj se odraža na laseh. Lahko do te mere, da začnejo izpadati do plešavosti.

Prekomerna seksualna dejavnost (ledvični jin), predvsem pri moških, se lahko tudi odraža na plešavosti. Pri ženskah je lahko plešavost posledica oslabljenega delovanja vranice, predvsem v menopavzi. V medicinski terminologiji bi temu rekli, da je plešavost v menopavzi posledica pomanjkanja estrogena.

2. Vzroki za razcepljene konice

Razcepljene konice so lahko znak pretiranega uživanja sladkorja, sladic, maščob, sadja in sokov in premalo zelenjave, žitaric in alg. Zato oslabijo jajčniki, maternica, prostata in testisi.

3. Težave z bujno pričesko

Pretirana telesna poraščenost in velika gostota las naj bi bili posledici obilnega uživanja živalskih beljakovin, maščob in tudi vse druge težje hrane. Bujna pričeska naj bi kazala na splošne motnje v delovanju prebavil.

4. Mrtvi lasje

Neurejena prebava povzroča zastajanje toksinov v organizmu, kar povzroča slabšo cirkulacijo in slabo preskrbljenost s hranilnimi snovmi. To se lahko kaže v mrtvih laseh, ki pogosteje izpadajo. Neživahni lasje so najpogosteje rezultat nepravilne in nezdrave prehrane brez zadostne količine vitaminov in mineralov.

5. Prekomerno izpadanje las

Za prekomerno izpadanje las je lahko krivo pomanjkanje železa, motnje v delovanju žleze ščitnice in nizka raven estrogena. Do hormonskih sprememb lahko pride tudi na začetku ali po koncu jemanja hormonske kontracepcije, zato povečano izpadanje las tudi v tem obdobju ni redkost. Prav tako lasje močneje izpadajo po porodu.

6. Slaba genska podlaga

Zavedati pa se moramo, da je največja vloga naša genetike. Redko je, da bi nekdo, čigar starši imajo izredno slabe lase, imel bujne in goste lase, razen res redkih izjem. Treba je vedeti, da če imamo genetsko pogojeno malo las, jih ne bomo z ničemer zgostili na željen način. In seveda se moramo zavedati, da genetsko plešavost ni mogoče ozdraviti z nobenim kozmetično – negovalnim izdelkom.

7. Izogibajte se kajenja

Kajenje povzroča, da se lasje tanjšajo, postanejo suhi in lomljivi. Po nekaterih trditvah je lahko kajenje tudi vzrok za pretirano izpadanje las in plešavost.

Kako nastajajo kakovostni lasje?

Človek ima veliko število lasnih mešičkov, ki so povezani s krvnimi žilicami, živci, žlezo lojnico in mišico naježevalko. Velikost, oblika in lokacija mešička določa velikost in obliko lasnega vlakna – lasu. Lasje se tvorijo tako, da skozi krvni obtok v čebulico prehajajo snovi, potrebne za tvorbo las. V brbončici s pomočjo bioloških procesov začne potekati tvorba novega lasnega vlakna. Lasni mešički so zelo občutljivi in se hitro odzovejo na spremembe v telesu.

Na nastanek novih las in na rast v največji meri vplivajo:

  • geni,
  • hormoni,
  • prehrana,
  • življenjski slog,
  • starost,
  • kozmetična sredstva, ki jih posameznik uporablja.

“Mikroorganizmi se prilegajo v moje delovanje, ki ga opravljam že od svojega 15 leta. Izdelki iz mikroorganizmov so polni aminokislin, vitaminov in mineralov, ki vračajo koži in lasem svežino, vedrino, živost in lesk. Dobri mikroorganizmi se tako naseljujejo na lasišče, na kožo in preko tega na sluznico. To je dobrodejno, saj dobri mikroorganizmi zasedejo prostor in tako nimamo več mesta za slabe.
Takšne izdelke z mirnim srcem priporočam vsem, ki imajo kronične probleme s kožo ali lasmi, saj je njihova popolnoma naravna sestava zagotovilo, da jim izdelki ne morejo škodovati,”

ponosno pove Marjana Velkavrh – Šana, gospa z bogatimi in lepimi lasmi.

https://med.over.net/clanek/lasje-so-nekoc-bili-zivi/

Obstajajo terapije za lase?

V Sloveniji se z nego las in težavami povezanimi z lasmi, ne ukvarjajo samo dermatologi in frizerji, pač pa imamo tudi terapevte za lase, ki z nego las in lasišča sproščajo celotno celo in ljudem pomagajo do boljšega počutja.

“Ko sem izvedela za izdelke iz mikroorganizmov, sem jih želela preizkusiti. Na mene so dobro delovali in spremembo na bolje so opazili tudi drugi. Odločila sem se, da jih bom redno uporabljala na sebi in tudi na drugih.
Lasje so postali svetleči, se ne cepijo več, so čudoviti in z zajdijem (op. linija izdelkov iz mikroorganizmov I’m Resource), sem si odpravila nagubano kožo na telesu zaradi poroda in krema je moji koži vrnila življenje.

Terapevt v terapiji z izbranim izdelkom umiva lasišče in ga razporeja po celotni dolžini las. Po nekaj nanosih se na laseh naredi bogata pena, ki jo terapevt pusti delovati. V tem procesu se lasje “razstrupijo” vse nakopičene nesnage, ki se je nabrala na laseh in nadaljuje z naslednjim izdelkom, ki je primeren glede za tip las.
Terapija temelji na osnovah kozmetične nege in tradicionalne kitajske medicine. Tretma poteka več kot dve uri in pomeni razvajanje za celo telo.

Metrie 21 – poklon samemu sebi.

Marjana Velkavrh – Šana

Marjana Velkavrh Šana je po poklicu kozmetičarka in se je veliko dodatno izobraževala. Vrsto let je delala z naravnimi izdelki Dr. Hauschka in Adel Sofie in tudi s povsem naravnimi sestavinami, npr. svežo kumarično masko za izsušeno kožo.

Uspešno je zaključila izobraževanje tradicionalne kitajske medicin pri dr. Derviševiću in z njim sodelovala na projektu Holomedica. Ayurvedo je končala pri Ashok Summit Kesharkarju, kjer je se poglabljala v prehranjevanje, še posebno prehranjevanje po krvni skupini. Celo življenje preučuje jogo, akupresurne proti-bolečinske terapije in druge ezoterične in tudi strogo znanstvene pristope k človeku. Preko tega se je naučila, da ničesar ne smemo posploševati in da je vsak človek unikaten. Ljudi, ki pridejo k njej po pomoč, obravnava kot celoto. Pri tem upošteva njihovo trenutno stanje, počutje, izkušnje, bolezni, družinsko analizo, prehrano in življenjske navade.

Če jo obišče oseba zaradi bolečinskih stanj, ji lahko nudi akupresurno terapijo, ko se sreča z ljudmi, ki imajo težave s kožo in/ali lasmi, se odloči za I’m Resource izdelke, ki so po njenih izkušnjah narejeni na izjemen način in vsebujejo aktivne mikroorganizme. Nudi pa tudi tretmaje maroško – indijskega pristopa, ko na lase in kožo nanaša glino, kano, senno, amlo, indigo in vse druge zanimive in naravne sestavine.

Je terapevtka v centru Dansana, kjer razvijajo različne gibalne tehnike, izvajajo tu-ina akupresuro, fizioterapijo, športne masaže, cranio – sakralne tehnike in druge tehnike, ki lajšajo sodobnemu človeku stres. V centru opravljajo tudi očiščevalne terapije z mikroorganizmi I’m Resource, izdelki s certifikatom Demeter in mini trgovino, kjer prodajajo marsikaj zanimivega, npr. marško kozmetiko, koloide, prehrambene dodatke …Prehranjevanje in gibanje na svežem zraku sta izrednega pomena in se odražata na laseh in koži.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,432
28.03.2024 ob 19:17
296,669
28.03.2024 ob 20:01
112,967
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close