fbpx

Kaj potrebuje mamica v poporodnem obdobju?

Dogodki, Odnosi v družini, Zanimivo, Zdravje otrok

Pripravila je vse potrebščine, ima pleničke, ima škarjice, pa glavniček….. in ima plan. A plan se poruši. Kaj pa takrat?

Ko se rodi dojenček, se rodi tudi mama. Popolnoma nova, sveža, neizkušena sta oba. Mamica podkrepljena z vso možno literaturo in predvsem s sanjami o sladki pravljici, ki jo bo prineslo v gnezdece malo bitjece, sad ljubezni.

Pripravila je vse potrebščine, ima pleničke, ima škarjice, pa glavniček….. in ima načrt. A načrt se poruši. Dojenček ne spi na predpisane ure, dojenček ne sesa dovolj močno, družinska dinamika je spremenjena. Mamica, ki se hkrati bori še z nihajočimi hormoni, je postavljena pred velik izziv. Nepripravljena.

pororodna_solaAnketa, ki so jo izvedli v Zavodu Objem, je jasno pokazala, da mamice v prvem letu po porodu najbolj potrebujejo čustveno oporo.

Več kot očitno je, da je to področje nepokrito in mamica ne dobi nikjer napotkov in predpriprav na veliko spremembo, ki jo prinese nov družinski član. Mamica pričakuje leto polno radosti, ljubezni, nežnosti, saj je nihče ne pripravi na izzive, ki jih daje materinstvo. Spremembe se namreč odvijejo tudi tam, kjer jih mamica ne pričakuje oziroma v drugačni smeri, kot bi si mamica želela. Velik pomen pri dobrem počutju mamice ima njen partner. Po pomembnosti je zasedel prvo mesto ali kot pravijo udeleženke ankete:

»Najbolj so pomembni razumevanje, podpora in sodelovanje partnerja. Če je to tako, kot mora biti, se prebrodi najhujše«.

»Zelo pomembna je podpora moža. Meni je zelo veliko pomenilo, da je opravil vsa gospodinjska dela, ker sem pogosto dojila in sem potrebovala počitek. To je res pomembno.«

Pričakovano je torej, da tam, kjer se odnos zamaje, nastane velika stiska.

Kar 45% mamic je izrazilo potrebo po podpori v odnosu s partnerjem, kot nujno. Še 52 % pa jih meni, da bi takšna podpora bila pomembna »po potrebi« .

»Predvsem mi je manjkala podpora s strani partnerja«.

»Potrebovala bi nekoga, ki bi opazil mojo stisko in mi pomagal. Čutila sem, da trpim za depresijo, vendar nisem imela volje in energije, da bi si zares pomagala. Partner mi ni znal pomagati in se je še bolj izmikal, ostajal dlje v službi, imel veliko obveznosti, jaz pa sem ostajala sama z otrokom, preutrujena, depresivna. Partner sploh ni razumel, kaj mi je, saj sem »ves čas doma in počivam, on je tisti, ki mora hoditi v službo in pride utrujen domov«. Potrebovala bi nekoga, ki bi tudi njemu razložil, kakšna je situacija. Sama tega nisem zmogla, ker se enostavno nisem mogla ukvarjati še z njim. Ne vem, kaj so mu ali niso povedali na porodnem tečaju, ampak zagotovo premalo. Tudi očete bi bilo treba pripraviti in jih dati v kakšno šolo.«

Kar 81% mamic meni, da bi v tem obdobju nujno potrebovale strokovno podporo v zvezi s čustvenim odzivom na novo vlogo. Le dve mamici menita, da takšna podpora ni potrebna.

Poleg tega bi si 62 % mamic želelo poznati tudi preventivo pred stiskami.

Zelo pereča tema, kjer se mamice največkrat počutijo zbegane, je tudi dojenje.

Preobilica informacij mamice potiska v obup. Preveliki pritiski mamicam načenjajo samozavest. Številne so imele velike težave in nekatere so si uspešno pomagale s svetovalkami za dojenje, forumi, doulami, podpornimi skupinami, vendar so pogrešale bolje organizirano podporo. Odgovori so pokazali, da zdravstveno osebje (v porodnišnici, patronažna služba) ne vedno ponudi mamicam dovolj pomoči, ki bi jo potrebovale pri dojenju. Celo nasprotno, odvrnejo jih od truda.

»Veliko sem iskala o pomoč v zvezi dojenjem, a nihče se ni preveč obremenjeval z nama. V porodnišnici ti rečejo, da vsaka lahko doji, potem pa, ko se jim ne ljubi več s tabo ukvarjat, da naj si črpaš in po flaški hraniš. Dojenje nama ni uspelo.«

Kar 71 % mamic meni, da je pomoč pri dojenju nujna, zgolj ena sama mamica meni, da taka pomoč ni potrebna.

Poporodna šola

Veliko zanimanja so mamice pokazale tudi pri temah, kot so:

  • Razvojne potrebe otroka
  • Komuniciranje otrok-mama
  • Nošenje dojenčka
  • Uspavanje dojenčka
  • Telovadba za mamice

Več o rezultatih ankete lahko izveste na tej povezavi.

Za konec pa naj poudarim, da mamice izražajo močno potrebno po druženju z drugimi mamicami, saj v skupini sebi enakih, najlažje izrazijo svojo stisko in dobijo potrebno oporo. Seveda sta internet in knjižnica polna informacij, ampak, kot pravi ena od udeleženk ankete:

»Mislim, da manjka druženje med mamicami, kjer najdeš oporo in podporo! Nasveti iz prve roke in podobno. Nenehno branje na internetu marsikoga še bolj izmuči in zafrustrira, ne glede na določene koristne informacije, ki jih lahko starši najdemo na spletu. Osebni stik je najboljši. :)«

Tudi mi se strinjamo z njo. Osebni stik je res najboljši. Mamice, družite se, klepetajte in naj vam ne bo škoda časa zase in za svoje prijatelje.

Vabljene, da se nam pridružite tudi pri druženju v sklopu programa POPORODNE ŠOLE, ki se bo na pomladne mesece odvijala na Lavrici pri Ljubljani.

radmila_pavlovicmag. Radmila Pavlovič Blatnik, univ. dipl. psih.

Članek temelji na rezultatih ankete Zavoda Objem, na podlagi katerih smo oblikovali prvo celostno POPORODNO ŠOLO, katere program lahko spoznate TUKAJ.


Sledite nam