fbpx

Kaj pomenijo težave z napihnjenostjo in bolečine v trebuhu?

Obvestila, Zanimivo, Zdravje

Center, ki na enem mestu zagotovi celostno obravnavo ter v slovenski prostor vnaša izboljšanje zdravstvenega sistema.

»Želja in prednost našega medicinskega centra je, da lahko pacientom na čim več področjih pomagamo s specialisti in jim tako na enem mestu zagotovimo celostno obravnavo,«

je ob letošnjem svetovnem dnevu zdravja, ki ga obeležujemo 7. aprila, poudarila Urša Murn, direktorica Medicinskega centra Barsos-MC, prve zasebne klinike v Ljubljani, s 26-letno tradicijo, v kateri dela več kot 50 zdravnikov specialistov.

Potem ko so lani s prenovo zagotovili najsodobneje opremljene specialistične ambulante, letos z novimi še dodatno razširjajo nabor storitev za paciente.

»Smo ena izmed samo treh zasebnih zdravstvenih ustanov v Sloveniji z napravo za računalniško tomografijo CT, ki je zelo pomembna za diagnosticiranje bolezni, saj je zelo natančna in ustvari popoln tridimenzionalen računalniški model opazovanega dela telesa. Posnetki so preglednejši od klasičnih rentgenskih slik,« je povedala Murnova.

Urša Murn, direktorica Medicinskega centra Barsos-MC

Z njo v Barsosu izvajajo CT-preglede trebuha, prsnega koša, glave, okostja, spodnjih okončin, koronografijo in CT-test vsebnosti kalcija v koronarnih žilah. Z napravo ugotavljajo tudi poškodbe medvretenčnih ploščic, možen je tudi neboleč pregled črevesa, to je virtualna kolonoskopija. CT je nepogrešljiv, kadar je treba prikazati organe, ki jih je težko ali celo nemogoče prikazati z drugimi slikovnimi metodami, prav tako v primerih, ko druge metode ne zagotovijo zanesljivih dokazov o bolezni, ali pa v primerih, ko si podatki, zbrani z drugimi preiskovalnimi metodami, nasprotujejo oziroma so premalo zanesljivi.

Novost v Barsosu so endoskopski pregledi zgornjih in spodnjih prebavil, (gastroskopija in kolonoskopija) v globoki sedaciji, ki je obvladljiva, varna in za pacienta v prvi vrsti pomeni neboleč pregled.

»V ambulanti za gastroenterologijo, hepatologijo in tumorje prebavil po novem organiziramo gastroenterološke, hepatološke in onkološke posvetovalnice. Te vključujejo pregled bolnika, njegove dokumentacije, svetovanje glede morebitnih dodatnih preiskav in možnosti zdravljenja,« je povedal doc. dr. Rado Janša, dr. med., specialist interne medicine in gastroenterologije. Posebnost je tudi onkološko svetovanje glede malignomov prebavil. »Pacientom, ki pridejo k nam z diagnozo enega od malignomov oziroma rakov prebavil, svetujemo glede nadaljnjega zdravljenja, na  njihovo stopimo v kontakt s tujimi ali slovenskimi klinikami in jim zagotovimo drugo mnenje,« je še povedal Janša in opozoril.

dr. Rado Janša, dr. med., specialist interne medicine in gastroenterologije

V Barsosu so letos razširili dejavnost ginekološke ambulante z  individualnim hormonskim zdravljenjem, estetskimi posegi nožnice in najstniško ginekologijo.

»Ženske v obdobju perimenopavze in postmenopavze lahko same veliko naredijo za lajšanje težav v tem obdobju – z zdravim načinom življenja, z uživanjem sveže pripravljene hrane brez aditivov in z veliko gibanja na svežem zraku. Vendar to velja le za od 50 do 60 odstotkov žensk, pri 30 do 40 odstotkih žensk je nujna hormonska terapija,« je poudaril doc. dr. Damir Franić, dr. med., specialist ginekologije in porodništva, ki v pacientkam v Barsosu težave lajša z individualno hormonsko terapijo, lasersko terapijo in z zdravljenjem z lastno plazmo. »S tako imenovano metodo PRP pomagamo starejšim pacientkam, ki imajo težave z zunanjim spolovilom, in ženskam, ki zaradi pomanjkanja hormonov in starostnih sprememb manj uživajo v spolnih odnosih in težje doživljajo orgazem. Z aplikacijo lastne plazme na posamezna mesta, v ščegetavček, sprednjo steno nožnice ali v zunanje spolovilo spodbudimo enake občutke, kot jih je ženska imela v mladosti,« je povedal Franić.

dr. Damir Franić, dr. med., specialist ginekologije in porodništva

V proktološki ambulanti, ki je prav tako začela delovati letos, pacientom v prvi vrsti nudijo pacientom poglobljen razgovor o težavah o bolezenskih spremembah v predelu zadnjika in motnjah odvajanja. Sledi klinični pregled, ki po potrebi vključuje še proktoskopijo ali rektoskopijo in priporočila za zdravljenje.

»Kar tri četrtine pacientov pride k nam zaradi hemoroidov ali suma na hemoroide – če opazijo kri na blatu, imajo motnje odvajanja ali občutijo bolečine v predelu zadnjika. Manjši del ima druge patologije v predelu zadnjika, kot so fistule, abscesi in manjše ali večje tumorske spremembe. Med njimi je najpogostejši in najbolj problematičen rak danke, ki spada med najpogostejša rakasta obolenja v okviru raka debelega črevesa,« je povedal asist. dr. Gregor Norčič, dr. med., specialist abdominalne kirurgije. Hemoroidi so sicer ena najpogostejših bolezni sodobnega časa v razvitih državah – težave z njimi je vsaj enkrat v življenju izkusilo od 60 do 90 odstotkov ljudi, tako moških kot žensk, najpogosteje med 20. in 50. letom. »Pri lajšanju težav in pri preprečevanju vnovičnega nastanka hemoroidov je pomemben zdrav življenjski slog z dovolj gibanja in uravnoteženo prehrano,« je še podaril Norčič.

asist. dr. Gregor Norčič, dr. med., specialist abdominalne kirurgije

Medicinski center Barsos-MC je prva zasebna klinika v Ljubljani, s 26-letno tradicijo, v kateri dela več kot 50 zdravnikov specialistov. Je edina zasebna klinika pri nas, ki ima toliko specialistov in več kot 20 specialističnih ambulant na enem mestu. Lani so celovito prenovili prostore in posodobili opremo, s tem pa pacientom zagotovili najsodobneje opremljene specialistične ambulante in hkrati razširili nabor storitev. V slovenski prostor vnašajo izboljšanje zdravstvenega sistema in uvajajo sistem brez čakalnih vrst.
 Foto: Barbara Reya

 


Sledite nam